Базилік на зиму: 20 рецептів, які сподобаються усій родині

Куди тільки не додають базилік! З ним виходять смачні салати, супи, м'ясні, рибні, овочеві страви та навіть десерти. Причин більш ніж достатньо для того, щоб запастися базиліком на зиму. А зробити це легко, скориставшись нашою добіркою із 20 рецептів!

Зміст

  • 1. Базилік з оливковою олією та сіллю на зиму
  • 2. Маринований базилік з оцтом та сіллю
  • 3. Суха заготівля з базиліка з часником та сіллю
  • 4. Соус песто з базиліка з кедровими горішками та пармезаном на зиму
  • 5. Базилік з петрушкою, кінзою та часником в оцтовому маринаді
  • 6. Горіхова аджика з базиліком без варіння
  • 7. Аджика з гострим перцем, помідорами та базиліком
  • 8. Базилікова сіль на зиму
  • 9. Базиліковий оцет
  • 10. Базиліковий лід
  • 11. Заморожений базилік на зиму
  • 12. Сушений базилік на зиму
  • 13. Пастила з помідорів та базиліка
  • 14. Зелений соус з базиліку, часнику та оливкової олії
  • 15. Кетчуп із базиліком на зиму
  • 16. Горіховий соус із базиліком
  • 17. Кабачкова ікра з базиліком на зиму
  • 18. Чатні з базиліка, буряків та помідорів
  • 19. Варення з базиліку
  • 20. Компот із базиліка з лимоном на зиму
  • 1. Базилік з оливковою олією та сіллю на зиму

    Краще додавати нерафіновану оливкову олію.

    Тобі знадобиться: 200 г базиліка, 100 мл оливкової олії, 2 ст. солі.

    Базилік подрібни в блендері . Додай сіль, олію і добре перемішай. Виклади заготовку в чисту суху банку, щільно закрий кришкою та прибери на зберігання в холодильник.

    2. Маринований базилік з оцтом та сіллю

    Готуй виключно зі свіжого базиліка.

    Тобі знадобиться: 500 г базиліка, 80 мл оцту, 4 горошини чорного перцю, 1 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, 1,2 л води.

    Приготування: У підготовлені банки щільно поклади подрібнений базилік. Закип'ятіть воду, додай чорний перець, цукор і сіль. Прокип'яті 3 хвилини, додай оцет і залий банки до верху. Простерилізуйте 5 хвилин, заходьте і залиште на добу в теплому місці.

    3. Суха заготівля з базиліка з часником та сіллю

    Замість свіжого часнику можна використати сушений.

    Тобі знадобиться: 200 г базиліка, 4 зубчики часнику, 50 г солі.

    Базилік дрібно наріж, а часник очисти від лушпиння, пропусти через прес і розітрі з сіллю. Змішай обидві заготовки, щільно утрамбуй у стерилізовану банку та закрий чистою кришкою.

    4. Соус песто з базиліка з кедровими горішками та пармезаном на зиму

    Відмінний варіант популярного італійського соусу.

    Тобі знадобиться: 200 г базиліка, 20 г часнику, 2 ст. кедрових горішків, 50 г пармезану, 250 мл оливкової олії, 1 ч.л. солі.

    Пармезан натрій на дрібній тертці і склади в чашу блендера. Додай базилік, часник та кедрові горішки. Подрібни до однорідності, влий масло, посоліть і добре перемішай. Виклади соус у чисту суху банку, щільно закрий кришкою та прибери у темне прохолодне місце.

    5. Базилік з петрушкою, кінзою та часником в оцтовому маринаді

    При зберіганні на банки з консервацією не повинні потрапляти сонячні промені.

    Тобі знадобиться: 100 г базиліка, 50 г петрушки, 50 г кінзи, 1/2 головки часнику, 1 лавровий лист, 150 мл яблучного оцту, 250 мл кип'яченої води, 1 ст. солі.

    Зелень дрібно наріж і склади в стерилізовані банки. Закип'яти воду, всип сіль, лавровий лист, пропущений через прес часник і проварити 2 хвилини. Зніми з вогню, додай оцет і влий у банки із зеленню. Закатай і закутай на добу товстим рушником.

    6. Горіхова аджика з базиліком без варіння

    За бажанням обсмаж горіхи на сковороді або підсуши в духовці.

    Тобі знадобиться: 300 г волоських горіхів, 150 г базиліка, 50 г кінзи, 1 стручок гострого перцю, 150 г часнику, 50 мл оливкової олії, 1 ст.л. оцту, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. солі.

    Приготування: Пропусти через м'ясорубку горіхи, базилік, кінзу, часник та гострий перець. Додай олію, оцет, хмелі-сунелі та сіль. Перемішайте, викладіть заготовку в суху банку, щільно закрийте кришкою і поставте в темне прохолодне місце.

    7. Аджика з гострим перцем, помідорами та базиліком

    Під час приготування обов'язково вмикай витяжку та відкривай вікно.

    Тобі знадобиться: 200 г гострого перцю, 200 г базиліка, 200 г часнику, 3 середні помідори, 1 цибулина, 1 ч.л. меленого чебрецю, 50 мл оцту, 2 ст. цукру, 1 ст. солі.

    Приготування: Пропусти через м'ясорубку гострий перець, базилік, часник, помідори та цибулю. Додай цукор, сіль, чебрець та вари на повільному вогні 10 хвилин. Влий оцет, розклади аджику по банках і закатай.

    8. Базилікова сіль на зиму

    Залежно від кольору базиліка – сіль вийде зеленою чи фіолетовою.

    Тобі знадобиться: 50 г базиліка, 100 г солі.

    Приготування: Подрібни базилік у блендері. Додай сіль, перемішай і виклади тонким шаром на деко. Суші 30 хвилин у духовці за температури 60 градусів. Застуди, розітри руками, склади в сухі банки і щільно закрий кришками.

    9. Базиліковий оцет

    Замість часнику можна додати лавровий лист, запашний перець чи гвоздику.

    Тобі знадобиться: 500 мл столового оцту, 50 г базиліка, 2 зубчики часнику.

    Приготування: У чисту суху пляшку помісти очищені зубчики часнику та базилік. Залий оцтом, щільно закупорь і постав заготівлю на 3 тижні в темне місце.

    10. Базиліковий лід

    Дуже зручна порційна заготівля на зиму.

    Тобі знадобиться: 300 г базиліка, 100 мл води.

    Базилік подрібни в блендері і змішай з водою. Виклади заготовку у формочки для льоду та прибери в морозильну камеру на 3 години. Дістань базиліковий лід з форм, склади в пакет і знову помісти в морозилку.

    11. Заморожений базилік на зиму

    Після перших двох годин заморозки дістань пакетик з базиліком і гарненько струсни.

    Тобі знадобиться: 200 г базиліка.

    Базилік дрібно наріж і склади в зип-пакети. Закрийте і помістіть в морозилку на зберігання.

    12. Сушений базилік на зиму

    Бережи в кухонній шафці.

    Тобі знадобиться: 300 г базиліка.

    Приготування: Базилік збери в невеликі пучки і повісь їх сушитися в темному приміщенні, що добре провітрюється. Через 3 тижні зніми пучки і добре розітріть в пил. Склади в підготовлені банки і щільно закрий кришками.

    13. Пастила з помідорів та базиліка

    Оригінальна заготовка для корисного перекушування.

    Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 100 г базиліка, 20 мл олії, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ст. цукру, 1 ст. солі.

    Помідори подрібни в блендері і протрі через сито. Додай цукор, сіль, мелений перець, олію та дрібно нарізаний базилік. Проварити 10 хвилин, злегка остудити і вили на застелене деко шаром 0,5-0,8 см. Суші пастилу 10-12 годин при температурі 60 градусів. Відділи від паперу, наріж, згорни трубочками і склади в банки. Щільно закрий кришками та прибери на зберігання у темне сухе місце.

    14. Зелений соус з базиліку, часнику та оливкової олії

    Смак стане ще багатшим, якщо замість звичайної солі всипати адигейську.

    Тобі знадобиться: 200 г базиліка, 3 зубчики часнику, 150 мл оливкової олії, 10 г солі.

    Приготування: Подрібни в блендері базилік та очищений часник. Додай олію, сіль та перемішай. Закрий соус у підготовлені банки та прибери в холодильник.

    15. Кетчуп із базиліком на зиму

    Використовуй лише м'які частини базиліка: листя та тонкі гілочки.

    Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 150 г базиліка, 3 цибулини, 1/2 головки часнику, 2 ст. оцту, 3 ст. олії, 1 ч.л. меленої паприки, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 50 г цукру, 10 г солі.

    Помідори пропусти через м'ясорубку і протрі через сито. Отриману масу змішай із подрібненими базиліком, цибулею та часником. Додай олію, спеції, цукор та сіль. Проварити 10 хвилин, влий оцет і закатай.

    16. Горіховий соус із базиліком

    Класична добавка до пасти або страв з м'яса та риби.

    Тобі знадобиться: 300 г волоських горіхів, 150 г базиліка, 100 мл олії, 2 ст.л. оцту, 1 ч.л. солі, 200мл води.

    Приготування: Базилік та волоські горіхи подрібни в блендері. Змішай з водою, олією та сіллю. Уварюй соус 7-10 хвилин на повільному вогні. Додай оцет, виклади в підготовлені банки, закатай і закутай на добу ковдрою.

    17. Кабачкова ікра з базиліком на зиму

    Протушковану заготовку можна додатково пюрувати занурювальним блендером.

    Тобі знадобиться: 1 кг кабачків, 300 г помідорів, 300 г моркви, 300 г цибулі, 100 г базиліка, 50 г часнику, 30 мл олії, 20 мл оцту, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 2 ст. цукру, 1 ст. солі.

    Приготування: Пропусти через м'ясорубку кабачки, помідори, моркву, цибулю, базилік та часник. Додай олію, спеції, цукор та сіль. Протушкуй 30 хвилин на мінімальному вогні, влий оцет і закатай.

    18. Чатні з базиліка, буряків та помідорів

    Потрібний солодкий буряк винегретних сортів.

    Тобі знадобиться: 200 г буряків, 200 г помідорів, 200 г цибулі, 1 стручок перцю чилі, 200 г фіолетового базиліку, 50 г будь-якої зелені, 3 ст. оцту, 50 мл оливкової олії, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. каррі, 2 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.

    Приготування: Пропусти через м'ясорубку буряки та помідори. Дрібно наріж зелень, базилік, перець чилі та очищену від лушпиння цибулю. Обсмажити цибулю з перцем на олії 2 хвилини, додати помідори та буряк. Присип спеціями, цукром та сіллю. Туши 20 хвилин, зрідка помішуючи. Всип базилік, зелень і томи ще 5 хвилин. Додай оцет, зніми з вогню та закрий у підготовлені банки.

    19. Варення з базиліку

    Спробуй цю незвичайну заготовку на зиму!

    Тобі знадобиться: 200 г базиліку, 400 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 15 г желатину, 450 мл води.

    Приготування: Желатин залий 150 мл холодної води і прибери на 15 хвилин. Закип'яти воду, що залишилася, додай цукор і лимонну кислоту. Проварити 5-7 хвилин і всип дрібно нарізаний базилік. Потім 5 хвилин, зніміть з вогню і додай заготовку з желатином. Перемішайте, викладіть варення в підготовлену тару і щільно закрийте кришками.

    20. Компот із базиліка з лимоном на зиму

    Смачний напій із освіжаючими нотками цитрусу.

    Тобі знадобиться: 50 г базиліка, 1 лимон, 250 г цукру, 3 л води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай базилік і нарізаний лимон. Проварити 5 хвилин, всип цукор і вари ще 3 хвилини. Розлий киплячий компот по банках, закатай і залиш на добу в теплі.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *