10 рецептів сацебелі на зиму, які обов’язково здивують

Грузинський сацебелі стане чудовим доповненням як до м'яса, птиці чи риби, так і до картопля чи інших овочевих гарнірів. А ще з нього виходить найсмачніша заготівля на зиму. Дізнайся про 10 кращих рецептів соусу – у нашій добірці!

Зміст

  • 1. Сацебелі із помідорів на зиму
  • 2. Сацебелі з чилі та базиліком на зиму
  • 3. Сацебелі зі сливами на зиму
  • 4. Сацебелі з яблуками на зиму
  • 5. Сацебелі з крохмалем на зиму
  • 6. Сацебелі з волоськими горіхами на зиму
  • 7. Сацебелі з овочами на зиму
  • 8. Сацебелі з томатною пастою на зиму
  • 9. Сацебелі з селера на зиму
  • 10. Сацебелі без стерилізації на зиму
  • 1. Сацебелі із помідорів на зиму

    Легкий і лаконічний рецепт, який буде під силу навіть господиням-початківцям.

    Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 600 г болгарського перцю, 1 головка часнику, 1-2 гострі червоні перці, 100 г зелені, 4 ч.л. цукру, 2 ч. л. солі, 2 ч. л. меленого коріандру.

    Приготування: Пропусти помідори та обидва види перцю через м'ясорубку, доведи до кипіння. Додай подрібнену зелень та вари заготовку 20 хвилин на слабкому вогні. Всип коріандр і вари ще 40 хвилин. Після чого додай подрібнений часник, цукор і сіль, проварити ще 5 хвилин і закатай сацебелі в стерилізовані банки.

    2. Сацебелі з чилі та базиліком на зиму

    Миттєво підкорить усіх своїм апетитним ароматом!

    Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 700 г болгарського перцю, 3 перці чилі, 2 головки часнику, 1 пучок базиліка, 1 пучок петрушки, 1 пучок кінзи, 2 ч.л. хмелі-сунелі, 2 ч.л. меленого коріандру, сіль та цукор за смаком.

    Очисти і за допомогою блендера подрібни помідори до однорідності. Окремо подрібни болгарський перець, чилі та зелень. З'єднайте обидві заготовки, доведіть до кипіння і проваріть 30 хвилин на слабкому вогні. Для насиченості можеш додатково додати 1-2 ложки томатної пасти. Всип спеції, сіль і цукор, і провари соус ще 5 хвилин. Додай часник, проварити ще 5 хвилин і закатай сацебелі в стерилізовані банки на зиму.

    Зараз читають:20 чудових рецептів печива на Новий рік 2024

    3. Сацебелі зі сливами на зиму

    Сливи – один із класичних інгредієнтів для багатьох грузинських соусів.

    Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 2 кг слив, 2 болгарських перцю, 2 гострі червоні перці, 2 головки часнику, 100 г кінзи, 4 ст.л. олії, 6 ч.л. цукру, 4 ч. л. солі, 2 ч. л. паприки, 2 ч. л. сушеного базиліку, 2 ч.л. куркуми.

    Приготування: Пропусти всі овочі, сливи та часник через м'ясорубку. Доведи до кипіння і всип сіль, цукор і всі спеції до смаку. Влий рослинне масло, доведи соус до кипіння і вари на слабкому вогні до бажаної густоти. Ближче до кінця готування – додай рубану кінзу. Закатай сацебелі у стерилізовані банки.

    4. Сацебелі з яблуками на зиму

    Для цього рецепту традиційно знадобляться кислі або кисло-солодкі яблука.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 1,5 кг болгарського перцю, 250 г яблук, 100 г часнику, 2 перцю чилі, 1 пучок кінзи, 25 г м'яти, 2,5 ст. цукру, 1,5 ст. солі, 1 ст. хмелі-сунелі, 1 ч.л. куркуми, 1,5 ст. меленого коріандру.

    Приготування: Пропусти всі овочі та яблука через м'ясорубку. Окремо подрібни часник, кінзу та м'яту. Доведи овочеву заготівлю до кипіння і вари близько 1 години на слабкому вогні – все має уваритися вдвічі. Відправте всі інгредієнти в соус і провари його ще 7-10 хвилин. Закатай сацебелі у стерилізовані банки на зиму.

    5. Сацебелі з крохмалем на зиму

    Завдяки крохмалю – соус виходить густішим.

    Тобі знадобиться: 2,5 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 500 г цибулі, 1 голівка часнику, 1 пучок зелені, 1 ст. оцту, 2 ст.л. крохмалю, 1/2 склянки цукру, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. сушеного базиліку, 1 ч.л. меленого коріандру, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленої суміші перців.

    Зараз читають:15 кращих рецептів компоту з чорноплідної горобини

    Приготування: Пропусти помідори, цибулю, болгарський перець та зелень через м'ясорубку. Доведи заготовку до кипіння і проварити 10 хвилин на слабкому вогні. Всип спеції, а ще через 20 хвилин – сіль, цукор і подрібнений часник.

    Відлий трохи соусу, розмішай у ньому крохмаль до однорідності і додай все це до основного об'єму сацебелі, перемішай, проварити ще 5 хвилин і влий оцет. Закатай готовий соус у стерилізовані банки.

    6. Сацебелі з волоськими горіхами на зиму

    Якщо горіхи сирі, тоді спершу обсмаж їх на сухій сковороді.

    Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 200 г волоських горіхів, 200 г часнику, 2 пучки кінзи, 200 мл курячого бульйону, 2 ст.л. оцту, сіль, цукор, зіра, мелений коріандр, хмелі-сунелі та інші спеції.

    Приготування: Пропусти помідори, зелень, волоські горіхи та часник через м'ясорубку. Всип сіль, цукор і всі спеції. Провари соус 10 хвилин на середньому вогні, потім влий бульйон і провари ще 10-15 хвилин до густоти. Наприкінці готування – додай оцет і закатай сацебелі у стерилізовані банки на зиму.

    7. Сацебелі з овочами на зиму

    Любителям овочевих соусів пропонуємо скуштувати ось такий чудовий рецепт!

    Тобі знадобиться: 1 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 150 г цибулі, 150 г моркви, 100 г стебел селери, 100 г часнику, 1 гострий червоний перець, 2 пучки зелені, 1 ст.л. цукру, 1 ст. солі, 1 ч. л. меленого коріандру.

    Пропусти всі овочі через м'ясорубку, додай коріандр і провари 45-50 хвилин на слабкому вогні. Після чого всип подрібнену зелень, часник, сіль, цукор та спеції. Проварити сацебелі ще 5-7 хвилин і закатай у стерилізовані банки.

    Зараз читають:20 легких рецептів варення з нектаринів без кісточок

    8. Сацебелі з томатною пастою на зиму

    Виходить нітрохи не гірше, ніж із помідорів, але готується – навіть простіше.

    Тобі знадобиться: 300 г томатної пасти, 300 мл води, 5-6 зубчиків часнику, 2 пучки зелені, 4 ст.л. яблучного оцту, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. меленого коріандру, сіль, спеції.

    Пропусти часник через прес, подрібни зелень і ретельно змішай всі інгредієнти. Кількість води регулюй за бажаною консистенцією соусу. Доведи сацебелі до кипіння, проварити 10 хвилин і закатай у стерилізовані банки на зиму.

    9. Сацебелі з селера на зиму

    Сюди йдуть стебла та зелень селери – смачно та корисно одночасно!

    Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 600 г болгарського перцю, 1 пучок селери із зеленню, 1 пучок кінзи, 1 головка часнику, 1 перець чилі, 1 ст.л. солі, 2 ч. л. цукру, 1 ст. хмелі-сунелі.

    Приготування: Пропусти болгарський перець, помідори та селеру через м'ясорубку. Всип сіль, цукор і хмелі-сунелі, доведи заготовку до кипіння і проварити 5-7 хвилин. Додай рубану зелень і вари ще стільки ж. Після чого додай подрібнений часник і чилі, провари сацебелі останні 5 хвилин і закатай соус у стерилізовані банки.

    10. Сацебелі без стерилізації на зиму

    Такий готовий сацебелі обов'язково потрібно зберігати у холодному місці!

    Тобі знадобиться: 500 г помідорів, 1 гострий червоний перець, 1/2 пучка кінзи, 1 головка часнику, сіль, цукор, мелений коріандр, хмелі-сунелі.

    Приготування: Очисти помідори від шкірки та подрібни м'якоть у пюре. Дрібно наріж гострий перець, часник та зелень. Ретельно змішай разом усі інгредієнти для соусу, доведи до кипіння і одразу закатай сацебелі у підготовлені банки.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *