Якщо ти досі думаєш, що кавун можна лише з'їсти свіжим – у нас є чим тебе здивувати. Сьогодні ми розповімо, як зварити з нього найсмачніший компот – літній чи на зиму, з різними добавками, цукром та без. Вибирай собі рецепт за смаком!
Зміст
1. Компот з кавуна з цукром та лимонною кислотою
Рекомендуємо спочатку поставити його на пару годинників в холодильник або подавати з льодом.
Тобі знадобиться: 2-3 кг кавуна, 1/2 склянки цукру, 1 л води, 2-3 тріски лимонної кислоти.
Приготування: Відділи кавунову м'якоть, довільно наріж, залий окропом і додай цукор з лимонною кислотою. Доведи все до кипіння, проваріть компот 5-10 хвилин і процідіть його через марлю або дрібне сито.
2. Компот із кавуна з лимоном на зиму
Взимку кавуновий компот стане найкращим нагадуванням про сонячні літні дні.
Тобі знадобиться: 700 г кавунової м'якоті, 100 г цукру, 500 мл води, 2-3 скибочки лимона.
Приготування: Залий шматочки кавуна, лимон і цукор водою, і проварити 15 хвилин після кипіння. Залий компот у стерилізовану банку та заходи на зиму.
3. Солодкий компот із кавуна
За бажанням візьми більше або менше цукру – на свій смак.
Тобі знадобиться: 3 склянки води, 500 г м'якоті кавуна, 2 склянки цукру.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити до розчинення. Додай нарізану кубиком м'якоть кавуна без кісточок, доведи компот до кипіння і зніми його з вогню.
4. Компот із кавуна в сиропі на зиму
Перевірені на практиці пропорції для найвдалішої зимової заготівлі.
Тобі знадобиться: 2 кг м'якуша кавуна, 2 л води, 400 г цукру.
Зараз читають:20 чудових рецептів заливних пирогів з ягодами
Приготування: Закип'ятіть воду з цукром і додай нарізану кубиком м'якоть кавуна без кісточок. Доведи до повторного кипіння, зніміть з вогню і дай компоту настоятися 40 хвилин. Розклади шматочки кавуна у підготовлені банки. Сироп знову закип'яті і залий туди ж. Простерилізуйте заготовки ще 15 хвилин у киплячій воді і заходьте на зиму.
5. Компот з кавуна та яблук на зиму
Дуже свіжий і незвичайний, але водночас простий компот.
Тобі знадобиться: 1,5 кг м'якоті кавуна, 300 г яблук, 200 г цукру, 1,5 л води.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити до розчинення. Додай нарізані часточками яблука і провари ще 3 хвилини після кипіння. Додай нарізану м'якоть кавуна, знову доведи компот до кипіння, проваріть ще 1 хвилину і закатай його в стерилізовані банки.
6. Компот з кавуна з тростинним цукром
Обов'язково видалили з кавунової м'якоті всі кісточки – чорні та білі.
Тобі знадобиться: 2 кг м'якоті кавуна, 1 лимон, 100 г тростинного цукру.
Приготування: Наріж третину м'якоті кубиком, а з решти відіжми сік. Додай в кавуновий сік приблизно 30% води, лимонний сік і цукор тростини. Доведи до кипіння, виклади в компот кавунові кубики, знову доведи до кипіння і зніміть з вогню.
7. Компот з кавуна з полуницею, малиною та чорницею
Чудовий літній варіант компоту, який особливо гарний із кубиками льоду та листочками свіжої м'яти.
Тобі знадобиться: 2 л води, 3 склянки м'якоті кавуна, по 1 склянці полуниці, чорниці та малини, 4 ст.л. цукру.
Приготування: Закип'яти воду із цукром. Виклади туди всі ягоди, знову доведи до кипіння і проварити 3 хвилини. Додай нарізаний кавун, проваріть компот ще 3 хвилини і зніми з вогню.
8. Компот з кавуна з м'ятою
Такому компоту потрібно хоча б 1:00 настоятися перед подачею.
Тобі знадобиться: 2 л води, 1 кг м'якоті кавуна, 100 г цукру, 3 гілочки м'яти.
Приготування: Закип'яти воду із цукром. Додай нарізану кубиком м'якоть кавуна і знову доведи до кипіння. Додай м'яту, проваріть компот ще 1-2 хвилини, зніми з вогню і дай йому охолонути і настоятися.
9. Літній компот з кавунових кірок
Цікавий рецепт, щоб пустити у справу кавунові кірки.
Тобі знадобиться: 1 л води, 100 г кавунових кірок, 5 ст. цукру, 1/3 лимона.
Приготування: Видалити з кавунових кірок зелену шкірку, а решту – наріж брусочками. Додай кружечки лимона, залий водою і доведи до кипіння. Додай в компот цукор, зменш вогонь і проварити його 5-6 хвилин під кришкою.
Зараз читають:20 салатів із нутом, які захочеться приготувати ще не раз
10. Компот із кавунових кір на зиму
Точно варто спробувати!
Тобі знадобиться: 150 г кавунових корок, 1 л води, 100 г цукру, 1/2 лимона.
Приготування: Зріж зелену частину та наріж кавунові кірки кубиком. Наріж лимон кружальцями і виклади все у підготовлені банки. Залий окропом, залиш на 7 хвилин під кришкою, злий цю воду і знову закип'яти її, але тепер додай цукор. Залий кірки цукровим сиропом і закатай компот на зиму.
11. Компот з кавуна та дині
Оригінальний компот, який легко здивує близьких та гостей.
Тобі знадобиться: 300 г м'якоті кавуна, 300 г м'якоті дині, 15 мл лимонного соку, 100 г цукру, 700 мл води.
Приготування: Довільно наріж кавун та диню. Закип'ятіть воду з цукром, додай нарізану м'якоть і знову доведи до кипіння. Провар компот пару хвилин, влий лимонний сік і зніми його з вогню.
12. Компот з кавуна та вишні на зиму
Ніщо не зрівняється з улюбленими вишневими заготовками. На цей раз ще й з кавуном!
Тобі знадобиться: 350 г вишні без кісточок, 800 г м'якоті кавуна, 400 г цукру, 1,5 л води.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити до розчинення. Додай вишню і нарізаний скибочками кавун, знову доведи до кипіння і проварити 2-3 хвилини. Розлий компот у стерилізовані банки і заходи сонця.
13. Компот з кавуна та сливи
Не надто солодкий і трохи пікантний компот – справжня знахідка.
Тобі знадобиться: 600 г м'якоті кавуна, 600 г сливи, 80 г цукру, 2,5 л води.
Приготування: Видали зі сливи кісточки і наріж м'якоть часточками. Довільно наріж м'якоть кавуна без кісточок. Закип'ятіть воду з цукром, виклади туди фрукти та вари компот на слабкому вогні близько 15 хвилин.
14. Компот з кавуна та винограду на зиму
Радимо брати дрібний виноград без кісточок, на кшталт кишмишу.
Тобі знадобиться: 400 г кавуна, 250 г винограду, 1 л води, 100 г цукру, 1 ст. лимонного соку.
Приготування: Зріж з кавуна зелену шкірку і наріж решту скибочками. Виклади в підготовлену банку і туди додай виноград. Залий окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Злий цю воду, доведи її до кипіння, додай цукор і лимонний сік, пару хвилин провари сироп і залий його назад. Закатай компот на зиму.
15. Компот із кавуна з апельсином
Ідеальний компот для літніх вечірок та пікніків.
Тобі знадобиться: 1 кг кавуна, 1 апельсин, 300 г цукру, 1,5 л води, 1 щіпка ваніліну.
Приготування: Зріж зелену шкірку з кавуна. Дрібно наріж білі кірки і трохи більше – м'якоть без кісточок. Закип'ятіть воду з цукром, додай м'якоть і вари 15 хвилин. Проціди компот, додай білі кірки та вари ще півгодини на слабкому вогні. Знову проціди компот, додай ванілін і кружечки апельсина, і провари ще 5-7 хвилин.
Зараз читають:10 оригінальних рецептів мармеладу з аґрусу
16. Компот з кавуна та чорниці на зиму
Чорниця надає напою насичений ягідний колір і робить його ще апетитнішим.
Тобі знадобиться: 400 г м'якоті кавуна, 300 г чорниці, 250 г цукру, 2,5 л води.
Приготування: Скибочками наріж м'якоть кавуна без кісточок. Перебери чорницю і виклади все у банку. Зали окропом і залиш на 10 хвилин під кришкою. Після чого злий цю воду і знову закип'ятити. Засип у банку цукор, залий киплячою водою і закатай.
17. Компот з кавуна, яблук та груші
Дачний варіант компоту, який буде особливо доречним для власників свого саду.
Тобі знадобиться: 600 г м'якоті кавуна, 2 яблука, 2 груші, 3 л води, 100 г цукру.
Приготування: Закип'яти воду із цукром. Наріж кавун, яблука та груші, виклади їх у сироп і провари компот 15 хвилин на слабкому вогні після повторного кипіння.
18. Компот з кавуна з полуницею на зиму
Готується нашвидкуруч, проте радує весь зимовий сезон.
Тобі знадобиться: 500 г м'якоті кавуна, 500 г полуниці, 200 г цукру, 2 щіпки лимонної кислоти, 2-3 л води.
Наріж кавун без кісточок середнім кубиком. Велику полуницю теж розріж, і виклади все у підготовлені банки. Зали окропом і залиш під кришками на 5 хвилин. Злий воду і закип'ятіть її з цукром. Додай лимонну кислоту, провари ще 1 хвилину, залий назад у банки і закатай компот на зиму.
19. Компот із кавуна з лаймом
Подавай його з листочками м'яти для ще яскравішого аромату.
Тобі знадобиться: 800 г м'якоті кавуна, 1 лайм, 70 г цукру, 2 л води.
Приготування: Закип'яти воду із цукром. Виклади туди довільно нарізану м'якоть кавуна та тонко нарізаний лайм. Провар компот на слабкому вогні близько 15 хвилин.
20. Компот з кавуна та дині на зиму
Такий сонячний сезонний компот особливо гарний у сірі зимові будні!
Тобі знадобиться: 500 г м'якоті кавуна, 300 г м'якоті дині, 100 г цукру, 1 ст. лимонного соку, 600мл води.
Приготування: Наріж диню та кавун середнім кубиком. Доведіть воду з цукром до кипіння, викладіть туди фрукти, знову доведіть до кипіння і вари 2-3 хвилини. Влий лимонний сік і закатай компот у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua