20 найсмачніших рецептів із кизилу на зиму

Унікальний кисло-солодкий смак кизилу робить його неймовірно популярним. Але як і в будь-якої іншої ягоди, його сезон дуже недовгий. Саме тому виникає питання, як зберегти кизил на зиму? Заморозка – це добре, але є й інші не менш цікаві рецепти заготовок – від компотів до аджики!

Зміст

  • 1. Маринований кизил як оливки
  • 2. Компот із кизилу на зиму
  • 3. Соус із кизилу з м'ятою на зиму
  • 4. Варення з кизилу з кісточками на зиму
  • 5. Маринований кизил із гострим перцем на зиму
  • 6. Варення з кизилу без кісточок на зиму
  • 7. Сік із кизилу на зиму
  • 8. Кизил із цукром без варіння на зиму
  • 9. Компот із кизилу та чорної смородини на зиму
  • 10. Аджика із кизилу з яблуками на зиму
  • 11. Конфітюр із кизилу з білим вином
  • 12. Помідори з кизилом на зиму
  • 13. Соус із кизилу з часником на зиму
  • 14. Джем із кизилу з медом
  • 15. Компот з кизилу та ожини на зиму
  • 16. Пастила з кизилу
  • 17. Компот із кизилу та винограду на зиму
  • 18. Ткемалі з кизилу на зиму
  • 19. Компот із кизилу та персиків на зиму
  • 20. Варення з кизилу з яблуками на зиму
  • 1. Маринований кизил як оливки

    Бери ягоди стільки, скільки влізе у півлітрову банку. Закуска чудово підійде до м'яса.

    Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 1 лавровий лист, 4 горошини запашного перцю, 4 горошини чорного перцю, 2 зубчики часнику, 2 бутони гвоздики, 3 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, 1,5 ч. л. оцту.

    Приготування: У чисту суху банку виклади кизил, часник та всі спеції. Залий їх окропом на 15 хвилин. Потім злий цю воду, додай у неї цукор, сіль і оцет, знову закип'яті і залий кизил. Закочуй його на зиму.

    2. Компот із кизилу на зиму

    Класичний ягідний компот у банках – смачний та корисний.

    Тобі знадобиться: 400 г кизилу, 400 г цукру, 3 л води.

    Засип кизил в стерилізовані банки , залий окропом і залиш на 10 хвилин під кришками. Далі злий цю воду, додай у неї цукор, знову закип'яти і залий назад. Закатай компот на зиму.

    3. Соус із кизилу з м'ятою на зиму

    Такий простий за складом та приготуванням, але такий оригінальний за смаком.

    Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, 3-4 ст. цукру, 1 ч. л. солі, мелений чорний перець, 1 ст. сухий м'яти.

    Залий кизил склянкою води, доведи до кипіння , проварити 20 хвилин і перетри ягоду через сито. Всип цукор, сіль і чорний перець, знову доведи до кипіння і проварити 5-7 хвилин. Додай м'яту, провари соус ще 5 хвилин і виклади його в стерилізовані банки.

    Зараз читають:15 шикарних рецептів котлет із мінтаю

    4. Варення з кизилу з кісточками на зиму

    Видаляти кісточки з кизилу – довго і не дуже легко, так що ось рішення.

    Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, 2 склянки води, 1,5 кг цукру.

    Приготування: Звари сироп з води та цукру, засип у нього промитий кизил і доведи до кипіння. Дай заготівлі трохи охолонути і знову доведи до кипіння. І так ще 1-2 рази, залежно від консистенції варення. Розлий його за стерилізованими банками.

    5. Маринований кизил із гострим перцем на зиму

    Цей рецепт точно припаде до смаку всім любителям гострих закусок.

    Тобі знадобиться: 400 г кизилу, 1 перець чилі, 2 зубчики часнику, 2 горошини запашного перцю, 1 ч.л. солі, 3 ч. л. цукру, 150 мл води, 50 мл оцту, спеції.

    Виклади кизил, нарізаний перець чилі , часник і всі спеції в чисту суху банку. Залий заготовку окропом на 15 хвилин. Злий цю воду і повторно закип'ятити її із сіллю та цукром. Додай оцет, провари маринад, що вийшов, 1 хвилину, залий їм кизил і закатай на зиму.

    6. Варення з кизилу без кісточок на зиму

    Його можна одразу їсти ложками і ні про що не турбуватися.

    Тобі знадобиться: 1,2 кг кизилу, 700 г цукру, 20 г ванільного цукру.

    Залий кизил водою , проварити 30-40 хвилин і дай йому охолонути прямо у відварі. Перетріть всі разом через сито і додай обидва види цукру. Доведи варення до кипіння і уваріть його в 2-3 рази на слабкому вогні. Розлей по стерилізованих банках.

    7. Сік із кизилу на зиму

    Щоби сік добре зберігався весь сезон, його потрібно пастеризувати.

    Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, цукор.

    Приготування: Відіжми з кизилу сік і додай до нього цукор до смаку. Доведи сік до кипіння, проварити 1 хвилину і закатай у стерилізовані банки.

    8. Кизил із цукром без варіння на зиму

    Класичний рецепт перетертої ягоди, тому зберігати заготівлю потрібно в холоді.

    Тобі знадобиться: 2 кг кизилу, 1,5 кг цукру.

    Приготування: Засип кизил цукром, ретельно розімні його товкачем і залиш на кілька годин або на ніч. Перетріть масу через сито і закатай сире варення в стерилізовані банки.

    9. Компот із кизилу та чорної смородини на зиму

    Такий напій точно сподобається тим, хто віддає перевагу кислуватим компотам.

    Тобі знадобиться: 150 г кизилу, 150 г чорної смородини, 3 л води, 1 склянка цукру.

    Засип кизил і смородину в чисті сухі банки і залий їх окропом на 5-7 хвилин. Після чого злий цю воду, знову закип'ятіть її з цукром, залий назад і закатай на зиму.

    10. Аджика із кизилу з яблуками на зиму

    Оригінальна ягідна аджика з дуже насиченим та свіжим смаком.

    Зараз читають:20 простих рецептів страв в афганському казані

    Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, 500 г яблук, 1 перець чилі, по 1 пучку петрушки та м'яти, 1 ч.л. хмелі-сунелі, 5 зубчиків часнику, 1 ч.л. коріандру, 3 ст.л. цукру, 1 ч. л. солі.

    Приготування: Відправте кизил і нарізані яблука в каструлю, залийте водою, доведіть до кипіння і проваріть 5-10 хвилин. Відкинь все на друшляк і перетрій через сито. Додай подрібнений часник, зелень, чилі, цукор, сіль та спеції. Доведи аджику до кипіння, проварити ще 15 хвилин і закатай у стерилізовані банки.

    11. Конфітюр із кизилу з білим вином

    Незвичайна заготівля, яка стане чудовим самостійним десертом чи соусом.

    Тобі знадобиться: 1 кг кизилу, 150 мл води, 1 кг цукру, 350 мл солодкого білого вина.

    Залий кизил водою, доведи до кипіння , зніми з вогню і залиш на 1 годину під кришкою. Перетріть ягоду через сито. Додай вино та цукор, знову доведи до кипіння і вари конфітюр півгодини на слабкому вогні до густини. Закатай його у маленькі стерилізовані банки.

    12. Помідори з кизилом на зиму

    Радимо скуштувати всіх любителів консервованих овочів!

    Тобі знадобиться: 400 г дрібних помідорів, 100 г кизилу, 5 зубчиків часнику, 1 пучок зелені, спеції, 1 ч.л. цукру, 1,5 ч. л. солі, 1 ст. оцту.

    Приготування: У стерилізовану банку виклади помідори, кизил, часник, зелень та спеції за смаком. Зали окропом, накрий кришкою і дай охолонути. Злий цю воду, додай у неї цукор і сіль, і знову доведи до кипіння. Додай оцет, залий заготовку цим маринадом і закатай на зиму.

    13. Соус із кизилу з часником на зиму

    Універсальний соус до м'ясних чи інших основних страв.

    Тобі знадобиться: 500 г кизилу, 5 зубчиків часнику, 3 ст. олії, по 0,5 ч.л. коріандру, хмелі-сунелі, меленого чорного та червоного перцю, 100 г цукру, 200 мл води, 1 ч.л. солі.

    Залий кизил водою, проварити 15-20 хвилин , а потім відкинь ягоду на друшляк і перетрій через сито. Додай 200 мл води, цукор, сіль та спеції. Проварити 10 хвилин на слабкому вогні, додай олію і пропущений через прес часник. Протушкуй соус ще 5 хвилин і закатай його в стерилізовані банки.

    14. Джем із кизилу з медом

    Корисна заготівля, яка легко впишеться навіть у дієтичний раціон.

    Тобі знадобиться: 2 кг кизилу, 1 л води, 4 ст. меду, 2 ч.л. лимонного соку.

    Залий кизил водою , відвари до м'якості, відкинь на друшляк і перетрій через сито. Змішай пюре, що вийшло, з медом і лимонним соком, знову доведи до кипіння і провари 10 хвилин. Закатай джем у стерилізовані банки.

    15. Компот з кизилу та ожини на зиму

    Відмінне поєднання смаків для зимового компоту обов'язково спробуй.

    Тобі знадобиться: 300 г кизилу, 150 г ожини, 200 г цукру, 0,3 ч.л. лимонної кислоти.

    Зараз читають:20 відмінних рецептів фруктових смузі на будь-який смак та бюджет

    Приготування: Засип всю ожину та кизил у стерилізовану банку. Залий їх окропом, залиш на 5 хвилин і злий цю воду. Закип'яти її ще раз із цукром та лимонною кислотою, залий назад і закатай компот.

    16. Пастила з кизилу

    За бажання, додай у пюре цукор або підсолоджувач.

    Тобі знадобиться: 700 г кизилу.

    Залий кизил водою , відвари до м'якості, відкинь на друшляк і перетрій через сито. Увари ягідне пюре ще 10-15 хвилин до густоти і вили на застелений пергаментом лист. Суші до готовності у відкритій духовці при 70-90 градусах. Готову пастилу зберігай у скляних банках у прохолодному місці.

    17. Компот із кизилу та винограду на зиму

    Сюди найкраще підійде зелений виноград без кісточок сорту кишмішів.

    Тобі знадобиться: 400 г кизилу, 300 г винограду, 300 г цукру, 2,5 л води.

    Засип виноград і кизил в стерилізовані банки, і засип їх цукром . Потім залий окропом, накрий кришками і залиш на 10 хвилин. Злий сироп, знову закип'яти, залий назад і закатай компот на зиму.

    18. Ткемалі з кизилу на зиму

    Для різноманітності можеш додати ще й жменю слив!

    Тобі знадобиться: 450 г кизилу, 1 гострий перець, 6 зубчиків часнику, 20 г петрушки або кінзи, 1 ст.л. цукру, 1 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ч.л. солі, 1 ст. оливкової олії.

    Приготування: Залий кизил водою, відвар до м'якості і відкинь на друшляк. Перетріть ягоду через сито і додай приблизно 6 ст.л. відвару, що залишився. Блендер подрібни гострий перець, зелень і часник. Додай туди ж кизил і зби всі разом. Додай олію, цукор, сіль та спеції, провари ткемали 10 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.

    19. Компот із кизилу та персиків на зиму

    Насолода персиків чудово поєднується з кислинкою кизилу.

    Тобі знадобиться: 200 г персиків, 250 г кизилу, 150 г цукру.

    Приготування: Виклади кизил та часточки персиків у стерилізовану банку. Залий їх окропом на 5 хвилин, злий цю воду і знову закип'ятити. Засип у банку цукор, влий окріп і закатай компот.

    20. Варення з кизилу з яблуками на зиму

    Для додаткового аромату у варення можна ще додати трохи меленої кориці.

    Тобі знадобиться: 700 г яблук, 500 г кизилу, 100 мл води, 500 г цукру.

    Приготування: Очисти та довільно наріж яблука, додай половину води та провари їх до м'якості. Блендер подрібни яблука в пюре. Протушкуй кизил з водою, що залишилася, перетрій через сито і змішай кизилове пюре з яблучним. Додай цукор, доведи до кипіння і провари варення 10-15 хвилин. Розлий його за стерилізованими банками.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *