Брусниця на зиму: 20 найкращих рецептів заготівель

Багато господинь знають, наскільки важливо запастися брусницями на зиму. Що тільки з неї не готують – варення, соуси, компоти, пастилу та навіть мармелад. Розповідаємо 20 чудових рецептів!

Зміст

  • 1. Цілі ягоди брусниці в солодкому сиропі
  • 2. Варення з брусниці з пектином
  • 3. Варення з брусниці та моркви
  • 4. Брусниця у власному соку з цукром та лимонною кислотою
  • 5. Джем із брусниці з агар-агаром
  • 6. Повидло з брусниці на зиму
  • 7. Желе з брусниці
  • 8. Конфітюр із брусниці з желюючим цукром
  • 9. Брусниця, сушена в електросушарці
  • 10. Сушена брусниця як цукерки
  • 11. Пастила з брусниці в духовці
  • 12. Білевська пастила із брусниці
  • 13. Мармелад із брусниці
  • 14. Брусничний сік на зиму
  • 15. Компот із брусниці на зиму
  • 16. Морс із брусниці
  • 17. Мочена брусниця зі спеціями
  • 18. Пікантний соус із брусниці з часником
  • 19. Брусничний соус до м'яса на зиму
  • 20. Соус з брусниці з вином та каррі
  • 1. Цілі ягоди брусниці в солодкому сиропі

    Таку заготовку можна використовувати для приготування десертів та випікання.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 1,5 л води.

    Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 5 хвилин. Всипи брусницю, вимкни вогонь і залиш на 2 години. Злий сироп в окрему ємність, прокип'яті 5 хвилин і знову залий їм ягоди. Накрий кришкою і залиши ще на 2 години. Знову постав заготівлю на слабкий вогонь, всип лимонну кислоту, прокип'яти всі разом 5 хвилин і закатай.

    2. Варення з брусниці з пектином

    Цікавий факт: брусниця певною мірою здатна замінити каву.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 800 г цукру, 20 г пектину, 1 л води.

    Брусниці подрібни в блендері, додай воду , 700 г цукру і томи на слабкому вогні 15 хвилин. Всип пектин, змішаний з цукром, що залишився, і томи ще 5 хвилин. Розклади варення по стерилізованих банках і закатай.

    3. Варення з брусниці та моркви

    Готуй із соковитою молодою морквою.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1 кг моркви, 1,5 кг цукру, половий сік лимона.

    Морква натрі на тертці, змішай з 1 кг цукру і залиш на 2 години. Прокип'яті на слабкому вогні 10-15 хвилин, додай брусниці, лимонний сік, цукор, що залишився, і вари 20 хвилин під кришкою. Наповниш гарячим варенням чисті сухі банки і закатай.

    4. Брусниця у власному соку з цукром та лимонною кислотою

    Мій брусницю під проточною водою, викладаючи порціями на друшляк.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.

    Бруснику помісти в каструлю, засип цукром і прибери у бік на 3 години. Потім поставте заготовку на повільний вогонь і доведіть до кипіння. Всип лимонну кислоту, проварити 5-7 хвилин і заходьте на зиму.

    Зараз читають:15 легких рецептів свинячих реберець у соєвому соусі

    5. Джем із брусниці з агар-агаром

    З такою кількістю загусника джем набуває ідеальної консистенції.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 10 г агар-агару, 500 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 150 мл води.

    Приготування: Агар-агар змішай з теплою водою і прибери на 15 хвилин. Брусницю подрібни в блендері, змішай із цукром та лимонною кислотою. Проварити 10 хвилин, додай заготовку з агар-агаром і вари ще 5 хвилин. Виклади джем у підготовлену тару, закатай і переверни вгору дном.

    6. Повидло з брусниці на зиму

    Вари на мінімальному вогні, часто помішуючи.

    Тобі знадобиться: 3 кг брусниці, 1,5 кг цукрового піску, 500 мл води.

    Брусниці подрібни в блендері , змішай з водою і цукром. Проварі повидло на повільному вогні 30 хвилин, розклади по банках і закатай.

    7. Желе з брусниці

    Чудове желе на зиму, яке захочеться готувати знову і знову.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1,5 кг цукру, 25 г желатину, лимонна кислота на кінчику ножа, 2 л води.

    Приготування: Желатин змішай з 150 мл холодної води і прибери на 15 хвилин. Закип'яти воду, що залишилася, всип бруснику і проварити 3 хвилини. Відкинь на друшляк і протрій через сито. Всип цукор, лимонну кислоту і вари 10 хвилин, часто помішуючи. Зніміть з вогню, додай заготовку з желатином і закатай.

    8. Конфітюр із брусниці з желюючим цукром

    Уважно перебирай ягоди, видаляючи зіпсовані та недостиглі.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1 кг желюючого цукру, 1 ч.л. лимонної цедри, 2 л води.

    Залий брусницю киплячою водою на 3 хвилини, відкинь на друшляк і переклади в каструлю. Розімни ягоди товкачем, всип желірующий цукор і лимонну цедру. Проварити 5 хвилин, розкладіть конфітюр по банкам і заходьте на зиму.

    9. Брусниця, сушена в електросушарці

    Час сушіння може трохи змінюватись в залежності від розмірів ягід.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці.

    Бруснику виклади тонким шаром на грати електросушарки та суші її 12 годин при температурі 40 градусів. Збери ягоди в банки, щільно закрий кришками і постав у темне сухе місце.

    10. Сушена брусниця як цукерки

    Це не тільки смачно, а й дуже корисно!

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1 л апельсинового соку, 1 кг цукру, 50 г цукрової пудри, 500 мл води.

    Приготування: Змішай воду, апельсиновий сік та цукор. Прокип'яти 2 хвилини, всипати брусницю і варити 5 хвилин на повільному вогні. Відкинь ягоди на друшляк, а потім виклади на паперовий рушник, щоб видалити зайву вологу. Застели лист пекарським папером, виклади тонким шаром брусницю і відправь на 10 годин у духовку, розігріту до 60 градусів. Сухі ягоди змішай із цукровою пудрою, склади в банки та закрий кришками.

    Зараз читають:Штрудель з вишнею: 12 найкращих рецептів приготування

    11. Пастила з брусниці в духовці

    У процесі сушіння дверцята духовки повинні бути відкриті.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 300 г меду.

    Брусницю подрібни в блендері і протріть через сито, щоб видалити насіння і шкірку. Додай мед і добре перемішай. Застели лист пекарським папером і виклади брусничне пюре шаром 0,5 см. Суші 4-6 годин у духовці при температурі 50-60 градусів. Готову пастилу відділи від паперу, наріж і зверни трубочками. Склади в банки, щільно закрий кришками та прибери на зберігання у темне сухе місце.

    12. Білевська пастила із брусниці

    Особливо цей десерт люблять діти!

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 500 г цукру, 200 г яєчних білків, 2 л води, 20 г кокосової стружки.

    Бруснику залий окропом на 3 хвилини . Відкинь ягоди на друшляк, подрібни в блендері і протрій через сито. Всип цукор і прибери убік на 30 хвилин. Охолоджені білки збий із сіллю до пишності і додай у заготовку з брусниці. Перемішай до однорідності і виклади на застелене деко шаром близько 1,5 см. Суши пастилу при 90 градусах 4-5 годин. Відокремили від паперу, наріж і присип кокосовою стружкою. Склади пастилу в сухі банки і щільно закрий кришками.

    13. Мармелад із брусниці

    Смачні ласощі з натуральних інгредієнтів.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 600 г цукру, 20 г агар-агару, 250 мл води.

    Приготування: Агар-агар змішай з теплою водою і прибери на 15 хвилин. Брусницю подрібни в блендері і протріть через сито. Отримане пюре змішайте з 500 г цукру і залиште на 30-40 хвилин. Потім прокип'ятіть на повільному вогні 10 хвилин, додай заготовку з агар-агаром і вари ще 3 хвилини. Виклади заготовки у формочки, остуди до кімнатної температури та перестав у холодильник на 2 години. Вийми мармелад з форм, обваляй у цукрі, що залишився, і склади в банки.

    14. Брусничний сік на зиму

    Процес приготування значно полегшить соковитискач.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 350 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.

    Бруснику помісти в широку каструлю і гарненько розімні товкачем. Отриману масу проціди через подвійний шар марлі, додай цукор, лимонну кислоту і провари 10 хвилин. Перелий сік у стерилізовану банку та закатай.

    15. Компот із брусниці на зиму

    Від якості води залежить смак компоту.

    Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 200 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 4 л води.

    Бруснику склади в банку, залий окропом і залиш прогріватися на 20 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор та лимонну кислоту. Прокип'яті 3 хвилини, влий отриманий сироп назад у банку з ягодами і закатай.

    Зараз читають:20 корисних детокс-смузі, які ти точно захочеш приготувати

    16. Морс із брусниці

    Корисний вітамінний напій для сім'ї.

    Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 500 г цукру, 3 ст. лимонного соку, 1л води.

    Бруснику всип у киплячу воду і проварити 10 хвилин. Подрібніть занурювальним блендером і протріть через сито. Додай цукор, сік лимона та провари 5-7 хвилин. Наповни гарячим морсом підготовлену банку, закатай і переверни вгору дном.

    17. Мочена брусниця зі спеціями

    Універсальна заготівля на усі випадки!

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 бутон гвоздики, 3 горошини запашного перцю, 2 зірочки бадяну, 50 г цукру, 1 л води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додай цукор, спеції та провари 5 хвилин. Брусницю помісти в стерилізовані банки, залий її киплячим сиропом, щільно закрий кришками і залиш на добу в теплі. Охолілі банки перенеси на зберігання у темне прохолодне місце.

    18. Пікантний соус із брусниці з часником

    Акуратно, киплячим соусом легко обпектися!

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 4 зубчики часнику, 2 бутони гвоздики, 3 горошини запашного перцю, 5 горошин чорного перцю, 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 250 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 350мл води.

    Приготування: Закип'яти 250 мл води, додай спеції та проварити 10 хвилин. Зніми з вогню, остуди та проціди. Брусницю подрібни в блендері і протріть через сито. Додай цукор, сіль, лимонну кислоту, подрібнений часник та ароматний сироп. Вари 10 хвилин|мінути|, періодично помішуючи. Змішай крохмаль з водою, що залишилася, і влий його тонким струмком в киплячий соус. Проварити 2 хвилини, розклади в підготовлені банки і закатай.

    19. Брусничний соус до м'яса на зиму

    Густіший варіант вийде, якщо додати трохи борошна або крохмалю.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 ч.л. лимонної цедри, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст.л. яблучного оцту, 1,5 склянки цукру, 0,5 ч.л. солі, 500мл води.

    Приготування: Закип'ятіть воду, додайте брусницю і проваріть 5 хвилин. Подрібніть масу занурювальним блендером до однорідності, додай спеції, лимонну цедру, цукор і сіль. Проварити всі разом 10 хвилин, влий оцет і закатай.

    20. Соус з брусниці з вином та каррі

    За бажанням соус можна подрібнити занурювальним блендером.

    Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 цибулина, 2 ст. олії, 3 ст.л. оцту, 150 мл білого вина, 1 ч. л. каррі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 250 г цукру, 0,5 ч.л. солі, 500мл води.

    Цибуля дрібно наріж і обсмаж на маслі до золотистого кольору. Закип'яти воду, всипи брусницю і проварити 10 хвилин. Додай засмажку, спеції, цукор, сіль та вино. Томі на повільному вогні 15 хвилин, а потім влий оцет, перемішай і закатай.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *