Багато господинь знають, наскільки важливо запастися брусницями на зиму. Що тільки з неї не готують – варення, соуси, компоти, пастилу та навіть мармелад. Розповідаємо 20 чудових рецептів!
Зміст
1. Цілі ягоди брусниці в солодкому сиропі
Таку заготовку можна використовувати для приготування десертів та випікання.
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 кг цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 1,5 л води.
Приготування: Закип'яти воду, додати цукор і проварити 5 хвилин. Всипи брусницю, вимкни вогонь і залиш на 2 години. Злий сироп в окрему ємність, прокип'яті 5 хвилин і знову залий їм ягоди. Накрий кришкою і залиши ще на 2 години. Знову постав заготівлю на слабкий вогонь, всип лимонну кислоту, прокип'яти всі разом 5 хвилин і закатай.
2. Варення з брусниці з пектином
Цікавий факт: брусниця певною мірою здатна замінити каву.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 800 г цукру, 20 г пектину, 1 л води.
Брусниці подрібни в блендері, додай воду , 700 г цукру і томи на слабкому вогні 15 хвилин. Всип пектин, змішаний з цукром, що залишився, і томи ще 5 хвилин. Розклади варення по стерилізованих банках і закатай.
3. Варення з брусниці та моркви
Готуй із соковитою молодою морквою.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1 кг моркви, 1,5 кг цукру, половий сік лимона.
Морква натрі на тертці, змішай з 1 кг цукру і залиш на 2 години. Прокип'яті на слабкому вогні 10-15 хвилин, додай брусниці, лимонний сік, цукор, що залишився, і вари 20 хвилин під кришкою. Наповниш гарячим варенням чисті сухі банки і закатай.
4. Брусниця у власному соку з цукром та лимонною кислотою
Мій брусницю під проточною водою, викладаючи порціями на друшляк.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Бруснику помісти в каструлю, засип цукром і прибери у бік на 3 години. Потім поставте заготовку на повільний вогонь і доведіть до кипіння. Всип лимонну кислоту, проварити 5-7 хвилин і заходьте на зиму.
Зараз читають:15 легких рецептів свинячих реберець у соєвому соусі
5. Джем із брусниці з агар-агаром
З такою кількістю загусника джем набуває ідеальної консистенції.
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 10 г агар-агару, 500 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа, 150 мл води.
Приготування: Агар-агар змішай з теплою водою і прибери на 15 хвилин. Брусницю подрібни в блендері, змішай із цукром та лимонною кислотою. Проварити 10 хвилин, додай заготовку з агар-агаром і вари ще 5 хвилин. Виклади джем у підготовлену тару, закатай і переверни вгору дном.
6. Повидло з брусниці на зиму
Вари на мінімальному вогні, часто помішуючи.
Тобі знадобиться: 3 кг брусниці, 1,5 кг цукрового піску, 500 мл води.
Брусниці подрібни в блендері , змішай з водою і цукром. Проварі повидло на повільному вогні 30 хвилин, розклади по банках і закатай.
7. Желе з брусниці
Чудове желе на зиму, яке захочеться готувати знову і знову.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1,5 кг цукру, 25 г желатину, лимонна кислота на кінчику ножа, 2 л води.
Приготування: Желатин змішай з 150 мл холодної води і прибери на 15 хвилин. Закип'яти воду, що залишилася, всип бруснику і проварити 3 хвилини. Відкинь на друшляк і протрій через сито. Всип цукор, лимонну кислоту і вари 10 хвилин, часто помішуючи. Зніміть з вогню, додай заготовку з желатином і закатай.
8. Конфітюр із брусниці з желюючим цукром
Уважно перебирай ягоди, видаляючи зіпсовані та недостиглі.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1 кг желюючого цукру, 1 ч.л. лимонної цедри, 2 л води.
Залий брусницю киплячою водою на 3 хвилини, відкинь на друшляк і переклади в каструлю. Розімни ягоди товкачем, всип желірующий цукор і лимонну цедру. Проварити 5 хвилин, розкладіть конфітюр по банкам і заходьте на зиму.
9. Брусниця, сушена в електросушарці
Час сушіння може трохи змінюватись в залежності від розмірів ягід.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці.
Бруснику виклади тонким шаром на грати електросушарки та суші її 12 годин при температурі 40 градусів. Збери ягоди в банки, щільно закрий кришками і постав у темне сухе місце.
10. Сушена брусниця як цукерки
Це не тільки смачно, а й дуже корисно!
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 1 л апельсинового соку, 1 кг цукру, 50 г цукрової пудри, 500 мл води.
Приготування: Змішай воду, апельсиновий сік та цукор. Прокип'яти 2 хвилини, всипати брусницю і варити 5 хвилин на повільному вогні. Відкинь ягоди на друшляк, а потім виклади на паперовий рушник, щоб видалити зайву вологу. Застели лист пекарським папером, виклади тонким шаром брусницю і відправь на 10 годин у духовку, розігріту до 60 градусів. Сухі ягоди змішай із цукровою пудрою, склади в банки та закрий кришками.
Зараз читають:Штрудель з вишнею: 12 найкращих рецептів приготування
11. Пастила з брусниці в духовці
У процесі сушіння дверцята духовки повинні бути відкриті.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 300 г меду.
Брусницю подрібни в блендері і протріть через сито, щоб видалити насіння і шкірку. Додай мед і добре перемішай. Застели лист пекарським папером і виклади брусничне пюре шаром 0,5 см. Суші 4-6 годин у духовці при температурі 50-60 градусів. Готову пастилу відділи від паперу, наріж і зверни трубочками. Склади в банки, щільно закрий кришками та прибери на зберігання у темне сухе місце.
12. Білевська пастила із брусниці
Особливо цей десерт люблять діти!
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 500 г цукру, 200 г яєчних білків, 2 л води, 20 г кокосової стружки.
Бруснику залий окропом на 3 хвилини . Відкинь ягоди на друшляк, подрібни в блендері і протрій через сито. Всип цукор і прибери убік на 30 хвилин. Охолоджені білки збий із сіллю до пишності і додай у заготовку з брусниці. Перемішай до однорідності і виклади на застелене деко шаром близько 1,5 см. Суши пастилу при 90 градусах 4-5 годин. Відокремили від паперу, наріж і присип кокосовою стружкою. Склади пастилу в сухі банки і щільно закрий кришками.
13. Мармелад із брусниці
Смачні ласощі з натуральних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 600 г цукру, 20 г агар-агару, 250 мл води.
Приготування: Агар-агар змішай з теплою водою і прибери на 15 хвилин. Брусницю подрібни в блендері і протріть через сито. Отримане пюре змішайте з 500 г цукру і залиште на 30-40 хвилин. Потім прокип'ятіть на повільному вогні 10 хвилин, додай заготовку з агар-агаром і вари ще 3 хвилини. Виклади заготовки у формочки, остуди до кімнатної температури та перестав у холодильник на 2 години. Вийми мармелад з форм, обваляй у цукрі, що залишився, і склади в банки.
14. Брусничний сік на зиму
Процес приготування значно полегшить соковитискач.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 350 г цукру, лимонна кислота на кінчику ножа.
Бруснику помісти в широку каструлю і гарненько розімні товкачем. Отриману масу проціди через подвійний шар марлі, додай цукор, лимонну кислоту і провари 10 хвилин. Перелий сік у стерилізовану банку та закатай.
15. Компот із брусниці на зиму
Від якості води залежить смак компоту.
Тобі знадобиться: 500 г брусниці, 200 г цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 4 л води.
Бруснику склади в банку, залий окропом і залиш прогріватися на 20 хвилин. Злий воду в каструлю, додай цукор та лимонну кислоту. Прокип'яті 3 хвилини, влий отриманий сироп назад у банку з ягодами і закатай.
Зараз читають:20 корисних детокс-смузі, які ти точно захочеш приготувати
16. Морс із брусниці
Корисний вітамінний напій для сім'ї.
Тобі знадобиться: 2 кг брусниці, 500 г цукру, 3 ст. лимонного соку, 1л води.
Бруснику всип у киплячу воду і проварити 10 хвилин. Подрібніть занурювальним блендером і протріть через сито. Додай цукор, сік лимона та провари 5-7 хвилин. Наповни гарячим морсом підготовлену банку, закатай і переверни вгору дном.
17. Мочена брусниця зі спеціями
Універсальна заготівля на усі випадки!
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 бутон гвоздики, 3 горошини запашного перцю, 2 зірочки бадяну, 50 г цукру, 1 л води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додай цукор, спеції та провари 5 хвилин. Брусницю помісти в стерилізовані банки, залий її киплячим сиропом, щільно закрий кришками і залиш на добу в теплі. Охолілі банки перенеси на зберігання у темне прохолодне місце.
18. Пікантний соус із брусниці з часником
Акуратно, киплячим соусом легко обпектися!
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 4 зубчики часнику, 2 бутони гвоздики, 3 горошини запашного перцю, 5 горошин чорного перцю, 1 ст.л. кукурудзяного крохмалю, 0,5 ч.л. лимонної кислоти, 250 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 350мл води.
Приготування: Закип'яти 250 мл води, додай спеції та проварити 10 хвилин. Зніми з вогню, остуди та проціди. Брусницю подрібни в блендері і протріть через сито. Додай цукор, сіль, лимонну кислоту, подрібнений часник та ароматний сироп. Вари 10 хвилин|мінути|, періодично помішуючи. Змішай крохмаль з водою, що залишилася, і влий його тонким струмком в киплячий соус. Проварити 2 хвилини, розклади в підготовлені банки і закатай.
19. Брусничний соус до м'яса на зиму
Густіший варіант вийде, якщо додати трохи борошна або крохмалю.
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 ч.л. лимонної цедри, 0,5 ч. л. меленого чорного перцю, 0,5 ч. л. хмелі-сунелі, 1 ст.л. яблучного оцту, 1,5 склянки цукру, 0,5 ч.л. солі, 500мл води.
Приготування: Закип'ятіть воду, додайте брусницю і проваріть 5 хвилин. Подрібніть масу занурювальним блендером до однорідності, додай спеції, лимонну цедру, цукор і сіль. Проварити всі разом 10 хвилин, влий оцет і закатай.
20. Соус з брусниці з вином та каррі
За бажанням соус можна подрібнити занурювальним блендером.
Тобі знадобиться: 1 кг брусниці, 1 цибулина, 2 ст. олії, 3 ст.л. оцту, 150 мл білого вина, 1 ч. л. каррі, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 250 г цукру, 0,5 ч.л. солі, 500мл води.
Цибуля дрібно наріж і обсмаж на маслі до золотистого кольору. Закип'яти воду, всипи брусницю і проварити 10 хвилин. Додай засмажку, спеції, цукор, сіль та вино. Томі на повільному вогні 15 хвилин, а потім влий оцет, перемішай і закатай.
Джерело: dietcenter.com.ua