Ароматний базилік легко доповнює собою випічку, супи та салати, а також відмінно підходить для напоїв або заготовок на зиму. Ділимося добіркою з 20 найсмачніших рецептів!
Зміст
1. Кіш із сиром та базиліком
Прекрасний пиріг на сніданок або перекус.
Тобі знадобиться: 200 г борошна, 100 г вершкового масла|мастила|, по 0,5 ч.л. цукру та солі, 2 ст.л. крижаної води, 100 г твердого сиру, 100 г бринзи, 250 г 20% сметани, 1 пучок зеленої цибулі, 3 яйця, 1 пучок базиліка.
Приготування: Наріж холодну вершкове масло і розітри його в крихту з борошном, цукром і сіллю. Додай воду, швидко заміси тісто, загорни в плівку та прибери на півгодини в холодильник. Після чого розкатай його у форму, сформуй бортики, наколи виделкою і застели пергаментом.
Засип тісто вантажем, начебто сушеної квасолі, і випікай основу 10 хвилин у духовці при 180 градусах, а потім ще 5 хвилин – без вантажу. Натріть обидва види сиру, подрібни зелень і змішай зі сметаною та яйцями. Залий начинку в основу та випікай киш ще 15-20 хвилин.
2. Омлет з помідорами та базиліком
Найпростіший сніданок в італійському стилі на швидку руку.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 1 ст. води, 2 помідори, 2 зубчики часнику, 5 листків базиліка, спеції, 10 маслин, 4 пера зеленої цибулі.
Приготування: Наріж і злегка обсмаж помідори. Додай подрібнений часник і базилік, і смажу ще пару хвилин. Віночком зби яйця з водою та спеціями, залий їх на сковорідку і трохи обсмаж під кришкою на слабкому вогні. Подрібни зелену цибулю, наріж маслини кільцями, посип ними омлет і доведи до готовності.
3. Суп-пюре з кабачків та базиліка
Легка дієтична страва із сезонних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 700 г кабачків, 250 г цибулі-порею, 170 г стебел селери, 60 г базиліка, 3 зубчики часнику, 1,2 л води, 5 ст.л. оливкової олії, спеції.
Зараз читають:15 чудових рецептів штруделю з яблуками
Приготування: Довільно наріж і обсмаж порей і селера в оливковій олії до м'якості. Додай часник, протушкуй протягом 1 хвилини і додай нарізані кабачки. Ще за хвилину додай половину базиліка та воду.
Провари суп 10 хвилин на середньому вогні, подрібни його за допомогою блендера і приправ. Додай листя базиліка, що залишилося, знову збий суп, доведи його до кипіння і розлий по тарілках.
4. Смузі з бананом та базиліком
Смачний та простий у приготуванні рецепт на кокосовому молоці.
Тобі знадобиться: 3 банани, 1 пучок базиліка, 300 мл кокосового молока, мед.
Приготування: Очисти банани та довільно подрібни базилік. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий смузі до однорідності.
5. Полуничне варення з базиліком
Частування, від якого в тебе потечуть слинки!
Тобі знадобиться: 1 кг полуниці, 60 г базиліка, 500 г цукру, 1 лимон.
Приготування: Засип полуницю цукром і залиш її на кілька годин. Доведи до кипіння, зніміть з вогню і дай повністю охолонути. Додай рубаний базилік, знову доведи до кипіння і дай охолонути. Влий лимонний сік, ще раз доведи варення до кипіння і закатай у стерилізовані банки.
6. Лимонад із базиліком
Лише кілька листочків базиліка зроблять звичний лимонад ще більш ароматним і освіжаючим.
Тобі знадобиться: 2 лимони, 200 мл води, 100 г цукру, 30 г базиліка, 1-1,5 л газування.
Приготування: Залий листя базиліка та цукор водою, провари сироп 10 хвилин, зби його блендером і проціди. Відіжміть сік з 1,5 лимонів. Відправ у глечик лимонний сік, сироп, трохи свіжих листочків базиліка та кружечки лимона. Залий все газованою водою.
7. Домашній хліб із базиліком
Якщо хочеш зробити його більш пікантним, додай часник.
Тобі знадобиться: 300 г муки|борошна|, 160 мл води, 1 ч.л. солі, 3 гілочки базиліка, 1 ч.л. цукру, 25 мл олії, 5 г сухих дріжджів.
Приготування: Змішай борошно, що просіює, і всі сухі інгредієнти. Влий теплу воду та масло, додай рубаний базилік і виміси тісто. Залиш його на 1 годину в теплі, сформуй буханець, зроби зверху надрізи та залиш ще на півгодини під рушником. Випікай хліб 50-60 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
8. Лимонні мафіни з базиліком
У тісто можна додати жменю рубаних горіхів.
Тобі знадобиться: 70 г вершкового масла|мастила|, 1 лимон, 3/4 склянки борошна, 1/2 склянки цукру, 2 яйця, 1 ч.л. розпушувача, 5 гілочок базиліка.
Зараз читають:20 найсмачніших гарнірів до свинячих реберців
Приготування: Міксером зби яйця з м'яким маслом і цукром. Додай лимонний сік, цедру лимона, борошно та розпушувач. Потім всип рубаний базилік, виклади тісто у формочки і випікай мафіни близько 30 хвилин у духовці при 180 градусах.
9. Зелений смузі з базиліком
Яблука теж вибирай зелених чи жовтих кисло-солодких сортів.
Тобі знадобиться: 1 яблуко, 1 ківі, 1 пучок базиліка, 1 ст. соку лайма, 100мл води.
Приготування: Очисти та наріж фрукти, промий базилік. Відправ всі інгредієнти в блендер і збий смузі до однорідності.
10. Компот із базиліка на зиму
З фіолетовим базиліком – він виходить ще дуже яскравим!
Тобі знадобиться: 150 г базиліка, 300 г цукру, 5 г лимонної кислоти, 3 л води.
Засип базилік, цукор і лимонну кислоту в стерилізовану банку. Зали окропом і закатай компот на зиму.
11. Соус песто з базиліку
Традиційний зелений соус готується так просто, що його необов'язково купувати.
Тобі знадобиться: 50 г базиліка, 50 г волоських горіхів, 60 мл оливкової олії, 40 г пармезану, 1 щіпка солі, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. лимонного соку.
Приготування: Промий та обсуши базилік, обсмаж горіхи на сухій сковороді та натрі пармезан. Відправте всі інгредієнти в блендер і зби песто до бажаної консистенції.
12. Грецький салат із базиліком
Посип готовий салат сіллю, меленим чорним перцем і орегано сушеним.
Тобі знадобиться: 250 г фети, 1 пучок базиліка, 5-6 помідорів, 2-3 огірки, 1 фіолетова цибулина, 2 болгарські перці, 2-3 жмені маслин, 5 ст.л. оливкової олії, 1/2 лимона.
Приготування: Крупно наріж овочі, наріж фету кубиком, а потім додай маслини та листя базиліка. Для заправки змішай лимонний сік та оливкову олію.
13. Вершковий кекс із базиліком
Рекомендуємо використовувати жирні вершки від 30%, щоб тісто було ніжніше.
Тобі знадобиться: 200 г борошна, 2 яйця, 30 г базиліка, 250 мл вершків, 160 г коричневого цукру, 1 ч.л. розпушувача, 1 лимон чи лайм.
Залий базилік 100 мл вершків, доведи до кипіння , зніми з вогню і дай охолонути. Блендером подрібни масу до однорідності, влий вершки, що залишилися, і злегка збий. Окремо зби яйця з цукром, лимонним соком та цедрою. Змішай обидві маси і додай борошно з розпушувачем. Випікай кекс 45-50 хвилин|мінути| в духовці при 180 градусах.
14. Смузі з базиліком та селерою
Зелені смузі вважаються найкориснішими, і не просто так!
Тобі знадобиться: 1 пучок базиліка, 1 пучок шпинату, 1 пучок петрушки, 3 зелені яблука, 6 стебел селери, 1 лайм, вода.
Приготування: Зріж стебла у зелені, очисти яблука, відіжми сік з лайма і довільно наріж селера. За допомогою блендера подрібни всі інгредієнти до однорідності та додай води до смаку.
Зараз читають:20 відмінних рецептів із часникових стрілок
15. Салат з базиліком та полуницею
Коли захочеться чогось незвичайного, але водночас простого.
Тобі знадобиться: 300 г полуниці, 300 г помідорів чері, 1 пучок базиліка, 1 ст. оливкової олії, 1 ч.л. лимонного соку, 1 ч. л. бальзаміка.
Приготування: Розріж полуницю та помідори чері на половинки. Додай листя базиліка. Змішай інгредієнти для заправки та полів нею салат.
16. Сироп із базиліка
Прекрасна заготівля для напоїв та десертів, яка радуватиме всю зиму.
Тобі знадобиться: 150 мл води, 200 г цукру, 3 ст. лимонного соку, 25 г базиліка.
Змішай воду, лимонний сік і цукор, трохи провари цей сироп на середньому вогні і додай листя базиліка. Вари сироп ще 10 хвилин, помішуючи, а далі – проціди та перелий у стерилізовану банку.
17. Овочевий салат із базиліком
Вітамінний салат з дуже простих продуктів.
Тобі знадобиться: 3 огірки, 5 редисок, 2 помідори, 2 зубчики часнику, 1 фіолетова цибулина, 1 болгарський перець, 4 гілочки базиліка, оливкова олія.
Приготування: Довільно наріж овочі, подрібни часник та базилік. Заправ салат, що вийшов оливковою олією за смаком.
18. Літній компот із базиліка
Якщо хочеш отримати більш насичений смак, то дай компоту настоятися.
Тобі знадобиться: 1 пучок базиліка, 1/2 лимона, 1/2 склянка цукру, 1,5 л води.
Приготування: Відправте в каструлю листя базиліка, цукор і нарізаний кружальцями лимон. Залий водою, доведи до кипіння і проваріть компот 20-25 хвилин на слабкому вогні.
19. Чай із базиліка
Не лише смачний, а й дуже корисний чай для імунітету.
Тобі знадобиться: 50 г базиліка, 20 г м'яти, 30 г лимона, 50 г меду, 1 л води.
Приготування: Обірви листя зелені з гілочок, наріж лимон і все засип у заварник. Зали окропом і дай чаю настоятися 5-7 хвилин. При подачі – додай мед за смаком.
20. Томатний соус з базиліком на зиму
Такий томатний соус підійде практично до будь-яких страв.
Тобі знадобиться: 2 кг помідорів, 200 г базиліка, 1 перець чилі, 1 головка часнику, 2 ст. цукру, 4 ст. оливкової олії, 1 ст.л. солі.
Приготування: Очисти та пропусти помідори через м'ясорубку, додай до них подрібнений базилік, олію, сіль та цукор. Доведи до кипіння і провари соус півгодини на слабкому вогні. За хвилину до кінця приготування – додай подрібнений часник та чилі. Закатай соус у стерилізовані банки.
Джерело: dietcenter.com.ua