У тайській кухні досить сильно розвинена культура супів – їх не так багато, але вони дуже популярні. Стародавні рецепти поступово обросли різними варіаціями, серед яких завжди знайдеться щось до душі. Тож коли захочеться екзотики – лови добірку з 10 найкращих та перевірених рецептів тайських супів!
Зміст
1. Том Ям із креветками
Традиційно цей суп подається із порцією відвареного рису.
Тобі знадобиться: 1 л курячого бульйону, 250 г королівських креветок, 250 г помідорів чері, 180 г солом'яних грибів, 1 цибулина, 2 ст.л. пасти Том Ям, 3 ст. тамариндовій пасти, 3 стебла лемонграсу, 2 листи кафір-лайма, 1 перець чилі, 1 корінь галангалу, 3 ст.л. рибного соусу, 1 лайм, 0,5 ст. коричневого цукру, кінза, зелена цибуля, 250 мл кокосових вершків.
Приготування: Наріж корінь галангала слайсами, а листя кафір-лайма і лемонграс – розімі. Збери все це на шпажку і вирушай у гарячий бульйон. Додай туди ж крупно нарізану цибулю, а потім обидві пасти і трохи проварити все на середньому вогні.
Додай цукор, сік лайма та рибний соус. Проварити ще 1 хвилину, додай довільно нарізані гриби. Через хвилину додай половинки помідорів, подрібнених чилі та креветок. Ще через хвилину зніми суп з вогню, влий кокосові вершки та перемішай. Прибери шпажку з ароматними добавками та посип суп кінзою та зеленою цибулею.
2. Прозорий Том Ям із білою рибою
Підійде будь-яка біла риба із досить щільним м'ясом.
Тобі знадобиться: 2 л води, 500 г риби, 150 г глив, 1 цибулина, 2 помідори, 4 палички лемонграсу, 1 жменя листя кафір-лайма, 1 перець чилі, 2 лайма, 1 корінь галангала, 1 пучок кінзи, л. рибного соусу, 1 ст.л. коричневий цукор.
Приготування риби, залий плавники і голови водою, і проварити бульйон 15 хвилин. Розомни і довільно подрібни кафір-лайм, цибулю, лемонграс, чилі та корінь галангала. Відправ у бульйон, додай цукор і провари ще 5 хвилин. Процідити бульйон.
Зараз читають:20 закусок для пікніка, які готуються простіше простого
Наріж філе риби смужками, помідори – часточками, а гливи – розріж на кілька частин. Відправ все в бульйон і проварити 3 хвилини. Додай сік лайма, рибний соус та спеції за смаком. Зніми суп з вогню і посип його рубаною кинзою.
3. Том Ям з куркою та грибами
Один із класичних і в той же час найпростіших варіантів.
Тобі знадобиться: 500 г курячого філе, 400 г печериць, 1 л води, 250 мл кокосового молока, 1 ч.л. пасти Том Ям, 4 невеликі помідори, спеції.
Приготування: Наріж курку шматочками, залий водою і вари 10-12 хвилин після кипіння. Гриби наріж пластинами і обсмаж до легкої рум'яності. Очисти і натрій помідори на тертці. Додай у бульйон пасту Том Ям, гриби та помідори, і вари 5-7 хвилин після повторного кипіння. Влий кокосове молоко, приправ за смаком і провари суп ще 3 хвилини.
4. Том Ям з лососем та морепродуктами
Пасту Том Ям можна придбати у відділах азіатських продуктів – це не рідкість.
Тобі знадобиться: 3 ст. пасти Том Ям, 2 листи кафір-лайма, 1 корінь галангала, 1 цибулина, 100 мл вершків, 1 лайм, 100 г очищених креветок, 2 палички лемонграсу, 1 набір для бульйону з лосося, 100 г мідій, 2
Приготування: Залий набір для бульйону з лосося літром води та вари близько години. Процідити бульйон, додати нарізаний лемонграс, корінь галангала, цибулю і пару часточок лайма. Наріж і обсмаж печериці до золотистості, і відправ їх туди ж. Виклади в суп морепродукти та вари всі разом 5 хвилин на середньому вогні під кришкою. Додай пасту Том Ям, вершки та спеції до смаку, і провари ще 5 хвилин.
5. Овочевий суп з каррі по-тайському
Замість порошку каррі можна додати трохи пасти-карі.
Тобі знадобиться: 1 ч.л. тертого імбиру, 1/2 пучка кінзи, 2 зубчики часнику, 1 лайм, 1/2 фіолетової цибулини, 2 картоплини або батату, 3 склянки води, 1 ч.л. каррі, 300 мл кокосових вершків, 100 г рисової локшини, 1 ст.л. коричневий цукор, рибний соус, шрирач.
Приготування: Натрій часник і імбир, і злегка обсмаж їх з каррі. Додай нарізану картоплю та воду, доведи до кипіння і вари до м'якості картоплі. Окремо відвари і промийте локшину холодною водою.
Зараз читають:15 найкращих способів приготувати вафлі з кабачків
Додай до супу кокосові вершки, цукор та рибний соус за смаком. Розклади локшину по тарілках і зали її супом. Збризкати все соусом шрирача і виклади зверху пір'я фіолетової цибулі, рубану кинзу і часточки лайма.
6. Тайський суп з локшиною та яловичиною
Наваристий яловичий бульйон радимо відварити заздалегідь.
Тобі знадобиться: 4 зубчики часнику, 1 л яловичого бульйону, 1 стебло селери, 2 цибулини, 60 г сушених грибів шиїтаке, 2 ст.л. рибного соусу, 1 ст.л. соєвого соусу, 250 г яловичини, 150 г рисової локшини, 2 цибулини шалот, спеції.
Приготування: Закип'яти бульйон. Додай нарізаний часник, селеру, цибулю, сушені гриби, спеції, соєвий та рибний соуси. Знову доведи до кипіння і проварити 5 хвилин на слабкому вогні. Збільши вогонь та прогрій бульйон до активного кипіння.
Наріж яловичину тонкими смужками і на 1 хвилину порціями опускай їх у бульйон на шумівці, а потім розклади по тарілках. У киплячий бульйон додай локшину, провари 2 хвилини і додай нарізаний шалот. Зніми суп з вогню, залий їм яловичину і подавай суп із зеленню та добавками до смаку.
7. Нудл суп з рисовою локшиною
Супи з локшиною дуже популярні у всій Азії, і тайська кухня – не виняток.
Тобі знадобиться: 200 г курячого філе, 300 г пекінської капусти, 100 г рисової локшини, 2 цибулини, 2 головки часнику, 100 г соєвих паростків, 1 морква, 1 зелений перець чилі, 1 пучок кінзи, 70 мл соєвого. л. рисового оцту, 3 бутони гвоздики, 1 пучок зеленої цибулі.
Приготування: Крупно наріж моркву, розріж навпіл одну цибулину і одну головку часнику. Залий їх водою та зваріть бульйон з овочів. Цибулю, що залишилася, наріж півкільцями, а часник – пластинками. Крупно наріж половину капусти, візьми половинку чилі та додай усе це в бульйон.
Туди ж додай гвоздику та рисовий оцет, доведи до кипіння, пару хвилин проварити на сильному вогні та проціди. Після цього знову доведи до кипіння. Наріж курку тонкими смужками, дрібно нашаткуй пекінську капусту, що залишилася, і відправ все в бульйон. Через пару хвилин додай локшину та вари суп до готовності інгредієнтів.
Подавай готовий тайський суп із соєвим соусом, подрібненим чилі та кинзою, соєвими паростками та нарізаною навскіс зеленою цибулею.
Зараз читають:20 рецептів кабачків на грилі, які готуються простіше простого
8. Том Кха Кай з куркою та креветками
Ніжний та простий у приготуванні суп на основі кокосового молока.
Тобі знадобиться: 300 мл кокосового молока, 70 г кореня імбиру, 1 ст. соку лайма, цедра 1 лайма, 2 ст. рибного соусу, 1 перець чилі, 2 курячі філе, 100 г печериць, 15-20 креветок, 1 ч.л. коричневий цукор.
Приготування: Дрібно наріж курку, залий її кокосовим молоком і додай води. Доведи до кипіння та додай усі інгредієнти, окрім грибів та креветок. Проварити всі разом 5-7 хвилин. Додай очищених креветок і нарізані платівками гриби, і вари ще 5 хвилин. Якщо суп дуже густий – додай ще кокосового молока.
9. Тайський суп з грибами та тофу
Якщо хочеш зробити його пісним – просто виключи білок.
Тобі знадобиться: 10 г сушених деревних грибів, 8 грибів шиїтаке, 50 г консервованих пагонів бамбука, 75 г тофу, 1 ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. коричневого цукру, 3 ст. рисового оцту, 900 мл овочевого бульйону, 1 яєчний білок, 1 ч.л. кунжутної олії, 2 пера зеленої цибулі, 1 ч.л. кукурудзяного крохмалю, спеції.
Залий сушені гриби окропом, залиш на 20 хвилин і потім подрібни. Наріж тофу кубиком і дрібно порубай паростки бамбука. Наріж шиїтаке, відправ все це в каструлю і залий овочевим бульйоном. Доведи до кипіння і проварити 5 хвилин.
Додай цукор, оцет, соєвий соус та спеції за смаком. Розведи крохмаль у ложці води і теж додай туди. Провари суп пару хвилин, помішуючи. Продовжуючи заважати, влий збитий яєчний білок. Провари ще 2-3 хвилини, додай кунжутне масло, зніми суп з вогню і посип його рубаною зеленою цибулею.
10. Тайський суп із кукурудзою
М'якіший рецепт супу для тих, хто любить помірно гострі страви.
Тобі знадобиться: 1/2 цибулини, 2 картоплини, 1 перець чилі, 3 ст. рубаного лемонграсу, 4 склянки кукурудзяних зерен, 1,5-2 склянки кокосового молока, 4 склянки бульйону, кінза, лайм, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, чилі та лемонграс, і обсмаж їх 1 хвилину. Додай нарізану кубиком картопля і смажу ще 2 хвилини. Влий трохи бульйону і протушкуй всі 7-8 хвилин. Додай кукурудзу і через 2 хвилини влий бульйон, що залишився. Доведи суп до кипіння, приправ, зніми з вогню і влий кокосове молоко. Прикрась лаймом і рубаною кінзою.
Джерело: dietcenter.com.ua