Приготувати гарбуз можна буквально як завгодно, але зручніше, найпростіше та найшвидше – це зробити на сковороді. Причому варіантів тут набагато більше, ніж просто її обсмажити. Зібрали для тебе добірку з 15 чудових рецептів на будь-який смак!
Зміст
1. Гарбуз у сметані на сковороді
Прекрасний спосіб приготування для тих, хто не любить надто солодкі страви з гарбуза.
Тобі знадобиться: 600 г гарбуза, 100 г сметани, 3 зубчики часнику, 4 гілочки кропу, спеції.
Приготування: Гарбуз наріж кубиком і обсмаж 5-7 хвилин до м'якості. Змішай сметану, подрібнену зелень, часник та спеції. Додай цей соус до гарбуза і протушкуй все разом ще 5 хвилин.
2. Драники з гарбуза на сковороді
Класичні драники готуються з картоплі, але з гарбуза – виходить також дуже смачно.
Тобі знадобиться: 400 г гарбуза, 80 г борошна, 1 яйце, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, спеції.
Натрій на тертці гарбуз, цибуля і часник. Змішай всі інгредієнти та обсмаж драники на сковороді з двох боків до рум'яності.
3. Гарбузові котлети на сковороді
Якщо хочеш зробити їх пісними, то просто візьми воду замість молока.
Тобі знадобиться: 600 г гарбуза, 100 г манки, 1 склянка молока, 1 цибулина, спеції, 200 г панірувальних сухарів.
Натрій гарбуз на тертці і протушкуй її до м'якості на сковороді. Додай молоко, доведи до кипіння і всип манку. Ще трохи протушкуй все до загусання, помішуючи. Окремо подрібни і обсмаж до рум'яності цибулю. Змішай засмажку з гарбузом, приправ цей фарш, дай йому охолонути і сформуй котлети. Обвалюй їх у сухарях і обсмаж з двох сторін до рум'яності.
Зараз читають:15 шикарних салатів з авокадо та помідорами
4. Гарбузові млинці
Тонкі ароматні млинці на молоці, тільки тепер ще з гарбузом.
Тобі знадобиться: 250 г гарбуза, 200 г борошна, 30 г вершкового масла|мастила|, 2 яйця, 300 мл молока, 70 г цукру, 1 ч.л. розпушувача.
Приготування: Відвари гарбуз до м'якості та подрібни блендером. Змішай гарбузове пюре з яйцями, цукром та теплим молоком. Додай борошно та розпушувач, а в кінці – розтоплене вершкове масло. Обсмажити гарбузові млинці на змащеній маслом сковороді.
5. Оладки з гарбуза на сковороді
Завдяки соді у складі – такі оладки виходять особливо пишними та повітряними.
Тобі знадобиться: 200 г гарбуза, 1 яйце, 2 ч.л. цукру, 0,5 ч. л. соди, 250 мл кефіру, 150 г борошна.
Додай соду в кефір і залиш їх на пару хвилин. Натрій гарбуз на тертці, а яйця збий із цукром. Змішай всі інгредієнти, додай борошно та обсмаж оладки з двох боків на сковороді.
6. Печеня з гарбузом на сковороді
М'ясо підходить будь-яке – яловичина, свинина чи баранина.
Тобі знадобиться: 400 г м'яса, 300 г гарбуза, 1 морква, 1 цибулина, 300 г картоплі, 250 мл води, спеції.
Приготування: Наріж гарбуз і картоплю кубиком, м'ясо – середніми шматочками, дрібно нарубай цибулю і моркву натрій. Обсмажуйте м'ясо на сковороді до легкої рум'яності, додай пару ложок води і протушкуй 30-40 хвилин. Додай цибулю, моркву, картоплю і воду, що залишилася. Приправ, туші 20 хвилин, додай гарбуз і протушкуй спекотне ще 10 хвилин.
7. Гарбуз із томатом на сковороді
Для ще яскравішого аромату додай хмелі-сунелі, аджику чи інші кавказькі спеції.
Тобі знадобиться: 600 г гарбуза, 120 г моркви, 180 г цибулі, 4 зубчики часнику, по 1/2 пучка кінзи та петрушки, по 2 ст.л. томатної пасти та соєвого соусу, паприка, коріандр, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та моркву, і обсмаж їх у сковороді до м'якості. Додай часник і томатну пасту, і протушкуй ще пару хвилин. Додай нарізаний кубиком гарбуз і всі спеції. Влий соєвий соус і трохи води або бульйону. Готуй все до м'якості гарбуза і в кінці приготування – додай рубану зелень.
Зараз читають:20 відмінних рецептів салату Мімоза
8. Овочеве рагу з гарбузом на сковороді
Просте сезонне рагу без м'яса, тому підійде навіть на пісній дієті.
Тобі знадобиться: 400 г гарбуза, 200 г кабачка, 200 г картоплі, 1 цибулина, 200 г моркви, 200 г помідорів у власному соку, 2 зубчики часнику, спеції.
Приготування: Довільно наріж на рагу всі овочі та разомні помідори з соком. Обсмажити цибулю до золотистості. Додай решту інгредієнтів, доведи до кипіння і готуй 40-45 хвилин під кришкою на слабкому вогні.
9. Гарбуз із грибами на сковороді
Така страва може бути як повністю самостійною, так і стати гарніром.
Тобі знадобиться: 350 г гарбуза, 300 г грибів, 100 мл води або бульйону, 2 зубчики часнику, спеції, розмарин, петрушка.
Приготування: Часник подрібни та обсмаж 1 хвилину. Додай нарізаний кубиком гарбуз і нарізані платівкою гриби. Туди ж додай гілочку розмарину і через пару хвилин – влий воду і приправ. Туші всі 10-15 хвилин під кришкою. Злегка випари зайву вологу і посип блюдо рубаною петрушкою.
10. Сирники з гарбузом на сковороді
Рекомендуємо використовувати не зернистий, а м'який сир у брикетах.
Тобі знадобиться: 300 г сиру, 120 г гарбуза, 1 яєчний жовток, 1 ст. цукру, 40 г муки|борошна|, кориця.
Приготування: Натрій гарбуз на тертці, розімни сир вилкою і змішай разом всі інгредієнти. Сформуй сирники, ще трохи обваляй їх у борошні та обсмаж з двох боків на сковороді.
11. Смажений гарбуз з картоплею
Досить швидко готується, зате виходить дуже ситно та смачно.
Тобі знадобиться: 3 картоплини, 240 г гарбуза, 1 цибулина, 10 г кропу, спеції, сіль.
Приготування: Наріж гарбуз та картоплю брусочками, а цибуля – пір'ям. Обсмажити картоплю до напівготовності, помішуючи. Додай гарбуз та смажу ще близько 5 хвилин. Додай цибулю, смажу до готовності овочів і в кінці – приправ та посип блюдо кропом.
12. Смажений гарбуз із фаршем
Ідеальне рішення, коли потрібна швидка вечеря, але не хочеться довго стояти біля плити.
Зараз читають:15 рецептів варення з дині, яке потішить всю родину
Тобі знадобиться: 300 г гарбуза, 250 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 ч.л. паприки, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю та часник, і наріж гарбуз дрібним кубиком. Обсмаж цибулю до напівпрозорості, додай фарш і смажу ще 10-12 хвилин, помішуючи. Додай гарбуз і продовжуй смажити ще 4-5 хвилин. Додай часник та спеції, накрий все кришкою і ще протушкуй протягом 8-10 хвилин.
13. Тушкований гарбуз з баклажанами та кабачками на сковороді
Ситне рагу із не зовсім стандартного набору овочів.
Тобі знадобиться: 200 г гарбуза, 200 г кабачків, 1 баклажан, 1 морква, 1 цибулина, 1 болгарський перець, 1 зубчик часнику, 2 ст.л. томатний соус, спеції.
Приготування: Наріж всі овочі невеликими шматочками. Пару хвилин обсмаж цибулю та моркву, додай баклажан з перцем і смаж ще 3-4 хвилини. Додай гарбуз і кабачок, протушкуй рагу 15 хвилин і додай томатний соус, часник та спеції. Готуй все разом ще близько 5 хвилин.
14. Пряний гарбуз у соєвому соусі на сковороді
Найкраще для цього рецепту підійде гарбуз мускатних сортів.
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 2 ст. соєвого соусу, 1/2 лайма, по 1 ст. гострого соусу чилі та тертого імбиру, 1 пучок базиліка, 1 ст.л. мирина.
Приготування: Наріж гарбуз кубиком і обсмаж його близько 10 хвилин до м'якості. Змішай сік лайма та інші інгредієнти. Полей гарбуз соусом, протушкуй ще 1 хвилину і посип базиліком.
15. Солодкий гарбуз на сковороді
Цей карамелізований гарбуз стане оригінальним овочевим десертом для всієї родини.
Тобі знадобиться: 300 г гарбуза, 50 г вершкового масла, 75 г цукру, 35 мл апельсинового соку, 30 г меду, 50 мл води.
Приготування: Гарбуз наріж великими шматочками і приварю до напівготовності. Розтопи вершкове масло на сковороді, додай цукор і прогрівай, доки він не стане коричневим. Додай апельсиновий сік та гарячу воду, і перемішай все до однорідності. Виклади гарбуз у цей карамель і готуй 2-3 хвилини. Переверни шматочки, додай мед і готуй гарбуз ще 2-3 хвилини, поливаючи сиропом.
Джерело: dietcenter.com.ua