Історія ніжинського салату сягає корінням у Радянський Союз, але свою популярність він не втрачає і сьогодні. Його можна готувати навіть з огірків, що перезріли. У цій добірці ми зібрали 20 найкращих рецептів, яких ти будеш у захваті!
Зміст
1. Салат «Ніжинський» з цибулею, часником та кропом на зиму
Зі стерилізацією – огірки виходять більш хрусткими.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 300 г цибулі, 20 г кропу, 5 зубчиків часнику, 4 ст. оцту, 1 ст. чорного перцю горошком, 2 ст.л. цукру, 60 г солі.
Приготування: Наріж огірки, цибуля та кріп. Часник очисти від лушпиння і наріж пластинами. Все змішай, додай чорний перець, сіль та цукор. Накрий кришкою та залиш на 30-40 хвилин при кімнатній температурі. Розклади салат у банки, простерилізуй 10 хвилин, влий оцет і закатай.
2. Салат «Ніжинський» з огірків із цибулею та коренем хрону
Корінь хрону найкраще чистити в рукавичках.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 500 г цибулі, 50 г кореня хрону, 2 зубчики часнику, 4 ст. оцту, 40 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Наріж огірки, очищену цибулю та корінь хрону. Все змішай, додай цукор, сіль та пропущений через прес часник. Накрий кришкою та залиш на 40 хвилин. Переклади салат у підготовлену тару, простерилізуйте 10 хвилин, додай оцет і закатай.
3. Салат “Ніжинський” без стерилізації
Такий рецепт під силу навіть господині-початківці!
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 300 г цибулі, 100 г часнику, 100 г кропу, 10 горошин запашного перцю, 10 горошин чорного перцю, 90 мл оцту, 2 ст.л. цукру, 80 г солі.
Огірки наріж кружальцями, а кріп і очищена цибуля – подрібни. Часник очисти і наріж пластинами. Все змішай, додай спеції, цукор, сіль і залиш на півгодини, щоб з'явився сік. Проварити салат на повільному вогні 10 хвилин, додай оцет і розклади по стерилізованих банках. Закатай і закутай на добу теплим рушником.
4. Ніжинський салат з олією та оцтом
Огірки слід нарізати кружальцями, а цибуля – півкільцями.
Зараз читають:15 класних рецептів джему з черешні
Тобі знадобиться: 3,5 кг огірків, 1 кг цибулі, 200 г кропу, 10 горошин чорного перцю, 200 мл оцту, 150 мл олії, 100 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Овочі та зелень – наріж і змішай. Додай цукор, сіль, чорний перець та залиш на 30 хвилин під кришкою. Проварити заготовку 10 хвилин, влий масло, оцет і через хвилину зніміть з вогню. Розклади салат за стерилізованими банками і закатай.
5. Ніжинський салат з огірків, цибулі та гострого перцю
Готовий салат подавай до макаронів, каш, страв з картоплі, м'яса чи риби.
Тобі знадобиться: 4 кг огірків, 1 кг цибулі, 2 стручки гострого перцю, 200 г кропу, 4 лаврові листи, 1 ч.л. чорного перцю, 1 склянка оцту, 120 г цукру, 100 г солі.
Приготування: Наріж огірки, гострий перець, кріп та очищена цибуля. Все змішай, додай цукор, сіль, спеції та залиш заготовку на 30-40 хвилин під кришкою. Потім проварити 10 хвилин на слабкому вогні, влий оцет і розклади салат по стерилізованим банкам. Закатай, переверни вгору дном і закутай на добу теплою ковдрою.
6. Салат «Ніжинський» з огірків із цибулею та лимонною кислотою
Без оцту готувати простіше, а виходить ще смачніше!
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 600 г цибулі, 50 г кропу, 1 ч.л. лимонної кислоти, 30 г цукру, 30 г солі.
Приготування: Наріж і змішай усі овочі із зеленню. Додай цукор, лимонну кислоту та сіль. Накрий кришкою і залиш на півгодини при кімнатній температурі. Розклади салат по банкам, простерилізуйте 10 хвилин і заходьте.
7. Салат «Ніжинський» з огірків із гірчицею
Не варто лякатися, що маринад трохи помутніє.
Тобі знадобиться: 4 кг огірків, 1 кг цибулі, 50 г кропу, 4 зубчики часнику, 2 ст. гірчичного порошку, 1 склянка оцту, 150 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Наріж огірки, кріп та очищену цибулю. Часник очисти від лушпиння та подрібни. Все змішай, додай цукор, сіль та гірчичний порошок. Накрий заготовку кришкою і прибери на 1 годину. Потім проварити 10 хвилин з моменту закипання, додати оцет і зняти з вогню. Гарячий салат розклади по стерилізованих банках, закатай і переверни вгору дном.
8. Салат «Ніжинський» без оцту на зиму
Овочі зручно розкладати по банкам щипцями або щипцями для спагетті.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 500 г цибулі, 50 г кропу, 1 ч.л. чорного перцю горошком, 0,5 ч.л. меленого коріандру, 40 г цукру, 30 г солі.
Приготування: Наріж огірки, кріп та очищену цибулю. Все змішай, додай спеції, цукор та сіль. Накрийте кришкою і залиште на 30 хвилин, щоб овочі дали сік. Проварити салат 10 хвилин на слабкому вогні, розклади в стерилізовані банки і закатай.
9. Салат «Ніжинський» як у СРСР
Цей салат колись готували наші бабусі!
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 1 кг цибулі, 50 г кропу, 270 мл оцту, 200 мл олії, 5 ст.л. цукру, 3 ст. солі.
Огірки наріж кружальцями, а очищена цибуля – півкільцями. Змішай всі овочі, додай цукор, оцет, сіль і прибери на 2-3 години набік. Рідина, що утворилася, злий в каструлю, влий рослинне масло і прокип'яті 3 хвилини. Кріп дрібно наріж, всип у овочі і перемішай. Розклади салат по банкам, влий гарячий маринад, простерилізуй 15 хвилин і закатай.
Зараз читають:20 відмінних способів приготувати баклажани по-корейськи
10. Малосольний салат «Ніжинський»
Цікава варіація салату, яка урізноманітнює звичний раціон.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 500 г цибулі, 2 лаврові листи, 10 горошин чорного перцю, 3 ст.л. оцту, 2 ч.л. цукру, 1 ч. л. солі, 250мл води.
Приготування: Закип'яти воду зі спеціями, цукром та сіллю. Всі овочі наріж і склади в банки. Влий гарячий розсіл, простерилізуй салат 10 хвилин, додай оцет і заходи на зиму.
11. Салат «Ніжинський» з огірків з цибулею та ароматними спеціями
Дуже смачна закуска із доступних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 500 г цибулі, 2 бутони гвоздики, 3 лаврові листи, 10 горошин чорного перцю, 150 мл оцту, 100 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Огірки та очищена цибуля – наріж і змішай. Додай спеції, цукор та сіль, все перемішай і залиши на 30-40 хвилин при кімнатній температурі. Провари овочі 10 хвилин, додай оцет і розклади салат у підготовлені банки. Закатай, переверни вгору дном і закутай теплою ковдрою.
12. Салат «Ніжинський» з огірками, кропом та лимонним соком на зиму
Якщо хочеш зробити салат гострим, просто додай у нього трохи пластівців червоного перцю.
Тобі знадобиться: 4 кг огірків, 1 кг цибулі, 50 г кропу, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 2 лимони, 120 г цукру, 80 г солі.
Приготування: Лимони ошпарити окропом, розріж навпіл і видави сік. Огірки, кріп та очищена цибуля – наріж і змішай. Додай сіль, цукор та мелений перець. Накрийте кришкою і залиште на 1 годину при кімнатній температурі. Провари салат 10 хвилин після закипання, влий лимонний сік і розклади по стерилізованих банках. Закатай і переверни вгору дном.
13. Ніжинський салат з огірків з цибулею та бальзамічним оцтом
Спеціально для любителів спробувати щось новеньке.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 400 г цибулі, півпучка кропу, 80 мл оцту бальзамічного, 1 ст.л. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Наріж кріп, очищену цибулю та огірки. Все змішай, додай цукор, сіль і залиш салат на 1 годину, щоб з'явився сік. Розклади овочі в банки, простерилізуйте 15 хвилин, влий оцет і заходьте на зиму.
14. Ніжинський салат із перезрілих огірків на зиму
Готується простіше простого, а виходить – просто смакота.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, що перезріли, 500 г цибулі, 2 ст.л. сухої гірчиці, 150 мл оцту, 80 г солі.
Приготування: Наріж і змішай огірки з|із| очищеною цибулею. Додай гірчицю і сіль, добре перемішай і залиш під кришкою на 1 годину. Провари овочі 10 хвилин, влий оцет і розклади в підготовлені банки. Закатай салат, переверни вгору дном і укутай на добу теплою ковдрою.
15. Салат «Ніжинський» з огірків за особливим рецептом
Ти здивуєшся, але хрустким виходить навіть цибуля!
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 300 г цибулі, 100 г часнику, 3 листочки смородини, 2 парасольки кропу, 2 листочки вишні, 2 ст.л. насіння кропу, 1 ч. л. суміші перців горошком, 30 г цукру, 40 г солі.
Приготування: Огірки та очищена цибуля – наріж і змішай. Додай насіння кропу, суміш перців горошком, цукор та сіль. Все перемішайте і залиште на 30 хвилин під кришкою. Виклади в банки парасольки кропу, листя смородини та вишні, овочі та нарізані зубчики часнику. Простерилизуй салат 10 хвилин, закатай і переверни вгору дном.
Зараз читають:Чорна смородина з цукром на зиму без варіння – 20 чудових рецептів
16. Салат «Ніжинський» з огірків з помідорами та цибулею
Огірки попередньо замочіть у холодній воді на пару годин.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 500 г помідорів, 300 г цибулі, 10 горошин чорного перцю, 80 мл яблучного оцту, 2 ст. олії, 40 г цукру, 35 г солі.
Приготування: Овочі підготуй та наріж. Все змішай, додай чорний перець горошком, цукор та сіль. Накрий кришкою та залиш на 1 годину. Розклади салат у чисті банки, простерилізуй 15 хвилин, влий оцет, олію і заходи на зиму.
17. Салат “Ніжинський” з огірків з імбиром
Пікантна закуска із незвичайним ароматом.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 500 г цибулі, 2 ст. тертого кореня імбиру, 1/2 склянки оцту, 3 ст. олії, 80 г цукру, 60 г солі.
Огірки, очищена цибуля – наріж і змішай. Додай сіль, цукор, олію та тертий імбир. Накрий салат кришкою та залиш на 1 годину при кімнатній температурі. Провари заготівлю 10 хвилин, влий оцет, розклади по стерилізованих банках і закатай.
18. Салат «Ніжинський» з огірків, моркви та болгарського перцю
Крім чорного перцю можна додати лавровий лист, трохи кмину та майоран.
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 1 кг моркви, 1 кг болгарського перцю, 3 великі цибулини, 1 ч.л. чорного перцю горошком, 120 мл оцту, 80 мл олії, 120 г цукру, 100 г солі.
Приготування: Наріжте огірки, очищений болгарський перець і цибулю. Моркву натрій на тертці або наріж дрібною соломкою. Все змішай, додай цукор, сіль, чорний перець і залиш на 40 хвилин, щоб з'явився сік. Проварити заготовку 10 хвилин з моменту закипання, влий масло, оцет і відразу зніміть з вогню. Розклади салат у стерилізовані банки, закатай і переверни вгору дном.
19. Салат «Ніжинський» з огірків з рисовим оцтом та кунжутною олією
Аромат і смак салату тепер виходять ще ніжнішими!
Тобі знадобиться: 2 кг огірків, 300 г цибулі, 1 пучок кропу, 100 мл рисового оцту, 100 мл кунжутної олії, 1 ст. цукру, 1 ст. солі.
Приготування: Наріж огірки, кріп та очищену цибулю. Змішай овочі у великій мисці, додай сіль та цукор. Накрийте кришкою і залиште на 40 хвилин при кімнатній температурі. Розклади салат у чисті банки, простерилізуй 10 хвилин, влий оцет, олію і заходи.
20. Салат «Ніжинський» з огірків із цибулею та морквою на зиму
Найчастіше для таких заготовок використовують банки ємністю 0,5 л.
Тобі знадобиться: 3 кг огірків, 1 кг цибулі, 500 г моркви, 4 зубчики часнику, 1 склянка оцту, 100 г цукру, 100 г солі.
Приготування: Наріж огірки, моркву та очищену цибулю. Часник очисти від лушпиння і наріж пластинами. Змішай овочі, додай сіль та цукор. Накрийте кришкою і залиште на 40-50 хвилин, щоб з'явився сік. Постав салат на повільний вогонь, провари 15 хвилин, влий оцет і перемішай. Розклади заготівлю в стерилізовані банки, закатай і переверни вгору дном.
Джерело: dietcenter.com.ua