15 найкращих рецептів підливок до будь-якого гарніру

Кожен гарнір відразу стає смачнішим, якщо доповнити його підходящим підливом. Її можна подати окремо, полити гарнір зверху або одразу трохи протушкувати всі разом. Пропонуємо добірку з 15 рецептів універсальних підлив, які однаково добре поєднуються з крупами, кашами, картоплею, овочами – та з чим завгодно!

Зміст

  • 1. Підливу з фаршу з томатним соком
  • 2. Підливка з курки зі сметаною
  • 3. Томатно-зметана підливка без м'яса
  • 4. Овочева підлива з томатною пастою
  • 5. Грибна підлива зі сметаною
  • 6. Пісна грибна підлива
  • 7. Підливка зі свинини
  • 8. Сметанна підливка на бульйоні
  • 9. Підливка з яловичиною
  • 10. Підливу з печінки
  • 11. Підлива з курячими серцями
  • 12. Підлива з індичкою та овочами
  • 13. Підливка з ковбасою та кетчупом
  • 14. Вершкове підливання
  • 15. Підливу з кролика
  • 1. Підливу з фаршу з томатним соком

    Ситна м'ясна підливка, яку можна готувати з будь-яким видом фаршу.

    Тобі знадобиться: 400 г м'ясного фаршу, 1 цибулина, 1 морква, 2 склянки томатного соку, спеції.

    Приготування: Подрібни цибулю та моркву, і обсмаж їх трохи до м'якості. Додай фарш і продовжуй смажити 5-7 хвилин, помішуючи. Влий томатний сік, всип спеції, доведи до кипіння і протушкуй все разом 5-7 хвилин на слабкому вогні.

    2. Підливка з курки зі сметаною

    Для більш апетитного золотистого відтінку – додай до неї трохи куркуми.

    Тобі знадобиться: 400 г курячого філе, 150 г сметани, 150 мл води, 1 цибулина, 2 моркви, 30 г борошна, спеції.

    Приготування: Наріж і обваляй куряче філе в борошні. Тонко наріж цибулю та моркву, обсмаж їх до м'якості і додай шматочки курки. Жар 5 хвилин, помішуючи, приправ та додай сметану з водою. Протушкуй всі разом 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні.

    3. Томатно-зметана підливка без м'яса

    Та сама класична підливка, знайома всім ще з дитинства та зі шкільних їдалень.

    Тобі знадобиться: 30 г цибулі, 20 г вершкового масла|мастила|, 0,5 ст.л. борошна, 30 г томатної пасти, 50 г сметани, 2 склянки води або бульйону.

    Приготування: Злегка обсмажте цибулю на вершковому маслі, всип борошно і перемішай. Влий воду або бульйон і розмішай все, щоб не було грудочок. Додай томатну пасту, доведи підливу до кипіння, додай сметану, протушкуй ще 1-2 хвилини та зніми підливу з вогню.

    Зараз читають:Диня на зиму: 15 простих рецептів, які точно здивують

    4. Овочева підлива з томатною пастою

    Замість води можеш взяти м'ясний бульйон і буде ще смачнішим.

    Тобі знадобиться: 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 ст. муки|борошна|, 2 ст.л. томатної пасти, 200 мл води, спеції.

    Приготування: Дрібно наріж овочі та обсмаж їх разом до м'якості. Змішай борошно, воду та томатну пасту, щоб не було грудочок. Влий до овочів, приправ, доведи підливу до кипіння і протушкуй 5-7 хвилин на слабкому вогні.

    5. Грибна підлива зі сметаною

    Якщо тобі не подобається сметанна кислинка, тоді заміни сметану вершками.

    Тобі знадобиться: 400 г грибів, 1 цибулина, 1 ч.л. муки|борошна|, 2 ст.л. сметани, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до золотистості. Додай нарізані гриби та смажу до випаровування вологи. Всип борошно та спеції, перемішай і додай розведену в 150 мл води сметану. Доведи підливу до кипіння та протушкуй 3-4 хвилини.

    6. Пісна грибна підлива

    Для яскравішого аромату радимо додати трохи сушених білих грибів.

    Тобі знадобиться: 100 г грибів, 1 цибулина, 500 мл овочевого бульйону, 2 ст. соєвого соусу, 40 г борошна, 50 мл олії, спеції.

    Приготування: Подрібни цибулю з грибами, обсмаж їх у маслі до напівготовності і додай борошно. Перемішати і смажити ще 2 хвилини. Влий бульйон і соєвий соус, розмішай, щоб не було грудочок, і тушкуй підливу до бажаної густоти. Приправ її в кінці готування.

    7. Підливка зі свинини

    Така підлива хороша навіть на святковому столі зі святковим гарніром.

    Тобі знадобиться: 700 г свинини, 1 цибулина, 1 морква, 2 ст. томатної пасти, 250 мл води, 1 зубчик часнику, спеції.

    Свинину наріж шматочками і обсмаж до легкої рум'яності . Додай подрібнену цибулю і терту моркву, смажу ще 3-4 хвилини. Влий воду і протушкуй всі 30-40 хвилин під кришкою на мінімальному вогні. Додай томатну пасту, часник і спеції, і протушкуй підливу ще 1 хвилину.

    8. Сметанна підливка на бульйоні

    Просто, дуже смачно, а який прекрасний аромат від такої підливи!

    Зараз читають:Золотава картопля по-селянськи: швидкий рецепт до обіднього столу

    Тобі знадобиться: 1 цибулина, 20 г вершкового масла|мастила|, 250 мл бульйону, 1 ст.л. борошна, 2 зубчики часнику, 100 г сметани, спеції.

    Приготування: Подрібни та обсмаж цибулю до рум'яності на вершковому маслі. Додай борошно та спеції, перемішай і смаж ще 1 хвилину. Влий бульйон і доведи до кипіння, помішуючи. Додай часник і сметану, і протушкуй підливу ще кілька хвилин.

    9. Підливка з яловичиною

    Додатково можеш додати ще кілька щіпок кориці.

    Тобі знадобиться: 350-400 г яловичини, 1/2 моркви, 1/2 болгарського перцю, 2 ст. томатної пасти, 1 ст. борошна, 500 мл води чи бульйону.

    Приготування: Наріж яловичину смужками, обсмаж її до рум'яності та додай нарізані овочі. Жар все разом ще 5-7 хвилин на середньому вогні, помішуючи. Всип борошно та спеції, перемішай. Змішай томатну пасту з водою, влий туди ж, доведи до кипіння і тушкуй підливу близько 45-50 хвилин на мінімальному вогні під кришкою.

    10. Підливу з печінки

    Щоб печінка була ніжнішою, вимочіть її у воді або в молоці.

    Тобі знадобиться: 400 г печінки, 250 мл води, 1 цибулина, 15 г зелені, 1 ст. муки|борошна|, 1 ч.л. паприки, спеції.

    Приготування: Наріж і обсмаж печінку протягом 5-7 хвилин. Додай цибулю та смажу ще пару хвилин. Розмішай борошно та спеції у воді, залий печінку і доведи до кипіння на слабкому вогні. Додай зелень, протушкуй підливу ще 2 хвилини і зніми з вогню.

    11. Підлива з курячими серцями

    Не тільки смачна, але ще й максимально дешева – з найпростіших продуктів.

    Тобі знадобиться: 500 г курячих сердець, 100 мл томатної пасти, 200 мл води, 100 мл сметани, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, спеції.

    Дрібно наріж цибулю , обсмаж її до м'якості і додай курячі серця. Перемішай, смаж ще 5 хвилин і влий половину води. Туші 10 хвилин під кришкою на слабкому вогні. Змішай воду, томатну пасту, сметану і спеції. Залий серця та туші ще 15 хвилин. Наприкінці готування – додай часник.

    12. Підлива з індичкою та овочами

    Найніжніша домашня підливка, яка сподобається тим, хто віддає перевагу правильному харчуванню.

    Зараз читають:20 найсмачніших рецептів із кропиви

    Тобі знадобиться: 500 г філе індички, 1 цибулина, 1 стебло селери, 1 морква, 1 болгарський перець, 2-3 помідори, 3 зубчики часнику, 3-4 ст.л. томатний соус, спеції.

    Приготування: Тонко наріж всі овочі, подрібни часник і дрібно наріж індичку. Обсмаж м'ясо на сильному вогні до рум'яності, приправ та всип овочі, крім помідорів. Готуйте всі разом 3-4 хвилини, а потім додай помідори, томатний соус і трохи води. Туши підливу 20-25 хвилин під кришкою на слабкому вогні, а в кінці – додай часник.

    13. Підливка з ковбасою та кетчупом

    Навіть якщо в холодильнику немає практично нічого, завжди можна приготувати ситну підливу із найпростіших продуктів.

    Тобі знадобиться: 200 г ковбаси або сосисок, 1 морква, 1 цибулина, 2 ст. муки|борошна|, 5 ст.л. кетчуп, спеції.

    Приготування: Наріж ковбасу та овочі, і обсмаж всі разом 5-6 хвилин. Окремо обсмаж борошно на олії до золотистості, додай до неї кетчуп і смажу ще 1 хвилину. Додай спеції та склянку води, доведи цю підливу до кипіння та залий нею ковбасу з овочами. Протушкуй все разом ще 2-3 хвилини.

    14. Вершкове підливання

    Таке підливання підійде навіть для дитячого харчування.

    Тобі знадобиться: 1 ст. вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. борошна, 1/2 склянки вершків, 1/2 склянки води, спеції.

    Приготування: Обсмажити борошно на олії до золотистості. Влий воду та вершки, перемішай і прогрій підливу майже до кипіння. Додай спеції та провари 2-3 хвилини на слабкому вогні до густини.

    15. Підливу з кролика

    Дієтична підлива для тих, хто стежить за калоріями.

    Тобі знадобиться: 500 г м'яса кролика, 2 зубчики часнику, 2 цибулини, 3 ст. муки|борошна|, 4 ст.л. сметани, спеції, 2 гілочки чебрецю.

    Приготування: Наріж кролика, обваляй у борошні і обсмаж м'ясо до рум'яності з усіх боків. Відклади вбік і в тій же сковороді обсмаж подрібнену цибулю з часником, додай рубаний чебрець.

    За бажання – влий 50 мл білого сухого вина і випаруй його близько 5 хвилин. Додай назад кролика, часто трохи води або бульйону за необхідності, і туші підливу 45 хвилин на мінімальному вогні під кришкою. Наприкінці готування – додай сметану та протушкуй ще 5 хвилин.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *