Соєве молоко: розкриваємо всі секрети від «А» до «Я»

Сьогодні мільярди людей в усьому світі повністю відмовилися від молока тваринного походження. Виняток білкової їжі з раціону харчування є предметом суперечок багатьох лікарів і дієтологів. Хтось активно пропагує соєве молоко як корисний і незамінний продукт харчування . Їх опоненти вказують на його шкоду. Так в чому ж секрет соєвого молока? Корисно воно або небезпечно для нашого здоров’я?

Зміст

  • Історія соєвого молока
  • Як готують соєве молоко?
  • Особливості складу і властивості
  • Джерело вітамінів
  • Легке і поживне
  • Ніякої алергії!
  • Корисно у багатьох відношеннях
  • Чи вистачає мікроелементів?
  • Цілющі властивості соєвого молока
  • Артеріальна гіпертензія
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту і ожиріння
  • Інфаркт міокарда
  • Менопауза
  • Остеопороз
  • Рак молочної залози
  • Аргументи скептиків
  • Історія соєвого молока

    Соєве молоко прийшло до нас з Китаю. Проводять його з II століття до нашої ери з соєвих бобів. Вважається, що вперше створити приємну рідина з бобів вирішив східний мислитель Лю Ань. Його улюблена, але дуже літня мати втратила всі зуби, тому не могла вживати в їжу соєві боби, які вона обожнювала. Тоді турботливий син перемолов їх, а потім виготовить соєве молоко, яке відрізнялося ніжним і приємним смаком.

    У 1939 році Гаррі Міллер подарував східному напою всесвітню популярність, почавши його промислове виробництво. Саме в цей час вегетаріанство увійшло в маси, стало популярним, тому продукт Міллера знайшов свого споживача.

    У наш час мільярди людей є вегетаріанцями і вживають в їжу соєве молоко, куплене в спеціалізованих магазинах, або домашнього приготування.

    Як готують соєве молоко?

    Даний напій можна легко приготувати в домашніх умовах:

  • соєві боби замочують на 60 хвилин в дистильованої воді;
  • отриману суміш пюрируют;
  • потім варять на повільному вогні;
  • проварену суміш фільтрують і охолоджують.
  • Після всіх цих маніпуляцій виходить емульсія з води, масла і рослинного білка. Соєве молоко має легкий аромат, солодкуватий смак, який багато людей знаходять приємним. Завдяки смаковим якостям і особливостям складу, воно має величезну популярність серед поплічників вегетаріанства, при цьому використовується в приготуванні багатьох страв. Соєве молоко стає основою для бульйонів, кефірів, йогуртів, молочних коктейлів, сиру тофу, пудингів і випічки.

    Особливості складу і властивості

    Саме склад соєвого молока змушує фахівців сперечатися про його користь. Він значно відрізняється від традиційного для нас молока тваринного походження. В одній склянці сирого напою є:

    • 1 мг заліза;
    • 300 мг кальцію;
    • вітамін А (500 МІ), Д (120 МІ), В12 (3 мкг), Е, фолат (24 мкг);
    • ізофлавони;
    • лецитин;
    • рослинна клітковина;
    • 100 калорій, 8 г вуглеводів, 7 г білка і 4 г жиру.

    Зараз читають:Види чаю і способи заварювання

    Такий унікальний склад обумовлює властивості соєвого молока.

    Джерело вітамінів

    Для нормальної роботи нашого організму необхідне надходження ззовні певної кількості вітамінів. Напій з сої несе в собі всі основні вітаміни:

  • А. Допомагає зберегти в нормі зір.
  • D. Необхідний для засвоєння кальцію, допомагає зміцнити опорно-руховий апарат, зуби. При нестачі цього вітаміну у дітей розвивається рахіт.
  • О 12. Під час вагітності бере участь в закладці нервової системи дитини. У дорослих виконує безліч важливих функцій (в тому числі бере участь у формуванні та дозріванні еритроцитів).
  • Е. Цей потужний антиоксидант допомагає нашому організму протистояти різним інфекції.
  • Легке і поживне

    Білок – це основа життя. Він несе в собі 8 незамінних амінокислот, без яких не зможе працювати наш організм. У соєвому молоці міститься близько 35% білка. Це робить його незамінним джерелом протеїну для вегетаріанців. Крім того, даний напій не містить в собі холестерину і жирів (на відміну від коров’ячого молока). Це дозволяє рекомендувати його пацієнтам з порушенням роботи серцево-судинної системи (атеросклероз, артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця), патологією шлунково-кишкового тракту (хронічний холецистит, панкреатит, гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки), при ожирінні.

    Ніякої алергії!

    Основна його особливість – відсутність в складі лактози. Саме ця речовина є потужним алергеном, при цьому воно є в надлишку в тваринному і грудному молоці. Вживання соєвого молока у немовлят з діатезом і непереносимістю лактози допомагає значно полегшити їх стан, а також отримувати належну кількість білка.

    Корисно у багатьох відношеннях

    Соєве молоко має в своєму складі безліч інших біологічно активних речовин, які значно покращують стан нашого організму:

    • Ізофлавони. Ці рослинні естрогени застосовуються в гінекології для поліпшення самопочуття жінок під час менопаузи;
    • Лецитин. Даний липид є невід’ємним елементом будівництва клітинних мембран і своєрідним «паливом» для роботи організму.
    • Рослинна клітковина. Вона стимулює і оптимізує травлення. Її дефіцит призводить до розвитку хронічних закрепів.

    Зараз читають:Як підібрати правильне харчування без дієтолога

    Чи вистачає мікроелементів?

    Соєве молоко бідно кальцієм. В одній склянці міститься всього 1/3 добової норми для дорослої людини. Саме цей факт і є основним аргументом противників соєвого напою. Недолік кальцію згубно позначається на стані здоров’я. Він зміцнює нашу опорно-рухову систему, зуби, нігті і волосся. Недолік кальцію в дитячому віці призводить до важкого захворювання – рахіту. У дорослих такий дефіцит проявляється частими переломами, ламкістю нігтів і волосся. Щоб компенсувати недолік кальцію, виробники соєвого молока штучно збагачують його даними мікроелементом, наближаючи по концентрації до коров’ячого.

    А ось з іншими мікроелементами в соєвому молоці все в порядку. Особливо це стосується заліза, яке необхідно для транспорту кисню еритроцитами до тканин і органів.

    Цілющі властивості соєвого молока

    Подібний склад і властивості соєвого молока зацікавили багатьох провідних дієтологів, а також лікарів по всьому світу. Проведено безліч досліджень, які вказують на користь соєвого молока в профілактиці різних захворювань.

    Артеріальна гіпертензія

    Кожна друга людина в світі старше 50 років страждає від підвищення артеріального тиску. Такий патологічний стан призводить до ряду ускладнень: інфаркту міокарда, інсульту, втрати зору і т. Д. Основна причина розвитку гіпертонічної хвороби – підвищення холестерину в сироватці крові. Оскільки в соєвому молоці не міститься холестерин, його рекомендують вживати в їжу пацієнтам з подібною проблемою.

    Захворювання шлунково-кишкового тракту і ожиріння

    Соєве молоко – дієтичний продукт, який легко засвоюється нашим організмом. Це дозволяє рекомендувати його пацієнтам з виразковою хворобою, гастритом, хронічним холециститом і панкреатитом. Крім того, низький вміст жирів і холестерину дозволяють наказувати його особам, які страждають від ожиріння. Цей продукт знизить загальну калорійність раціону, при цьому дозволить зберегти потрібну концентрацію вітамінів, а також мікроелементів в меню.

    Інфаркт міокарда

    Захворювання серця є лідерам через смертності в усьому світі. Закупорка судин, що живлять серце, тромбами, призводить до інфаркту міокарда. Згідно з дослідженнями, регулярне вживання соєвого напою зменшує ризик розвитку тромбозу, дозволяє уникнути розвитку інфаркту серцевого м’яза.

    Менопауза

    Менопауза є фізіологічним процесом в організмі жінки. З віком кількість вироблюваних естрогенів падає. Хоча це нормально, але часто менопауза супроводжується з рядом болісних симптомів, які значно знижують якість життя жінок, а також їх працездатність:

    • облисіння;
    • різка зміна настрою;
    • ріст волосся в небажаних зонах;
    • суб’єктивне відчуття холоду або спеки ( «припливи»);
    • сухість піхви;
    • збільшення ваги.

    Зараз читають:Правильний сніданок запобігає інсульту та інфаркту

    Соєве молоко містить в собі рослинні естрогени – ізофлавони. Вони допомагають нівелювати подібну симптоматику, поліпшити стан жінок під час менопаузи.

    Остеопороз

    Жінки в період менопаузи часто страждають від остеопорозу. Лікарі пов’язують це з дефіцитом естрогенів. Соєвий напій багатий изофлавонами – потужними рослинними естрогенами. Вони допомагають зміцнити опорно-руховий апарат, попередити розвиток остеопорозу.

    Рак молочної залози

    Співробітники університету Буффало в 2010 році провели дослідження, які продемонстрували ефективність соєвого молока в профілактиці розвитку раку грудей. Пусковим механізмом для розвитку даної патології є естрогени, які виробляються в жіночому організмі. Ізофлавони посідають їхнє місце, тим самим запобігаючи розвитку онкологічного захворювання.

    Вітамін Е також грає свою важливу роль в профілактиці онкологічних захворювань. Він стимулює роботу імунної системи, тонізує організм, що також важливо для запобігання розвитку небезпечної для життя патології.

    Аргументи скептиків

    Якщо соєве молоко так корисно, то які ж аргументи противників даного напою? Критика базується на наступних факторах:

  • Негативно позначається на стані вагітних. Для нормального розвитку матері і плоду, жінка повинна отримувати всі поживні речовини. Фахівці рекомендують утриматися від експериментів з раціоном харчування під час вагітності, щоб уникнути порушення розвитку дитини, а також патологічних станів з боку жінки.
  • Шкідливо для маленьких дітей. Склад соєвого молока сильно відрізняється від материнського. Це стосується співвідношення білків, вуглеводів і жирів. А недолік кальцію негативно відбитися на стані кістково-м’язового апарату дитини. Саме тому педіатри рекомендують утриматися від годування немовлят соєвим напоєм.
  • Надлишок фітіновой кислоти в складі. Дана кислота зв’язує і виводить з організму цілий перелік корисних речовин: кальцій, магній, цинк, залізо. Таким чином, систематичне вживання великої кількості соєвого молока може призвести до їх дефіциту.
  • Негативний вплив на репродуктивну систему чоловіків. Надлишок рослинних естрогенів (жіночих гормонів) призводить до пригнічення вироблення сперматозоїдів.
  • Користь соєвого молока – це питання індивідуальне. Якщо ви вирішили ввести його в свій раціон, замінивши даними напоєм тваринний продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом. Він допоможе визначити, чи принесе це користь вашому організму або завдасть шкоди.

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *