У Кропивницькому розслідують спалах гострої кишкової інфекції після святкування весілля

Оперативна інформація про 5 випадків захворювання на гостру кишкову інфекцію надійшла до Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області 13 липня.

П’ятеро постраждалих, серед яких двоє дітей віком до 17 років, напередодні перебували на святкуванні весілля в кафе у м. Кропивницький. З попередніми діагнозами харчова токсикоінфекція (3 особи) та гастроентероколіт (2 особи) потерпілих госпіталізували до Центральної міської лікарні в м. Кропивницький,  інформує пресслужба головного управління Держпродспоживслужби в області.

Для встановлення причин і умов виникнення випадків гострої кишкової інфекції, факторів передачі інфекції, визначення меж осередку та вжиття заходів фахівці Держпродспоживслужби розпочали епідеміологічне розслідування та позапланове інспектування закладу громадського харчування. Під час обстеження в кафе виявлено порушення в сферах санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів, а також недотримання протиепідемічних заходів. Зокрема, цехи утримуються в незадовільному санітарному стані, подача страв здійснюється в багаторазовому посуді за відсутності умов для його миття при високих температурах у посудомийній машині, для миття посуду використовується побутовий засіб замість професійного миючого засобу для закладів громадського харчування тощо. До того ж встановлено, що в закладі на святкуванні дозволяється споживання їжі, приготованої в домашніх умовах (торт), що могло стати причиною виникнення захворювання серед гостей кафе.

Всього на святкуванні весілля перебувало близько 30 осіб, що є порушенням протиепідемічних вимог, адже на період карантину під час проведення бенкетів дозволяється участь не більше 10 осіб.

Для проведення лабораторних досліджень під час розслідування спалаху фахівці відібрали 4 проби питної води на мікробіологічні показники та 4 проби на санітарно-хімічні показники, 3 проби готових страв, 3 проби харчових продуктів, 20 змивів на наявність патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів. Дослідження тривають.

За результатами інспектування кафе складено протокол про адміністративне правопорушення у сфері санітарного законодавства та протокол про порушення протиепідемічних заходів у період карантину, також готується припис та розглядається питання щодо тимчасового призупинення роботи закладу. Матеріали справи будуть передані до правоохоронних органів.

 

Джерело: zpu.kr.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *