ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про реєстрацію підозри на ботулізм у двох мешканців Знам’янського району.
Про це інформують у пресслужбі відомства.
Так, при епідрозслідуванні встановлено, що потерпілі вживали м’ясну тушонку домашнього виготовлення.
З метою підтвердження діагнозу «Ботулізм» до лабораторії особливо небезпечних інфекцій Центру доставлені зразки крові потерпілих для проведення діагностичного дослідження.
Епідеміологічне розслідування продовжується.
Довідка. Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Воно зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
- запаморочення,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Джерело: zpu.kr.ua