Які порушення санітарних норм виявили в дитячих закладах Кіровоградщини

З початку нинішнього року спеціалісти санітарно-епідеміологічного напрямку Держпродспоживслужби Кіровоградщини здійснили 24 обстеження закладів освіти.

При 7 обстеженнях, зазначили в службі, виявили порушення у сфері санітарного законодавства щодо організації харчування для дітей, учнів.

Серед основних порушень – відсутнє нове примірне двотижневе меню на зимово-весняний період; недотримується примірне двотижневе меню; не проводиться бракераж буфетної продукції власного виробництва; порушуються вимоги Санітарного регламенту щодо набору харчових продуктів, дозволених до вживання; відсутня у використанні йодована сіль; виявлено молоковмісну сметану та плавлений сир; не обраховується виконання норм харчування для дітей; не виділено окремі мийні ванни для миття кухонного посуду (Знам’янський район); у шкільних буфетах реалізовувалась заборонена Санітарним регламентом продукція – цукерки, печиво, вафлі, що містили барвники, підсолоджувачі (Долинський район).

Також протягом січня фахівці Держпродспоживслужби здійснили шість заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства в закладах освіти (ДНЗ – 4, ЗНЗ – 2), із них при 4 перевірках (ДНЗ – 3, ЗНЗ – 1) виявлено порушення. Так, питна вода за санітарно-хімічними показниками не відповідала вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, не дотримується погоджене з Держпродспоживслужбою примірне меню (Новомиргородський район), не забезпечено об’єм розподілу їжі в залежності від стану здоров’я дітей (м. Знам’янка).

З початку поточного року спеціалісти Держпродспоживслужби розглянули 194 примірних двотижневих меню для закладів освіти, з них погоджено 121 (62,4 %). Причинами відмов у погодженні меню стали: неврахування вимог Санітарного регламенту щодо кратності приготування смаженої їжі, кратності включення фруктів/ягід в меню протягом тижня та норми ваги (об’єму) зазначених продуктів на одного учня; відсутність молочних продуктів при одноразовому харчуванні; наявність заборонених продуктів (ковбасні вироби, кавовий напій, печінка, макарони); наявність цукру в гарячих напоях власного приготування.

За результатами проведених обстежень керівники закладів освіти отримали пропозиції щодо усунення порушень та роз’яснення щодо правильного складання меню з урахуванням вимог Санітарного регламенту.

Впровадження сучасних підходів до організації харчування в шкільних їдальнях продовжується. Його метою є покращення стану здоров’я дітей та формування культури здорового харчування, корисних харчових звичок.

Джерело: zpu.kr.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *