Навіть невелике збільшення цукру в раціоні може спровокувати розвиток запалення в кишківнику.
Такий висновок зробили канадські вчені з Університету Альберти.
Як проходило дослідження?
Вони провели серію експериментів з мишами. Тварини були поділені на групи, одна з яких отримувала звичайний корм, а інша – корм, в якому половина поживних речовин припадала на сахарозу. Потім у всіх піддослідних тварин фахівці штучно викликали коліт – запальне захворювання товстої кишки.
Подальші спостереження показали, що тварини, які одержували корм з цукром, демонстрували більш істотні пошкодження кишкової тканини. Зокрема, у них збільшувалася проникність стінок кишківника.
Цукор сприяє росту патогенних бактерій
Чому цукор пошкоджує кишківник?
Автори роботи відзначають: багато пацієнтів з колітом повідомляють лікарям, що навіть невеликі зміни в їхньому раціоні можуть викликати загострення хворобливого стану і посилювати його негативні симптоми.
Експеримент з мишами, на думку вчених, підтверджує, що досить незначного збільшення цукру в раціоні, щоб це вплинуло на кишківник і стало пусковим механізмом несприятливих процесів в ньому.
Загострення симптомів у пацієнтів з колітом можливо вже після двох днів “на цукрі”. Продукти з високим вмістом цукру сприяють активації і розмноженню патогенних мікробів в кишківнику,
– розповіла провідна авторка проєкту професорка Карен Медсен.
Вона додала, що ймовірність запалення в кишківнику стає серйознішим, якщо в організмі спостерігається брак клітковини.
Джерело: 24tv.ua