З нагоди Міжнародного дня вегана, який відзначають сьогодні, 1 листопада, пропонуємо тобі смачне і корисне меню веганскої кухні. Меню складено виключно з продуктів, допустимих для веганів.
Очисти буряк, наріж тонкою соломкою. Розігрій в сковороді 2 ст. л. олії і обсмаж буряк 5-10 хв. з додаванням лимонного соку. Потім влий стакан окропу, прикрий кришкою і тушкуй 15-20 хв.
Наріж цибулю півкільцями, моркву і корінь петрушки соломкою. Розігрій в іншій сковороді 2-3 ст. л. масла і обсмажуй овочі 10 хв., часто помішуючи. Туди ж додай лавровий лист і кілька горошин перцю.
На помідорах зроби хрестоподібний надріз, опусти на 30 сек. в окріп, обдавши холодною водою, видали шкірку і поріж кубиками. Додай їх в сковороду з буряком і потушкуй ще 5 хв.
Переклади буряк у велику каструлю, додай підготовлені овочі і цукор, перемішай і потушкуй 3-4 хв. Потім додай 2 л окропу і доведи до кипіння.
Наріж картоплю кубиками, а капусту тонкою соломкою. Додай в каструлю капусту і вари без кришки 5-10 хв. Потім поклади картоплю, вари ще 10 хв. або до готовності.
Додай в готовий борщ товчений часник і частину рубаної зелені, посоли і поперчи за смаком і дай настоятися під кришкою хвилин 20. Подавай борщ з рубаною зеленню.
спеції: по 1/2 ч. ложки кмину, куркуми, коріандру, 1/4 ч. ложки чорного перцю;
1/2 ч. ложки солі,
рослинне масло (для смаження).
Спосіб приготування горохових оладок
У горохове борошно додай спеції і сіль.
Залий водою і гарненько перемішай до однорідності, щоб вийшло густе тісто.
Зніми з помідорів шкірку, попередньо опустивши їх в окріп на 1-2 хвилини. Потри на середній терці. Картоплю очистити і натри на дрібній тертці. поріж зелень.
Ретельно перемішай порізані зелень, натерті помідори і картоплю з тістом.
Розігрій на сковороді олію і ложкою виклади тісто, так щоб товщина оладок була приблизно 1 см.
Присмажуй з обох сторін до золотисто-коричневої скоринки.
1,5-2 склянки горіхів і насіння (в рівній пропорції будь-які з горіхів: арахіс, соняшникове насіння, волоський горіх, мигдальний горіх, кешью),
для обсипання по 1-3 ч. л. кокосової стружки, насіння кунжуту, какао-порошка або кероба, мелені горішки.
Спосіб приготування
Вимий і очисти фініки від кісточок. Якщо фініки тверді, замочи їх у питній воді. Ізюм також можеш замочити у воді.
Горішки можеш злегка підсушити на сковороді, щоб смак був більш виразним. У блендері подрібни горіхи. Невелику кількість мелених горішків відразу відклади для обсипання.
Фініки і родзинки теж подрібни в блендері або ручним пресом для часнику.
Змішай горіхи і сухофрукти. З цієї суміші роби рівні кульки. Кожну кульку обвалюй в кокосовій стружці, кунжутному насінні, какао або керобі, вмелених горіхах.
Дивись також наш матеріал про те, чи корисно вегетаріанство для здоров’я.