Якщо ви заздалегідь плануєте своє меню на тиждень і готуєте одразу на кілька днів вперед, то інформація про те, скільки зберігається суп у холодильнику, допоможе вам використовувати продукти раціонально і харчуватися смачно, інформує Ukr.Media.
З дитинства багато хто знає, що супи дуже корисні. Перші страви допомагають зігрітися, швидко втамовують голод, легко засвоюються. Варіації супів можуть бути різними: з м'ясом чи рибою, грибами чи крупами, овочами і навіть молоком. Будь-яка кухня світу може похвалитися багатством національних супів.
При приготуванні перших страв господині часто обирають велику каструлю, щоб домашні кілька днів поспіль могли насолоджуватися смачним гарячим обідом. У цьому випадку важливо знати, скільки діб може зберігатися суп у холодильнику.
Санітарно-епідеміологічні правила та норми говорять: зберігання готових охолоджених супів при температурі 2-6°C допускається не більше 2 діб; пастеризованих (прокип'ячених двічі) — до 7 діб; приготовлених з використанням консервантів — 5 діб. Також у правилах зазначено, що тримати перші страви при кімнатній температурі не рекомендується довше трьох годин.
Відправляти суп до холодильника краще в тому ж посуді, в якому він варився. Краще використовувати емальований або скляний. Обирайте для зберігання середню полицю — на ній тримається стабільна температура. Не залишайте в каструлі ложку або черпак. Зберігайте суп під щільно закритою кришкою.
Термін зберігання супу залежить від набору його інгредієнтів. Наприклад, свіжа зелень, додана до страви, прискорить процес псування. Не сприяють тривалому зберіганню яйця, вершки та інші молочні продукти. Суп, приготований з сиром твердих сортів, може простояти в холодильнику до 2 днів, з плавленим сиром — 36 годин. Щодо харчо, то його невеликий термін зберігання зумовлений тим, що рис набухає і перетворює суп на густу кашоподібну масу. Суп з макаронними виробами також має досить короткий термін придатності. Радимо зберігати основу супу окремо, а при подачі додавати до неї відварену заздалегідь локшину, вермішель та інші дрібні види пасти.
Багато хто думає, що свіжоприготовані супи — найсмачніші. Частково це дійсно так. Але є й такі супи, які стають смачнішими саме на другий день. Наприклад, щі, борщ, солянка. Все завдяки капусті, яка, настоявшись, виділяє аскорбінову кислоту. Це надає супу терпкості і приємної кислинки, робить смак більш насиченим. Тому суп з холодильника теж буває смачним, потрібно лише знати, який приготувати.
Джерело: ukr.media