Сьогодні не можна знайти людину, яка не знає, що таке сирники. А ось звідки з'явилися сирники, відомо не багатьом.
Сир, приготовлений в основному з непереробленого молока, виходив сирим. Звідси і назва – сир. Ще одним варіантом приготування сиру, була кисляк, який в казанку ставили в піч. Піч не мала бути дуже жарко натопленою. Після цього сироватку зціджували, а отриманий сир, клали під прес, інформує Ukr.Media.
Для того щоб сир довше зберігався, процедуру повторювали. І вже після другого вилучення з печі сиру, його клали під прес і в холодний льох. В результаті одержували сир, який могли зберігати протягом тижня. Але, в сирому вигляді такий продукт вже їсти побоювалися, тому з'явилася маса кулінарних рецептів, приготованих з нього. Одна з найвідоміших страв з сиру, звичайно ж, -сирники.
Трішки фактів з історії
Кулінарний рецепт сирників з'явився дуже давно. Існує думка, що перші страви з сиру з'явилися ще в Стародавньому Римі, в Римській провінції Аравії.
Одним прекрасним днем аравійський купець Канан почав свій шлях по безлюдній місцевості, узяв із собою їжу і молоко (в традиційній для кочівників тарі – висушеному овечому шлунку). Місцевість була безлюдна, і дуже спекотна. Ввечері він сів відпочити, і хотів випити молока, але з посудини вилилася дивна на вигляд рідина (сироватка) та випав невеликий грудочку білого кольору. Канан дуже засмутився, що залишився без пиття, і йому все-таки довелося випити рідину, і з'їсти цей шматочок.
До свого превеликого подиву, він зауважив, що це досить смачно. Своїм відкриттям він поділився з друзями. І з тих пір цей продукт, який був результамом отримання з сирого молока, отримав назву сир, його стали виготовляти в кожній аравійської сім'ї.
Рецепт сирників з бананом
Інгредієнти:
- сир – 500 гр.
- яйця – 2-3 шт.
- родзинки – 50 гр.
- борошно – 5 ст. л.
- банан – 1 шт.
- цукор – 2 ст. л.
- ванільний цукор – 1 пакетик
- рослинна олія
Приготування:
Сир, яйця, цукор, сіль, ванільний цукор з'єднати в мисці і перемішати до отримання однорідної маси. Банани для сирників порізати шматочками. Ізюм залити гарячою водою і залишити на 15 хвилин. Злити рідину і обсушити. Фрукти додати в сирну масу і добре перемішати. Вологими руками робити невеликі коржі з сиру і викладати на сковороду з розігрітим рослинним маслом. Сирники обсмажити з двох сторін до золотистого кольору. Подавати зі сметаною або варенням.
Бананові сирники з вівсянкою
Інгредієнти:
- сир – 150 гр.
- банан – 1 шт.
- яйце – 1 шт.
- вівсянка – 3 ст. л.
- борошно – 1 ст. л.
- цукор – 1 ст. л.
- кориця – за смаком.
Приготування:
Банан розім'яти виделкою. Додати корицю, цукор, добре перемішати. Ввести в бананову суміш яйце і перемішати, додати сир, борошно і вівсянку. Перемішати, сформувати і смажити сирники на рослинному маслі до утворення рум'яної скоринки. Викладати сирну масу найзручніше столовою ложкою.
Бананові сирники c манкою
Інгредієнти:
- сир – 200 гр.
- яйце – 1 шт.
- банан – 1 шт.
- цукор – 1 ст. л.
- ванільний цукор – 1 пакетик
- борошно або манна крупа
Приготування:
Банан розім'яти виделкою в пюре. Змішати з сиром, яйцем і цукром. Додати стільки борошна або манки, щоб руками можна було сформувати сирники. Обсмажити в олії до золотистої скоринки. Подавати зі сметаною.
Бананові сирники в духовці
Інгредієнти:
- 250 г сиру 9% жирності
- 1 яйце
- 1 щіпка солі
- 1 щіпка соди
- 1 пакетик ванільного цукру
- 1 банан
- 100 г манної крупи
- 1 щіпка кориці
- 40 гр пшеничного борошна
Приготування:
Сир викладаємо в емальований посуд і ретельно розтираємо. При приготуванні сирників з домашнього сиру, його необхідно протерти через сито, щоб не залишилося великих грудок.
Додаємо в тісто для сирників негашену соду на кінчику ножа, сіль, яйце і манку. Перемішуємо інгредієнти до отримання однорідної маси і залишаємо тісто на 20 хвилин, щоб манка розбухла.
Банан очищаємо, ріжемо кубиками середньої величини і додаємо в тісто для сирників. Наприкінці додаємо в тісто корицю і все перемішуємо. Тісто повинне вийти м'яким, злегка буде липнути до рук, але не рідким.
Нарізаємо отримане сирне тісто порційними шматочками, обсипаємо робочу поверхню борошном, формуємо з нього сирники. Викладаємо сирники на вистелене пергаментом для випічки і змащений олією лист.
Ставимо деко з банановими сирниками в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів. Випікаємо сирники в духовці протягом 20-25 хвилин до утворення рум'яної скоринки.
Приємного апетиту!
Джерело: ukr.media