Полунична дієта: чи безпечний ягідний раціон

Полунична дієта: чи безпечний ягідний раціон © depositphotos.com

На прилавках з’явилися ягоди, які зводять з розуму з першого укусу — полуниця. Полуниця — це прямо-таки чарівна ягідка. Весь секрет полягає в тому, що незважаючи на природну солодкість, в полуниці практично не міститься цукор. Основний компонент полуниці — це вітамін С, а також антиоксиданти, поліфеноли, такі як антоціаніни, кверцетин, елагова кислота. Незважаючи на солодкий смак у полуниці середній глікемічний індекс — 40, низьке глікемичне навантаження і низька калорійність — 41 ккал. Також ягідка містить до 8% вуглеводів, четверту частину з яких складає клітковина. Тільки уяви, це все про ягоду, яку ти сильно любиш з самого дитинства.

Полунична дієта: чи безпечний ягідний раціон © depositphotos.com

Як вибрати полуницю на ринку?

  • Колір. Стиглі ягоди повинні бути яскраво-червоного кольору. Полуниця з білим кінчиком ще не дозріла, а з темним — вже почала псуватися.
  • Вид. Ідеальна та велика полуниця “як в інстаграмі” швидше за все вирощена на нітратах. А пом’ята полуниця втрачає не тільки сік, але і корисні властивості. Тому сміливо можеш вибирати тверді ягоди.
  • Листочки. Якщо у полуниці пожовклі і затерті хвостики — вона лежить на прилавку вже не перший день.
  • Запах. Вся домашня і натуральна ягода пахне на кілька кварталів. Якщо від полуниці нічим не пахне — за смаком вона теж буде ніякою.
  • Полунична дієта: думка дієтолога

    Редакція tochka.net звернулася до дієтолога Інни Григоренко з питанням, чи можна застосовувати полуничну дієту і наскільки це безпечно/ефективно.

    Інна Григоренко
    дієтолог

    погляд експерта

    Меню не може бути універсальним, воно залежить від вподобань, стану здоров‘я людини та її енергетичних потреб. Але у будь-якому разі харчування має бути різноманітним, нема сенсу робити монодієту. Тим більше, робити основою раціону ягоди. Здоровій людині не варто споживати більше, ніж 150 г ягід за один раз після їжі.

    Полунична дієта © depositphotos.com

    Полунична дієта: аналіз меню дієтологом

    Ми також попросили дієтолога Інну Григоренко проаналізувати популярні меню полуничної дієти. Що говорить дієтолог про полуничний раціон.

    День 1: полунична дієта для схуднення

    Сніданок: склянка полуниці, зелене яблуко, склянка знежиреного (1%) кефіру, одна столова ложка меду. Ти можеш подрібнити все це у блендері й отримати густий коктейль або ж порізати фрукти й заправити їх кефіром як салат.

    Обід: полуничний салат — склянка полуниці, два свіжих огірки, 50 г відвареної курки, свіжовидавлений сік половини лимона, один волоський горіх, будь-яка зелень, чайна ложка олії.

    Полудень: склянка полуниці з невеликим шматком житнього хліба.

    Вечеря: полуничний салат — 100 грам картоплі, невелика цибулина, склянка полуниці, 50 грам знежиреного сиру, півсклянки кефіру, свіжовидавлений сік половини лимона.

    Резюме дієтолога Григоренко: Раціон не збалансований, багато вуглеводів.

    День 2

    Сніданок: склянка полуниці з невеликим шматком житнього хліба.

    Обід: три млинця з начинкою з перетертої полуниці. Без цукру.

    Полудень: склянка перетертої полуниці та склянка знежиреного кефіру. Без цукру.

    Вечеря: капустяний салат із полуницею — 100 грам свіжої капусти та склянка полуниці, чайна ложка олії.

    Резюме дієтолога Григоренко: Раціон не збалансований, мало білку.

    Полунична дієта: чи безпечний ягідний раціон © depositphotos.com

    День 3

    Сніданок: склянка полуниці й тост.

    Обід: 200 грам дині, склянка полуниці, половина банана.

    Полудень: склянка полуниці з невеликим шматком житнього хліба.

    Вечеря: салат — 70 грам відвареної картоплі, 70 г відвареної моркви, 70 грам капусти; додатково за 2 години до сну склянка полуниці.

    Резюме дієтолога Григоренко: не раджу.

    День 4: полунична дієта для схуднення

    Сніданок: склянка полуниці та 50 грам твердого сиру.

    Обід: салат — склянка полуниці, невелика цибулина, 100 г відвареної риби, листя салату, чайна ложка олії.

    Вечеря: капустяний салат з полуницею — 100 грам свіжої капусти та склянка полуниці, чайна ложка олії.

    Резюме дієтолога Григоренко: Низькокалорійний раціон, його важко дотримуватися. Можна використати короткочасно.

    А потім навчися робити варення-п’ятихвилинку з полуниці!

    Джерело: lady.tochka.net

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *