Ділюся із задоволенням рецептом — два методи (відрізняються подрібненням картоплі), інформує Ukr.Media.
Готується дуже просто — і теж із задоволенням. І з задоволенням з тарілок (і навіть зі сковорідок) деруни розлітаються.
Інгредієнти:
- Картопля 4-5 шт. побільше;
- Кабачок 1 шт. (невеликий);
- Цибуля 1-2 шт.;
- Яйце 1 шт.;
- Сметана 2 ст.л.;
- Борошно 2-4 ст.л. (дивимось на соковитість овочевої нарізки);
- Погашена оцтом сода, сіль, перець мелений, олія для смаження.
Приготування:
Картоплю натерти на великій тертці. Залишити на 10-15 хвилин, злити зайву рідину.
А ще краще пропустити картоплю через м'ясорубку — саме так виходить ідеальне (на мій смак і погляд) тісто для дерунів. І самі деруни і пишні, і ніжні, і хрусткі вдаються.
Навіщо? У компанії картоплі буде соковитий кабачок — і рідини може бути багато, тісто буде водянистим.
Одночасно натерти і кабачок на тертці — на великій. І теж залишити постояти, потім злити рідину.
Якщо кабачки надто соковиті, можна обім'яти нарізку з дрібкою солі: кабачки віддадуть більше соку. Але — важливо цю дрібку (частину її) виключити з тіста — можна й пересолити.
Цибулю пропустити або після картоплі через м'ясорубку, або дрібно порубати (кубиками).
Змішати картоплю, кабачок, рубану цибулю. І — додати погашену оцтом соду на кінчику ножа: це зробить деруни дуже пишними.
Посолити, поперчити за бажанням, додати столову ложку сметани, вбити яйце, змішати.
Навіщо дерунам сметана? Вона не дає їм потемніти, вони не стануть сумними і нудними — темними, синюватими, коричнюватими, а залишаться рум'яними і красивими.
А от багато сметани або яєць не потрібно додавати: це дасть щільність тісту: виною тому білок, що згортається при термообробці, відбувається коагуляція при температурі понад 40 С.
Додати кілька ложок борошна — дивлячись на кількість картоплі. Змішати.
Консистенція тіста — як на звичайні деруни. Або як на кабачкові оладки — трохи густіше густої сметани.
Тісто має ліниво, але спритно зісковзувати з ложки на сковорідку — не падати, не текти.
Якщо ми використовуємо м'ясорубку для картоплі, консистенція тіста буде іншою — і деруни теж.
Смажити з двох боків — один бік можна під кришкою, на помірному вогні.
Вдаються деруни дійсно відмінними — і смак картопляний, але більш ніжний, але з приємним хрустом, соковиті, і консистенція легка, повітряна. І просто красиві деруни. Гарні в будь-якому вигляді, в гарячому і в холодному — і під будь-яким соусом.
Джерело: ukr.media