Кукурудзяний крохмаль — популярний у кулінарії інгредієнт, використовуваний для загущення супів, рагу, соусів і десертів. Його також можна використати у безлічі інших страв: згустити фруктові начинки для пирогів, пом'якшити деякі хлібобулочні вироби і додати хрустку скоринку до овочів та м'яса. Однак, попри універсальність цього звичайного кухонного продукту, багато людей ставлять собі питання, чи корисний він для вас. Зараз ми розглянемо вплив кукурудзяного крохмалю на здоров'я, щоб визначити, чи слід вам додавати його до свого раціону, інформує Ukr.Media.
Поживні речовини
Кукурудзяний крохмаль містить багато калорій і вуглеводів, але йому не вистачає важливих поживних речовин, таких як білок, клітковина, вітаміни і мінерали. Одна чашка (128 грамів) кукурудзяного крохмалю містить наступні поживні речовини:
Майте на увазі, що ця кількість значно більша, ніж та, яку більшість людей споживає за одну порцію. Наприклад, якщо ви використовуєте кукурудзяний крохмаль для загущення супів і соусів, ви можете використати тільки 1-2 столових ложки (8-16 грамів) кукурудзяного крохмалю одноразово, що навряд чи додасть до вашого раціону будь-які важливі поживні речовини, крім калорій і вуглеводів.
Мінуси
Кукурудзяний крохмаль може бути пов'язаний з декількома негативними побічними ефектами:
Може підвищити рівень цукру в крові
Кукурудзяний крохмаль багатий на вуглеводи і має високий глікемічний індекс, який є мірою того, наскільки певна їжа впливає на рівень цукру в крові. У ньому також мало клітковини, важливої поживної речовини, що уповільнює всмоктування цукру у кровотік. З цієї причини кукурудзяний крохмаль дуже швидко перетравлюється в організмі, що може призвести до стрибків рівня цукру в крові. Тому кукурудзяний крохмаль не може бути відмінним доповненням до вашого раціону, якщо у вас діабет 2 типу або ви сподіваєтеся краще контролювати рівень цукру в крові.
Може завдати шкоди здоров'ю серця
Кукурудзяний крохмаль вважається очищеним углеводом, а це означає, що він піддався значній переробці і позбавлений поживних речовин. Дослідження показують, що регулярне вживання продуктів, багатих на рафіновані вуглеводи, таких як кукурудзяний крохмаль, може негативно позначитися на здоров'ї серця. Відповідно до одного аналізу, дієта, багата на рафіновані вуглеводи, і продукти з високим глікемічним індексом можуть бути пов'язані з підвищеним ризиком розвитку ішемічної хвороби серця, ожиріння, діабету 2 типу та високого кров'яного тиску. Інше дослідження за участю 2941 людини показало, що дотримання дієти з високим глікемічним індексом було пов'язане з підвищеним рівнем тригліцеридів і інсуліну, а також з більш низьким рівнем холестерину ЛПВЩ (гарного) — все це фактори ризику розвитку серцевих захворювань. Однак необхідні подальші дослідження специфічного впливу кукурудзяного крохмалю на здоров'я серця.
Створює дефіцит необхідних поживних речовин
Крім калорій і вуглеводів, кукурудзяний крохмаль мало корисний у плані харчування. Хоча у великих кількостях він містить невелику кількість поживних мікроелементів, таких як мідь і селен, більшість людей вживають тільки 1-2 столових ложки (8-16 грамів) за один прийом. Тому важливо поєднувати кукурудзяний крохмаль з безліччю інших продуктів, багатих на поживні речовини, у рамках збалансованої дієти, щоб забезпечити задоволення ваших потреб у харчуванні.
Рекомендації
Хоча кукурудзяний крохмаль може мати кілька недоліків, його можна вживати у невеликих кількостях як частину здорової і повноцінної дієти. Якщо у вас діабет або ви дотримуєтеся низьковуглеводної дієти, можливо, вам варто подумати про зниження споживання кукурудзяного крохмалю. Найкраще дотримуватися 1-2 столових ложок (8-16 грамів) одноразово і за можливості подумайте про заміну кукурудзяного крохмалю на деякі замінники, такі як пшеничне борошно, картопляний крохмаль і тапіока. Крім того, хоча чистий кукурудзяний крохмаль, природно, не містить глютену, обов'язково вибирайте сертифіковані сорти без глютену, щоб уникнути шкоди для організму, якщо у вас є чутливість до глютену.
Джерело: ukr.media