Картопля різних кольорів здатна по-різному впливати на здоров'я людини, інформує Ukr.Media.
Улюблена страва
Мабуть, немає такої української сім'ї, де не любили б картоплю. Її їдять і діти, і пенсіонери, і навіть домашні тварини. З цього коренеплоду можна приготувати сотні різних страв, і всі вони будуть надзвичайно смачними й корисними: від усіма улюбленого ніжного кремового пюре до невеликих жовтих кульок — звареної в мундирі молодої "порослі".
Однак, обираючи картоплю на ринку чи в магазині, досвідчені господині дивляться не лише на розмір чи ціну продукту, а й на інші характеристики: сорт, колір, наявність чи відсутність "вічок" тощо. Бо знають — від цього залежить не лише те, чи буде вечеря чи обід смачними, а й наскільки корисною буде вона для здоров'я.
Як правильно вибрати смачну та якісну картоплю?
Різні люди віддають перевагу різним сортам картоплі. Адже залежно від цього, коренеплоди можуть бути не тільки яскравими за кольором, а й різними за смаком. Як правило, колір — це перша відмінність одного сорту від іншого.
Так, картопля жовтого кольору відрізняється від побратимів високим рівнем каротину. А отже, що більше будете їсти її, то краще будете бачити.
Червоно-фіолетові бульби містять багато не менш корисної речовини — антоціану. Він є важливим антиоксидантом, що перешкоджає передчасному старінню.
Рожеві сорти щільніші всередині й тому ідеально підходять для варіння цілими або додавання в салати.
Картопля, що має синій колір, допомагає знизити кров'яний тиск в організмі людини. А її горіховий смак відкриває широкі можливості для застосування в кулінарії цього коренеплоду — від салатів до пюре.
Одним словом, вибираючи будь-який вподобаний сорт картоплі, здоров'ю ви точно не нашкодите. Але тільки звертайте увагу і на інші ознаки хорошого продукту (в даному випадку — картоплі).
Яку картоплю краще залишити в магазині?
Як розповідають експерти, є кілька вірних ознак, що картопля не придатна для вживання в їжу і може становити небезпеку для здоров'я.
Зелені плями. Вони свідчать про наявність у картоплі отруйної речовини під назвою соланін, що накопичується в овочах у разі неправильного їхнього зберігання та є вкрай небезпечною для людського організму.
"Оченята" і білі відростки. Що їх більше в коренеплоді, то менше в ньому корисних вітамінів. Адже "оченята" з'являються вже у старої картоплі.
Темні плями й ознаки гниття. Навіть якщо ви обріжете їх, безпечним такий коренеплід уже не стане. Краще його викинути.
І запам'ятайте: будь-яку картоплю (незалежно від сорту) можна зберігати в прохолодному й сухому місці близько одного року. Однак, вживати в їжу бажано тільки свіжу картоплю (зібрану не пізніше 3-4 місяців тому), в якій ще багато збереглося вітамінів і корисних речовин.
Джерело: ukr.media