Вживання невеликої кількості солодких напоїв пов'язано з декількома видами раку.
У людей, які частіше п'ють солодкі напої, частіше розвивається рак. Поки вчені не довели, що ці напої є причиною раку, але цей зв'язок встановлений порівняно давно. Результати нового великого французького дослідження дозволяють припустити, що обмеження їх вживання може допомогти скоротити кількість випадків захворювання на рак, інформує Ukr.Media.
За останні десятиліття споживання солодких напоїв у всьому світі різко зросло, що пов'язують зі зростанням випадків ожиріння, яке саме по собі збільшує ризик розвитку раку. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує обмежити щоденне споживання цукру до рівня менше ніж 10% від загального споживання людиною енергії, але також заявляє, що подальше зниження до рівня менше ніж 5% (близько 25 грамів в день), було б більш корисним для здоров'я.
Багато країн, включаючи Великобританію, Бельгію, Францію, Угорщину та Мексику, ввели або збираються ввести податок на солодкі напої з метою поліпшення здоров'я населення.
Під час нового дослідження, опублікованого в British Medical Journal, вчені проаналізувало дані 101 257 дорослих французів (21% з них чоловіки та 79% жінки), оцінивши рівень споживання солодких напоїв. Вони спостерігали за ними протягом 9 років, в період з 2009 по 2018 року, щоб оцінити ризик для всіх видів раку, а також для деяких конкретних видів, включаючи рак молочної залози, товстої кишки та простати.
Дослідники також врахували інші фактори ризику розвитку раку, включаючи вік, стать, сімейну історію, куріння і рівень фізичної активності. Результати показали, що збільшення споживання солодких напоїв на 100 мілілітрів на день було пов'язано з підвищенням загального ризику розвитку раку на 18% і підвищенням ризику раку молочної залози на 22%.
Коли ж споживачів солодких напоїв розділили на тих, хто пив тільки фруктові соки, і тих, хто пив інші солодкі напої, вчені зазначили, що в обох групах однаково спостерігався підвищений ризик розвитку раку. Для раку передміхурової залози та колоректального раку ніякого зв'язку не було знайдено, але дослідники стверджують, що це могло бути з-за невеликої кількості цих випадків онкологічних захворювань у учасників дослідження.
Експерти, які не брали безпосередньої участі в дослідженні, вважають його досить надійним і якісним, але відзначають, що його результати не можуть встановити чіткі причинно-наслідкові зв'язки між споживанням солодких напоїв і ризиком розвитку раку. Однак, вони закликають обмежити споживання цукру.
Ймовірно, найбільш значущим моментом в цьому новому дослідженні є твердження про те, що натуральні фруктові соки можуть бути настільки ж шкідливими, як і солодкі безалкогольні напої. Хоча фруктовий сік містить більше вітамінів та поживних речовин, ніж солодкі безалкогольні напої, варто відзначити, що в соках часто настільки ж високий вміст цукру, як і в газованих напоях.
Джерело: ukr.media