Від них худнуть, а не товстіють: якщо їсти макарони 3 рази на тиждень, можна позбутися від парочки зайвий кіло

Канадські вчені розвіяли міф про негативний вплив макаронних виробів на фігуру.

Багато людей вважають, що потрібно уникати вживання занадто великої кількості макаронів поряд з іншими рафінованими вуглеводами якщо ви хочете схуднути. Але паста має низький глікемічний індекс, що означає, що вона викликає менше підвищення рівня цукру в крові, ніж більшість рафінованих вуглеводів, інформує Ukr.Media.

Канадські дослідники з лікарні Святого Михайла спостерігали за впливом вживання макаронних виробів три рази на тиждень замість інших вуглеводів, під час дієти з низьким глікемічним індексом. Вони виміряли вплив на масу тіла та ІМТ в 30 рандомізованих контрольованих дослідженнях за участю майже 2500 учасників. Дослідження показало, що макарони не сприяють збільшенню ваги і що учасники насправді втратили невелику кількість ваги.

Низьковуглеводні дієти, такі як Whole30 і Кето-дієта, дуже популярні, і багато людей вважають, що ви повинні уникати вживання занадто великої кількості макаронів.

Але новий експеримент припускає, що припущення про те, що вживання макаронних виробів змусить вас додати у вазі, може бути дещо необґрунтованим.

Дослідження, опубліковане канадськими дослідниками в BMJ Open, тримало під контролем 2488 учасників, які їли макарони близько трьох разів на тиждень замість інших вуглеводів, а також дотримувалися дієти з низьким глікемічним індексом. Дотримання цієї дієти було важливою деталлю, підкреслили автори.

Дієта з низьким ГІ заснована на концепції глікемічного індексу, який ранжує продукти по швидкості, з якою організм розщеплює їх, щоб сформувати глюкозу.

Паста має низький глікемічний індекс, що означає, що вона викликає менше підвищення рівня цукру в крові, ніж більшість інших рафінованих вуглеводів, таких як рис і білий хліб.

Люди, що брали участь в дослідженні, з'їдали в середньому 3,3 порції макаронів в тиждень замість інших вуглеводів. Кожна порція була еквівалентна приблизно половині чашки приготовленої пасти.

Фахівці виявили, що учасники цього експерименту фактично втратили близько 0,5 кг у середньому за 12 тижнів спостереження.

"Дослідження показало, що макарони не сприяють збільшенню ваги або збільшення жиру в організмі, — сказав провідний автор, доктор Джон Сівенпайпер, вчений-клініцист з центру клінічного харчування і модифікації ризику лікарні. — Насправді, дійсно аналіз показав невелику втрату ваги. Таким чином, всупереч побоюванням, можливо, макарони можуть бути частиною здорової дієти, такої як дієта з низьким ГІ."

Висновок дослідження також свідчить: макаронні вироби в контексті дієти з низьким ГІ не чинять негативного впливу на ожиріння і навіть знижують масу тіла та ІМТ у порівнянні з дієтою з високим ГІ. Але виготовлений такий продукт має бути з твердих сортів пшениці.

Вчені додали, що необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи відсутність збільшення ваги поширюватися на макарони як частина інших здорових дієт.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *