Секрети народів світу: як не набрати вагу від «шкідливої» їжі

Пора перестати заздрити чужій стрункості без дієт і сумно думати, що вся справа в генах.

Чому італійці не товстіють на макаронах і піці?

Хоча ми ближче до Італії, ніж Америка, багато «італійських» страв у наших кафе, ресторанах і при замовленні на будинок готують саме в американській адаптації, що спотворює уявлення про здорову та збалансовану середземноморську кухню. Наприклад, спагеті з вершковим соусом або популярна піца пепероні, щедро залита розплавленим сиром – це зовсім не те, що італійці їдять кожен день, інформує Ukr.Media.

А ось що допомагає їм стабільно залишатися стрункими незважаючи на спокуси.

  • В їх раціоні дуже мало червоного м'яса, але багато риби, курки, індички.
  • Паста подається в ступені готовності al dente – «злегка недовареною».
  • Пасту їдять на обід, але не на вечерю.
  • Жирний вершковий соус замінює томатний соус, свіжі або приготовлені овочі, трохи оливкової олії.
  • Їдять піцу на тонкому тісті.
  • Завжди харчуються невеликими порціями.
  • З'їдають щонайменше дві страви за один прийом замість одної великої і «ситної»: так організм отримує сигнал про насичення до того, як людина встигне переїсти.
  • Не ускладнюють собі життя дієтами, оскільки часто це лише призводить організм до стресу і ще більш швидкому набору ваги.

А головне, як стверджують всі, хто близько знайомий з італійцями, їх здоров'ю і довголіттю сприяє сам «італійський спосіб життя» – розслаблений і неспішний. Вони не живуть і не їдять, як ми, «на бігу». А їх великі застілля ніколи не перетворюються в мовчазну спільну обжерливість – велику частину часу за столом займає жвава бесіда.

Чому французи й швейцарці не товстіють на круасанах, багетах і фондю?

Що цілком невластиво цим націям (особливо їх жіночій половині), так це почуття провини за те, що вони дозволили собі щось смачне, але заборонене. Для них їжа пов'язана тільки з позитивом – це одне з головних «маленьких задоволень», складових життя. І куштують вони страви неквапливо й маленькими порціями.

Ось що ще тримає їх в рамках.

  • Дотримуються правила: «важка» їжа вчора – легка їжа сьогодні, наприклад, бенкет з фондю «компенсують» овочевим супом на наступний день.
  • Їдять суворо чотири рази в день і забороняють собі будь-які перекуси. Дітей неухильно привчають до такого розпорядку з раннього віку.
  • Дотримуються 12-годинної перерви між вечерею і сніданком, що сприяє здоровому «перезавантаженню» організму.
  • Проводять за обідом не менше години, насолоджуючись кожним шматочком і не відволікаючись ні на що стороннє (робота, телевізор, чтиво і т. д.).
  • Їх раціон відрізняється великою різноманітністю продуктів.
  • Ніколи не ігнорують десерт: очікуючи «солодкого» в кінці обіду, французи не допускають переїдання основних страв. А ось якщо вважати десерт особливими ласощами, які дозволяєш собі лише «по святах», то дуже легко непомітно піти у відрив.
  • Не люблять спортзали і вуличний фітнес, але багато гуляють пішки, їздить на велосипеді. Французи краще пройдуть на своїх двох, вони пішки піднімуться сходами, незважаючи на наявність ліфта або фунікулера.

В цілому, французи, як і італійці, плювати хотіли на спеціальні дієти і не забивають собі голову такою нісенітницею, як підрахунок калорій. Вони здивувалися б, дізнавшись, як багато складних і виснажливих «планів схуднення» дотримуються жінки інших країн нібито за французьким рецептом.

Чому не товстіють японці, незважаючи на достаток фастфуду, а також рису і локшини в національному меню?

З усіх країн світу, крім США, саме в Японії найбільше «Макдоналдс» – близько 3 тисяч. Однак японці залишаються стрункою нацією на планеті, тоді як американці очолюють рейтинг ожиріння.

Погляньте, чому японцям так «пощастило».

  • Порції їжі значно менші.
  • Японський обід виглядає більшим, ніж він є насправді. Секрет в сервіровці: перед вами багато невеликих тарілок і чашок, в яких розкладені невеликі порції.
  • Створюється ілюзія, що на столі «багато всякої всячини». Але в реальності калорій 300, не більше.
  • Більшість японців налягають на білий рис і не товстіють, тому що, наситившись їм досить швидко, вживають менше калорійної смаженої їжі.
  • Лапша, темпура (страви, обсмажені у фритюрі), окономіякі (така собі японська «піца» з категорії фастфуду з купою інгредієнтів) – всі ці смаколики японці поглинають раз у кілька днів, але не кожен день.
  • Японські солодощі містять в рази менше цукру, ніж звичні нам десерти. Багатьом вони можуть здатися «прісними» і «несмачними». А от японцям, навпаки, традиційні західні солодощі, особливо американські, здаються образою смаку через надлишок цукру.
  • Японці дуже багато рухаються, включаючи жителів Токіо та інших мегаполісів, проходять великі відстані пішки і їздять на велосипедах.
  • Пристрій традиційного японського будинку сприяє постійному руху та «прокачуванню» м'язів: сісти/лягти на підлогу, встати з підлоги, тримати спину без опори, не розвалюватися на дивані безформною масою.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *