Продукти, наявність яких в раціоні оберігає від дефіциту вітаміну В12

Ці продукти допоможуть уникнути дефіциту вітаміну В12.

Вітамін В12 відіграє важливу роль у формуванні еритроцитів і функціонуванні нервової системи. Однак багато хто страждає від дефіциту цього вітаміну. Згідно американській статистиці, таких людей від 1,5 до 15% населення, інформує Ukr.Media.

Не секрет, що нестачу вітамінів краще попередити за допомогою раціональної дієти, ніж потім вибирати препарат для лікування авітамінозу. Нижче наведено 5 продуктів, наявність яких в раціоні оберігає від дефіциту вітаміну В12.

Яйця

Яйця містять багато поживних речовин, включаючи білок, кальцій і цинк. Що ж стосується вітамінів, то одне яйце може дати вам близько 7% рекомендованої щоденної порції вітаміну В12, а, крім того, хорошу дозу вітамінів A, B5, D, K, E.

Якщо ви часто відчуваєте втому під час фізичних навантажень, спробуйте перед тренуванням з'їсти яйце – воно не тільки дасть вам вітамін В12, який необхідний для поповнення енергії, але і білок, який покращує роботу м'язів.

Молочні продукти

Згідно Національних інститутів здоров'я США, склянка нежирного йогурту або одна чашка знежиреного коров'ячого молока дають трохи більше одного мікрограму вітаміну B12. Таким чином, і те, і інше може забезпечити близько 18% вашої щоденної дози вітаміну B12.

Вітамінізовані продукти

За словами Леслі Бек (Leslie Beck), дієтолога з канадського Торонто, деякі сорти злаків, які використовуються в сухих сніданках, а також соєві продукти і сурогатне молоко збагачені цим вітаміном. Таким чином, цей варіант підходить вегетаріанцям.

«Якщо ви хочете отримувати вітамін B12 з таких продуктів, перевірте етикетку, щоб переконатися, що ви купуєте продукт, який збагачений цим вітаміном. Наприклад, вітамінізовані напої на основі рослинних інгредієнтів містять 1 мкг B12 на 1 чашку і дають 50% щодня необхідної порції цього вітаміну», – говорить Бек.

Морепродукти

Кількість одержуваного вами вітаміну B12 залежить від типу морепродуктів, які ви вживаєте. Молюски вважаються одним з кращих джерел серед морепродуктів, оскільки 85 грам молюсків дають майже 85 мікрограмів В12.

Що стосується риби, ви можете отримати невелику порцію В12, вживаючи консервовані сардини, нерку і вирощувану на рибних фермах райдужну форель. З інших видів морепродуктів джерелами цього вітаміну можуть бути також краби і креветки.

Яловича печінка

Крім білка і заліза, яловича печінка є також хорошим джерелом вітаміну B12. Вона містить понад 70 мікрограмів В12 в порції на 85 грам яловичої печінки. Тим не менш, дієтолог Лінда Антиноро (Linda Antinoro) висловлює певні застереження: «Вітамін B12-у м'ясі може бути меншою мірою біодоступним, так як частина його втрачається під час приготування їжі, а також за наявності колагену, який теж не засвоюється при зниженій секреції шлунка», – стверджує Антиноро. З іншого боку, вона підкреслює, що найбільш біодоступним джерелом вітаміну В12 вважаються всі молочні продукти.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *