Подорожник великий – властивості, застосування і протипоказання

Подорожник великий – трав'яниста рослина сімейства Подорожникові (лат Plantaginaceae.).Ботанічна назва – подорожник великий.
Родова назва – Подорожник.

Рослина подорожник – це багаторічна рослина до 70 см заввишки, з укороченим товстим кореневищем і густим пучком коренів. Квітконосні стебла безлисті, при підставі висхідні.

Листя в прикореневій розетці, голі, широкояйцевідні або еліптичні, з дугоподібним жилкуванням. Завдяки цим жилах листя подорожника не ламаються і успішно протистоять витоптуванню.

Квітки дрібні непоказні, зібрані в густий, довгий циліндричний колос на верхівці стебла. Віночок туманний світло-бурий; тичинки з темно-ліловими пильовиками і білими нитками, далеко видаються з віночка. Плід – яйцеподібна коробочка з 8-16 (34) дрібними незграбними, бурим насінням.

Запах у рослини відсутній, смак гіркуватий, злегка терпкий.

Цвіте подорожник з кінця травня до вересня, плоди дозрівають в серпні – вересні. Одна рослина дає до 60 тисяч насіння. Розмножується насінням.

Поширений подорожник великий майже на всій території СНД, за винятком Крайньої Півночі. Зростає на узбіччях доріг (за що і отримав свою назву), стежках, пустирях, біля житла, в городах, садах, посівах, на заплавних і суходільних луках, на багатих і досить зволожених грунтах.

Збір і заготівля подорожника

Лікарською сировиною є листя, які збирають протягом усього літа. Зелені неушкоджені листя обрізають з невеликою частиною черешка і сушать швидко під навісом або в сушарці при 40-50 ° С, розсипавши тонким шаром. При сповільненій сушці листя легко чорніють (дія глікозиду аукубин). Листя подорожника так само використовують в свіжому вигляді.

Насіння заготовляють в зрілому стані разом з квітконосами. Сировину можна зберігати протягом 2 років.

Склад і лікувальні властивості подорожника

Листя подорожника великого містять велику кількість слизових речовин, полісахариди, глікозиди (аукубін, плантагін), гіркоти, дубильні речовини, флавоноїди, фітонциди, вуглевод маніт, сорбіт, органічні кислоти (саліцилова, лимонна та ін.), Холін, алкалоїди, каротиноїди, хлорофіл , вітаміни С і К, Т фактор (сприяє підвищенню згортання крові).

У листі міститься достатня кількість калію, кальцію, магнію, барію, бору. Концентрує мідь, бром. У насінні подорожника є до 44% слизу, що складається з маннита і крохмалю, жирне масло, вуглеводи, сапоніни, дубильні і білкові речовини.

Подорожник має кровоспинну, протимікробну, ранозагоювальну, відхаркувальну і знижує тиск дією.
Сік листя подорожника великого рекомендується для лікування хворих на хронічний коліт і гострими шлунково-кишковими захворюваннями (гастрити, ентерити, ентероколіти). Препарат призначається всередину по 1 столовій ложці 3 рази на день за 15-20 хвилин до їжі. Він продається в аптеках.

На фармацевтичних підприємствах з листя подорожника випускають готовий лікарський препарат у вигляді гранул – плантаглюцид, який призначають для лікування гіпо- та анацидних гастритів і виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки з нормальною та пониженою кислотністю шлункового соку (плантаглюцид кілька підвищує кислотність).

Застосування подорожника великого в народній медицині

Історія використання подорожника з лікувальною метою сходить до стародавніх часів. У всякому разі, ще в першому тисячолітті н.е. як лікарська рослина він був відомий арабським, перським, грецьким та римським лікарям.

Великий Авіцена в своєму «Каноні лікарської науки» рекомендував приймати листя подорожника як кровоспинний засіб при пухлинах, хронічних і злоякісних виразках, при запаленні очей, захворюваннях нирок, печінки, при слонової хвороби.

Насіння подорожника він прописував при проносах і кровопускання. Насіння подорожника, розтерті в вині (а також зварені у вині листя), застосовували при дизентерії, від кривавого проносу. Насіння використовувалися і як проносне: в цілому або стовченому вигляді по одній столовій ложці на ніч або вранці до їжі з киселем або чаєм.

Перед прийомом насіння обливають окропом і швидко зливають, щоб не втратити слиз. Є й інший рецепт: 1 столову ложку насіння заварюють половиною склянки окропу, дають охолонути, а потім випивають разом з насінням.

Свіже листя використовують для лікування фурункулів, опіків і гнійних ран. Їх добре промивають, надрізають бритвою або ножем, укладають декількома шарами на уражену шкіру і фіксують бинтом. Сухе листя попередньо розпарюють в гарячій воді.

У косметології подорожник використовується для догляду за волоссям, в складі масок і ополіскувачів.

Мазь з подорожника великого

Якщо у вас довго не заживає і гноїться рана, тріскається шкіра на пальцях рук, приготуйте бактерицидну і ранозагоювальну мазь (можна застосовувати при лікуванні виразок, в тому числі трофічних, при загоєнні варикозних виразок на ногах). Сухе листя подорожника розтерти в порошок і змішати з 2-3 краплями рослинного масла, а потім з вазеліном у співвідношенні 1: 9.

Настій з сухого листя

Готують з розрахунку 1 ст. ложка сухого листя на 1 склянку окропу, настоюють 15 хвилин і приймають по 1 ст. ложці 3-4 рази на день за 20 хвилин до їжі при лікуванні легеневих захворювань. У такому ж дозуванні настій вживають і для лікування різних запальних захворювань шлунково-кишкового тракту
Трава і насіння подорожник – фото (ентерити, ентероколіти, коліти).

Особливо гарну дію настою відзначається при лікуванні гастритів зі зниженою кислотністю шлункового соку і хронічним колітом. Такий настій рекомендується готувати з використанням очищеної або талої води.

Оскільки настій з листя подорожника сприяє розрідженню, розчиненню і відходженню мокротиння, то він активно застосовується при різних захворюваннях органів дихальної системи, пов'язаний з виділенням слизових мокротиння: плеврит, туберкульоз легенів, хронічний катар бронхи, астма, коклюш і кашель. При запаленні очей настій використовують для промивань.

Спиртова настоянка подорожника

Готується наступним чином: 20 г сухого подрібненого листя заливають 1 склянкою горілки і наполягають в темному місці протягом 14 днів. Після цього настій проціджують і зберігається щільно закритим в холодильнику. Вживати цю настоянку рекомендується по 30 крапель 3 рази на день в тих же випадках, що і настій, а також при високому артеріальному тиску.

Сироп з листя подорожника

Молоде листя промити, дати їм обсохнути і нарізати. Потім пошарово укласти в банку, засинаючи кожен шар листя висота 1 см цукор або заливаючи мед. Таким чином, наминаючи масу, треба заповнити всю банку. Наполягати в темному місці 10 днів, після чого злити виділився сироп і приймати його по 1 ч. ложці 3 рази на день за 20 хвилин до їжі при запаленні верхніх дихальних шляхів, а також при кишкових і шлункових захворюваннях.

Ще кращі результати спостерігаються при використанні соку зі свіжого листя.

Пам'ятайте, що такий сік можна зберігати в холодильнику не більше 3 діб. Приймають його по 1 ст. ложці 3 рази на день за 15-20 хвилин до їжі. Протипоказаний сік при гіперацидному гастриті, виразковій хворобі шлунка з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Навесні подорожник цілком їстівне, більш того, він містить багато вітамінів, біологічно активні речовини і мікроелементи. З листя подорожника і кульбаби можна готувати смачний і корисний вітамінізований салат.

Протипоказання подорожника

Подорожник протипоказаний при підвищеній кислотності і зайвому виробленню шлункового соку, а також при окремих видах виразок шлунково-кишкового тракту. Також є деякі види виразковій хворобі кишечника і шлунка, при яких препарати з подорожника протипоказані. Тому перед застосуванням ліків на основі подорожника слід звернутися до лікаря.

Протипоказання для лікування цієї рослини буде підвищене згортання крові, наявність тромбів. Тривалий прийом препаратів з подорожника може стати причиною високого згортання крові і викликати схильність до тромбоутворення.

Ще одне протипоказання – це індивідуальна непереносимість даної рослини або алергічні реакції на нього. З цієї причини алергікам і астматикам треба особливо обережно починати лікування препаратами з подорожника. Для початку можна приймати маленькі дози, щоб організм звик до новим лікам, і тим самим уникнути сильних алергічних реакцій.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *