Дослідження японських учених показало, що вживання в їжу дрібної риби цілком може збільшити тривалість життя. Результати були опубліковані у журналі Public Health Nutrition, інформує Ukr.Media.
У японській кухні прийнято вживати невеликі види риб цілими, наприклад, атлантичну мойву, корюшку і сардини. Голови риб, кістки й органи багаті корисними речовинами, зокрема кальцієм і вітаміном А.
У новому дослідженні вчені проаналізували дані 80 тисяч японців віком від 35 до 69 років. У жінок, які їли дрібну рибу один-три рази на місяць, ризик летального результату був приблизно на 30% нижчим, ніж у тих, хто їв її рідше.
Чоловіки отримали таку ж користь від вживання дрібної риби цілком. Але дані були менш переконливими. Можливо, це пов'язано з біологічними відмінностями між статями. Також результати можуть пояснюватися тим, що в дослідженні взяло участь недостатньо чоловіків.
Автори врахували інші фактори ризику летального результату: вік учасників, статус паління і споживання алкоголю, наявність надлишку ваги і загальну якість дієти. За пацієнтами спостерігали в середньому дев'ять років.
Учені вважають, що після додаткових досліджень в інших країнах вживання дрібної риби могло б стати доступним засобом для продовження життя.
Джерело: ukr.media