Нестача цього вітаміну в раціоні може викликати розлад пам’яті, з’ясували вчені

Учені з Центру досліджень харчування людини при Університеті Тафтса (США) виявили нові докази впливу вітаміну К на когнітивні функції в процесі старіння. Експериментальне дослідження на гризунах середнього віку виявило тривожний взаємозв'язок між дефіцитом цього нутрієнта і порушеннями в роботі гіпокампа — ключового відділу мозку, відповідального за формування пам'яті та здібностей до навчання, інформує Ukr.Media.

Під час шестимісячного спостереження за піддослідними вчені зафіксували значне зниження когнітивних показників у особин, які отримували раціон з обмеженим вмістом вітаміну К. Тестування продемонструвало погіршення просторової орієнтації та зниження здатності розпізнавати нові об'єкти. А нейробіологічний аналіз виявив зменшення кількості новоутворених нейронів у зубчастій звивині — зоні, де відбувається нейрогенез у дорослих ссавців.

"Наші дані вказують на подвійний механізм впливу дефіциту вітаміну K. З одного боку, дефіцит менахінону-4 — основної форми вітаміну К у нервовій тканині гальмує утворення нових клітин. З іншого, він провокує гіперактивацію мікроглії, створюючи умови для хронічного нейрозапалення", — пояснює провідний автор дослідження Тонг Чжен.

Найбагатшими натуральними джерелами вітаміну К є брюссельська капуста, шпинат, броколі та інші зелені овочі.

Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся з сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-які результати і не несе ніякої відповідальності за шкоду або інші наслідки, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *