Деяким людям обов'язково треба вживати йодовану сіль.
Йодована сіль являє собою продукт, багатий на корисні і необхідні для людини мінерали та мікроелементи. Досвідчені фахівці розповіли, кому і у яких кількостях рекомендується вживання даної добавки, а також пояснили, у чому полягає її цінність для здоров'я, інформує Ukr.Media.
Що таке йодована сіль і кому потрібно її вживати
Насправді йодована сіль є насиченим мікроелементами варіантом звичної для усіх кухонної солі, проте приносить більше користі для організму. За виробничих умов продукт насичують йодидом і йодатом калію, які допомагають заповнювати дефіцит даного мікроелемента в організмі.
Перш за все, йодовану сіль необхідно вживати людям, що живуть у регіонах, де населення схильне до йододефіциту через специфіку місцевості. До таких регіонів належать країни, де немає морепродуктів у вільному доступі, або де 60 % продаваної риби є імпортною і замороженою.
Відомо, що йод необхідний для повноцінного функціонування щитоподібної залози і, відповідно, гормональної системи, особливо жіночої. З цієї причини йодовану сіль рекомендується вживати замість кухонної, жінкам незалежно від віку, а також приділити цьому особливу увагу у період вагітності.
Особливу увагу на даний продукт варто звернути у тому разі, якщо у родині є випадки захворювання на ендемічний зоб, оскільки дане захворювання може передаватися у спадок і бути наслідком дефіциту йоду в організмі. Деякі фахівці рекомендують додавати йодовану сіль і у дитячий раціон у дозуванні, яке не більше за 30 мг на добу, щоб підтримувати здоров'я дитини.
У чому полягає користь йодованої солі для здоров'я
Оцінити користь йодованої солі, як відзначають досвідчені фахівці, складно, оскільки її сприятливий вплив на організм людини будь-якого віку величезний. Завдяки наявності даної харчової добавки у раціоні, можна позбутися від багатьох захворювань, викликаних некоректною роботою щитоподібної залози.
Одним з аргументів на користь необхідності додаткового вживання йоду є статистика захворюваності на ендемічний зоб у портових містах: у такій місцевості вона найчастіше становить менше за 1 %, оскільки раціон місцевих жителів включає багато риби та інших морепродуктів.
У віддалених від рибної промисловості містах заповнити дефіцит йоду, який є у кожного другого жителя мегаполісу, може бути нелегко. Оскільки йод разом з іншими корисними мікроелементами вимивається під час обробки і заморозки риби. Якщо ж продукт під час транспортування розморожувався і заморожувався кілька разів, фахівці не радять вживати його у їжу.
У подібній ситуації йодована сіль є єдиним якісним джерелом йоду, яке необхідне людині. При цьому, під час обробки вона насичується також макроелементами, які допомагають йоду краще засвоюватися в організмі.
До вживання йодованої солі можуть бути певні протипоказання, наприклад захворювання суглобів, за яких відсоток надходження подібних елементів до організму повинен бути зведений до мінімуму. У такому разі слід звернутися до лікаря, щоб підібрати відповідні препарати для заповнення дефіциту йоду.
Фахівці також звертають увагу, що сітка з аптечного йоду не сприяє збагаченню організму елементом, оскільки його склад відрізняється від того, що є у солі.
Джерело: ukr.media