Буряк дуже корисний для здоров'я людини.
Буряк багатий на незамінні поживні речовини та органічні сполуки, інформує Ukr.Media.
Коренеплід містить протеїн, рибофлавін, тіамін, вітаміни А, С, кальцій, фосфор, залізо, інші вітаміни, корисні мікроелементи, які вберігають від патогенів і шкідливих речовин.
Бореться з раком, запаленнями
Хімічні речовини, що містяться у червоному буряку, беталаїни пригнічують поширення ракових клітин. Ще вони надають плоду насичений червоний колір.
Беталаїни діють як антиоксиданти: борються з вільними радикалами, що викликають запалення клітин. Попередити появу запальних процесів допомагає і оксид азоту, що міститься у овочі.
Знижує холестерин, рівень цукру, допомагає кишківнику
Клітковина у буряках перешкоджає всмоктуванню надмірної кількості холестерину у кишківник — якщо його рівень не контролювати, можуть закупоритися артерії. Крім того, завдяки клітковині клітини краще реагують на інсулін.
Харчові волокна також сприяють очищенню шлунково-кишкового тракту від патогенних мікробів, а сік коренеплоду полегшує дефекацію.
Нормалізує тиск, виводить токсини
Дослідження показали: сік червоного буряка допомагає регулювати кров'яний тиск, що сприяє здоров'ю серця. Це відбувається завдяки нітрату, який, потрапляючи у кишківник, перетворюється на оксид азоту — і розслабляє кровоносні судини, покращує кровообіг.
Крім того, червоний буряк підсилює природний процес детоксикації, захищає фільтруючі органи від токсинів.
Буряковий сік — улюблений напій професійних спортсменів. Він допомагає боротися з втомою і хворобливістю у м'язах після тренувань, захищає серце, легені від наслідків спортивних навантажень, підвищує витривалість організму.
Джерело: ukr.media