Не всі жири шкідливі для фігури. Є жири, які дуже навіть корисні для організму.
Не всі жири шкідливі для фігури — хоча багато хто вважає саме так. Є жири, які дуже навіть корисні для організму. Повністю виключивши їх з раціону, ви завдаєте непоправної шкоди здоров'ю, інформує Ukr.Media.
Як схуднути, вживаючи жири
Щоб правильно вводити в раціон жирні продукти, потрібно розібратися з різновидами жирів та їх властивостями. Існує 4 види жирів:
насичені;
мононенасичені;
поліненасичені;
транс-жири.
Найнебезпечнішою є остання група. Вживання шкідливих транс-жирів в їжу сприяє набору ваги і накопичення в крові холестерину. Тривалий час харчуючись продуктами, що містять транс-жири (найчастіше містяться в фаст-фуді), ви значно підвищуєте ризик розвитку такого страшного захворювання, як цукровий діабет.
Корисними вважаються ненасичені жири. Мононенасичені і поліненасичені корисні жири (в тому числі омега-3) зміцнюють серце і судинну систему. З їх допомогою можна контролювати вагу, підтримувати мозкові процеси і боротися з втомою.
Корисні продукти
Піклуючись про здоров'я, обов'язково включайте в раціон продукти, що містять «здорові» жири. До них відносяться доступні продукти.
Жирні види риби – це джерело корисних омега-3 жирних кислот. Їх вживання сприяє поліпшенню пам'яті, зміцненню судинних систем і серцевих м'язів. Більший вміст унікальних кислот зафіксовано в м'ясі лосося, форелі, макрелі, оселедця, скумбрії і сардин. Потрібно вводити його в раціон не рідше 1-2 разів на тиждень.
Авокадо – це рекордсмен серед рослин за вмістом корисних жирів. Антиоксиданти і вітаміни, що містяться в ньому, доповнюють позитивний ефект від вживання рослинних видів жирів. Воно веде до поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту і кровоносних судин, поступової нормалізації артеріального тиску. Під впливом корисних речовин, що містяться в авокадо, організм краще засвоює поживні речовини.
Насіння гарбуза, кунжуту, льону звичайного соняшнику приносять величезну користь. Рослинні жири, які містяться в них, забезпечують організм енергією і дуже поживні. Їх можна використовувати в якості швидкого «перекусу» або додавати в салати.
Такі види горіхів, як фундук, арахіс, пекан, фісташки та волоські горіхи дуже корисні для серця. Вони зміцнюють судини мозку і плідно впливають на обмінні процеси. Єдине, про що варто пам'ятати – це відчуття міри. Не варто їсти велику кількість горіхів. Це може призвести до засмічення кишечника і порушення його роботи.
Приготування страв з рослинним маслом плідно позначається на смакових якостях. Але також це може бути дуже корисно. Краще всього для заправки страв використовувати оливкову, лляну і кунжутну олії холодного віджиму. Хоча зловживати ними, звичайно, не треба. Однієї чайної ложки на день такого масла буде цілком достатньо для підтримки організму.