Які фрукти можна їсти взимку, а від яких краще утриматись

Напевно люди, які хоч трохи цікавляться правильним харчуванням чули, що харчування має бути збалансованим за вмістом білків, жирів, вуглеводів і вітамінів.

Взагалі харчування завжди повинно бути таким, але взимку це особливо важливо, інформує Ukr.Media.

Людині в зимовий період треба їсти мінімум 4 рази на день, з яких, три — це основні прийоми їжі (сніданок, обід і вечеря) + 1-2 перекуси.

Тож як урізноманітніти зімове харчування з користю для здоров'я? Авжеж радувати організм стиглими, сонячними фруктами, до того ж це не тільки смачно, але і корисно.

Давайте розберемося, які фрукти взимку можна їсти і насичуватись вітамінами, а від яких треба утриматись, тому що крім нітратів нічого з них не візьмеш.

В зимовий сезон сміливо можна купувати хурму, всі різновиди цитрусових, гранат, ківі і авокадо.

З авокадо та ананасами взагалі все просто — їх сезон триває цілий рік.

Утриматися слід від "літніх" плодів.

Сливи, абрикоси, кавуни, полуниця, дині — все це виглядає красиво, але на смак далеке від ідеала. Те, що на прилавках зараз — просто картинка. Про вітаміни тут можна забути.

Тепер пропонуємо поговорити про "хороші" фрукти докладніше:

Апельсини

Сезон: з листопада по квітень.

Вітаміни: А, B, С у величезній кількості, D і PP. З мікроелементів багаті залізом і міддю. Підсилюють моторику товстого кишечника.

Помело

Сезон: січень-лютий.

Вітаміни: величезний і дуже смачний різновид грейпфрута. Містить вітаміни А, С, В1, В2, В5, мінерали: кальцій, калій, залізо, фосфор, натрій.

Мандарини

Сезон: з листопада по січень.

Вітаміни: А, В1, В2, В3, В6, С і Е. Величезна кількість харчових волокон і мінеральних речовин.

Грейпфрути

Сезон: зима вважається найкращим часом для цього фрукта.

Вітаміни: А, В1, В2, В3, В6, В9, С і Е. Лікарі рекомендують щодня з'їдати половинку цього плоду. До речі, червоні грейпфрути солодші, ніж білі. А всього їх налічується більше 20 сортів.

Хурма

Сезон: з жовтня до кінця лютого.

Вітаміни: вітаміни А, С, B1, В2, В3. Містить картоін, йод, кальцій, натрій, магній, залізо. Дуже корисна при захворюваннях серцево-судинної системи. А ось діабетикам цей плід не підходить.

Ананас

Сезон: круглий рік, але найсмачнішими у нас вони чомусь виявляються взимку.

Вітаміни: В1, B2, B12, PP, провітамін А, мінеральні речовини, залізо, мідь, цинк, кальцій, магній і йод.

Ананас стимулює травлення, очищає кишечник, знижує в'язкість крові, знижує кров'яний тиск, що попереджає розвиток атеросклерозу. Увага! Ананас дуже сильний алерген, тому вживати його потрібно з обережністю.

Гранат

Сезон: з вересня по січень.

Вітаміни: один гранат містить в собі 40% денної норми вітаміну С. Також вітаміни К і В6. Багатий на тіамін, ніацин, залізо, кальцій, магній, фосфор і цинк. Рекомендують вживати при зниженому рівні гемоглобіну.

Ківі

Сезон: кращі саме в зимовий період.

Вітаміни: денний запас вітаміну С в одному плоді. Більшу частину ківі становить вода (близько 84%). Харчові волокна, нікотинова кислота, моно-і дісахариди. Ківі малокалорійний, зате дуже багатий вітамінами і корисними мікроелементами. Рекомендований для людей, які худнуть.

Деякі фрукти обробляють для транспортування воском. Віск краще змити під теплою водою, потерти губкою, або зрізати шкірку (попередньо промивши її).

Коли у нас зима, то в південній півкулі — літо і ми можемо насолоджуватися продуктами, привезеними нам з літа!

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *