Думка професіоналів: наскільки шкідливо запивати їжу

Для цінителів здорового способу життя таке питання зовсім не пусте, адже проблеми правильного харчування стоять далеко не на останньому місці.

Не даремно існує цілий пласт спеціальних дієт, наприклад, для спортсменів, військових або полярників. Вони враховують особливості способу життя і кліматичні умови, інформує UkrMedia.

Трохи складніше справи йдуть з вживанням рідин, особливо під час їжі і відразу після трапези. Багато хто, напевно, чули, що їжу потрібно запивати склянкою простої чистої води, але чи корисно це робити? Фахівці не дають поки однозначну відповідь.

Думка професіоналів

Спочатку зупинимося на звичайній воді. Процес травлення всередині нашого організму нагадує складну хімічну фабрику, тому іноді краще не втручатися в технологію, а дати їжі спокійно перетравитися. Розведення рідиною шлункового соку змінює баланс і призводить до збоїв. Такі періодичні дії викликають серйозні проблеми, наприклад, порушення обміну речовин. Це твердження доведено експериментально і актуальне для тих випадків, коли у шлунку дуже багато їжі. При частому харчуванні малими порціями такого порушення не відбудеться. У напівпорожньому шлунку вода буде стікати по стінках вниз, не розбавляючи сік. Звідси випливає висновок, що скромна трапеза, яку запивають водою, не принесе неприємностей.

Негативний вплив на процес перетравлення їжі надає холодна вода. Під дією низької температури кишечник починає прискорено працювати. В результаті отримана перед цим порція їжі не до кінця перетравлюється і раніше часу відправляється в кишечник. Їжа, що має у своєму складі багато білків, вимагає на перетравлення в середньому близько 5 годин. Після запивання холодною водою вона швидше покидає шлунок і через час людина знову відчуває наступ голоду. Наслідком є надмірна вага та ожиріння.

А що з іншими напоями?

Вище мова йшла тільки про воду без особливих добавок. Напої, що містять вуглеводи, кислоти, барвники, стабілізатори або алкоголь зовсім по-іншому впливають на процес перетравлення їжі. Фахівці особливо не рекомендують використовувати для запивання охолоджені коктейлі. Вони вносять великий хімічний дисбаланс і не дають шлунку нормально працювати.

Благотворно на травлення діють, наприклад, кисломолочні напої. Їх можна без особливих обмежень вживати в будь-який час, в тому числі під час трапези. Позитивний вплив на організм також надає сухе вино в помірних кількостях. Воно стимулює процеси і благотворно впливає на засвоювання речовин.

У будь-якому випадку, варто прислухатися до поведінки самого організму. Якщо прийом рідини викликає почуття комфорту, то швидше за все так воно і є.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *