Дієтологи розповіли, як пити каву, щоб не нашкодити організму

пп.

організму />

Кава містить тонізуючі речовини та цінні антиоксиданти, які виводять токсини. Але зловживання може завдати організму шкоди, спровокувати зневоднення шкіри, заважає схуднути. Дієтологи розкривають секрети, як правильно пити улюблений напій, щоб не нашкодити собі, зберегти баланс бадьорості і здоров'я, інформує Ukr.Media.

Останні дослідження довели, що максимальною дозою є вживання 4 чашок кави на день. У такій кількості міститься досить кофеїну і корисних речовин, які захищають від хвороби Альцгеймера, на 25% знижують ризик деяких онкологічних захворювань і цукрового діабету. Продукт містить магній, калій, рослинні антиоксиданти, які підтримують роботу серця.

Побічні дії кави

Дієтологи впевнені, що приносить шкоду не кава, а її бездумне вживання понад рекомендованої норми. Вони звертають увагу на її побічні дії:

  • Кожна чашка кави стимулює активне вироблення інсуліну. При частому вживанні підвищується ризик набору зайвої ваги, ожиріння.
  • Кофеїн тонізує нервову систему людини, провокуючи активність клітин мозку. При надлишку він стає причиною порушень сну, підвищеної дратівливості.
  • Кава — відмінний сечогінний засіб, який активно виводить зайву воду. Якщо випивати понад 3 чашки напою на добу, втрата великого об'єму рідини призводить до звуження судин. Проявляється целюліт на стегнах, шкіра на обличчі лущиться, мучать скачки артеріального тиску.
  • Часта стимуляція нервової системи за допомогою кави поступово знижує її реакцію на тонік: відбувається звикання і зворотний ефект. Людина стає млявою, апатичною, неуважною при роботі.
  • Додавання молока захищає слизову шлунка від роздратування, покращує смак. Але значно збільшується калорійність напою і навантаження на підшлункову залозу.

Любителям випити чашечку кави після пробудження на голодний шлунок слід пам'ятати про ризик ушкодження слизових, розвитку гастриту. До того ж, ароматний напій стимулює вироблення кортизолу, при надлишку порушує роботу надниркових залоз, погіршує стан при їх виснаженні і недостатності.

Як правильно пити каву

Якщо ви любите ароматний і тонізуючий напій, не відмовляйте собі в задоволенні випити 2-3 чашки в день. Але пам'ятайте про прості правила його вживання, які допоможуть отримати максимальну користь від кави без шкоди для організму.

Використовуйте якісний продукт

Більше вітамінів і антиоксидантів міститься у свіжомеленій каві. Розчинний продукт часто підробляють, додають синтетичні ароматизатори, перетворюючи в небезпечний замінник. Віддавайте перевагу зернам, готуйте свіжий напій самостійно, отримуючи насолоду від процесу.

Не пийте каву натщесерце

Почніть день з легкого перекусу, після чого вже переходите до тонізуючого продукту. Це запобіжить виробленню соляної кислоти, підтримає оптимальний рівень кислотності. До того ж, кофеїн збуджує апетит, тому ви почнете переїдати і повніти.

Чашка кави = склянка води

Оскільки кава зневоднює, слід заповнювати рідину. Дієтологи радять випивати склянку чистої води через 15-20 хвилин після прийому підбадьорливого напою.

Не закінчуйте обід чашкою міцної кави

При вживанні після щільного сніданку або обіду кофеїн змішується з великою кількістю жирів і вуглеводів, заважає нормальному виробленню ферментів для перетравлення їжі. Ідеальний час — через 40-50 хвилин після їжі, коли шлунок в міру заповнений, і соляна кислота, яка виділилася не шкодить слизовим оболонкам.

Пийте каву в першій половині дня

Тонізуюча дія кофеїну може зберігатися протягом декількох годин. Лікарі рекомендують пити енергетичний напій в першій половині дня, щоб не мучитися від безсоння і перезбудження перед сном.

Обережніше з гарячим

Любителів гарячого напою лікарі попереджають, що окріп призводить до термічних опіків горла і стравоходу. Останні клінічні дослідження довели, що такі регулярні пошкодження від гарячої їжі і напоїв можуть призвести до розвитку онкологічної пухлини.

В розумній кількості кава допомагає зберегти працездатність, тонізує після важкого дня або безсонної ночі. Але неправильне вживання і надмірне захоплення напоєм — шлях до набору зайвої ваги, пошкодження шлунка та інших серйозних ускладнень.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *