Картопля може бути шкідливою для гіпертоніків.
Людям, які мають високий кров'яний тиск, слід контролювати споживання картоплі і з'їдати не більше чотирьох порцій на тиждень, — про це заявила відомий британський лікар-дієтолог Сара Брюер, інформує Ukr.Media.
Високий кров'яний тиск характеризується постійним інтенсивним впливом крові на стінки артерій. Подібний тиск поступово змушує артерії тверднути і звужуватися, а це означає, що серцю доводиться більше працювати для перекачування крові по тілу. Подібний механізм збільшує схильність людини до серцевого нападу.
Лікар Брюер розповіла, що велика кількість картоплі у раціоні може посилювати дану проблему. Людям, які вже мають високий тиск, краще їсти картоплю рідше, констатує дієтолог.
Медик посилається на дослідження Гарвардської медичної школи, у якому аналізувалися дані трьох великих проєктів за участю понад 187000 чоловіків і жінок. Вчені порівнювали показники роботи організмів людей, які вживали кілька порцій картоплі на тиждень у різному вигляді (пюре, вареному або запеченому) з показниками пацієнтів, які вживали її значно рідше (менше однієї порції на місяць). Вони виявили, що ризик високого кров'яного тиску (гіпертонії) був на 11 % вищим у групі активних їдців картоплі.
"Вживання чотирьох або більше порцій картоплі на тиждень пов'язане з підвищеним ризиком гіпертонії", — підкреслила лікар Сара Брюер.
Дієтолог помітила, що картопля після подрібнення і приготування здатна мати більш високий глікемічний індекс у порівнянні з іншими овочами. Це означає, що її вживання може спровокувати різке підвищення рівня цукру у крові.
Також лікар нагадала, що високий кров'яний тиск часто називають "тихим вбивцею", тому що його симптоми зазвичай проявляються тільки у разі надзвичайно серйозного підвищення. Поширені ознаки небезпечної гіпертонії включають стукіт у грудях, появу крові у сечі, сильний головний біль.
"Дуже важливо, щоб усі дорослі люди, старші за 40 років, періодично перевіряли свій кров'яний тиск і зверталися до лікарів у разі його високих показників. Важливо розуміти, що навіть несуттєве його підвищення може сприяти у довгостроковій перспективі розвитку небезпечних для життя станів", — поділилася експерт.
Джерело: ukr.media