Організм людини дуже нагадує комп'ютер. Слідкуйте за його показаннями вкрай уважно.
Наприклад, раніше не було ніколи пристрасті до того чи іншого блюда, а раптом – захотілося до неможливості. Не випадково. Це внутрішній комп'ютер шле вам по «асьці» повідомлення: в організмі не вистачає певних мікроелементів. Пора вживати заходів.
Якщо ви зроду не любили солодке, а раптово потягнуло на шоколад, сам собі став діагноз: дефіцит магнію. Те ж саме відбувається, якщо захотілося чогось кисленького. Взагалі, прислухайтеся частіше до свого організму. Тягнетеся до чогось більш ласого, захлинаючись п'єте газовані напої – погано з кальцієм. Досягнете балансу – відразу расхочется. Їли нестримно хліб, а потім «зав'язали» – раніше не вистачало азоту, а тепер – все тип-топ.
Раніше з тугою дивилися на їжу і відчували до неї повну байдужість (дефіцит марганцю і вітамінів В1, В3), а тепер готові проковтнути слона (погано з кремнієм і тирозином) – всьому є своє пояснення.
І все-таки краще не чекати сигналів від організму, а спробувати самим збалансувати власне харчування, з урахуванням того, що і в якому продукті міститься. І ось що при цьому слід запам'ятати.
Магній – це шоколад, горіхи і фрукти.
Фосфор – це риба, яловичина, печінка і горіхи.
Кальцій – це сир, капуста і гірчиця.
Сірка – це яєчні жовтки, журавлина, часник, хрін.
Залізо – це м'ясо, риба, черешня, зелень, морські водорості, дуже до речі доведеться чашка какао в день.
Цинк – це м'ясо і морепродукти.
Вітамін В1 – це горіхи, боби і печінку.
Вітамін В3 – це боби, м'ясо і риба палтус.
Ще один спосіб розпізнати, чого в організмі не вистачає – за симптомами.
Барахлить серце – мало калію – їжте фрукти та овочі.
Лущиться шкіра – проблеми з йодом – їжте морепродукти, лук і морква.
Жовтіють зуби – це винне не тільки пристрасть до куріння, а й дефіцит деяких мікроелементів – їжте квасоля, рибу і банани.
Чого не вистачає в організмі, якщо хочеться …
арахісу (арахісового масла) – нестача вітамінів групи В (міститься в горіхах, бобах, м'ясі та рибі).
бананів – нестача калію або п'єте багато кави, звідси недолік калію (міститься в томатах, білої квасолі і інжир).
дині – нестача калію, кальцію, фосфору, магнію, а також вітамінів А і С.
кураги – нестача вітаміну А.
маслин і оливок – нестача солей натрію.
молока і кисломолочних продуктів – брак кальцію або незамінних амінокислот – триптофану, лізину і лейцину.
морозива – нестача кальцію (особливу любов до нього відчувають люди з порушеним обміном вуглеводів).
морепродуктів – дефіцит йоду (використовуйте йодовану сіль).
оселедця – нестача правильних жирів.
насіння соняшнику – нестача вітамінів-антиоксидантів (особливо часто виникає у курців).
вершкового масла – нестача вітаміну Д.
сиру – нестача кальцію і фосфору (містяться в сирі, молоці і брокколі).
хліба – не вистачає азоту (міститься в м'ясі, рибі і горіхах).
Просто хочеться чогось …
солодкого – нестача глюкози (міститься у фруктах, ягодах, меді і солодких овочах).
солоненького – нестача хлоридів (міститься в некип'яченому козячому молоці, рибі, нерафінованої морської солі).
кисленького – нестача вітаміну С (міститься в шипшині, лимонах, ківі, журавлині, брюссельській капусті, смородині і полуниці).
копченостей – нестача холестерину (содержітсяв червоною рибое, оливках, авокадо, горіхах).
жирної їжі – нестача кальцію (міститься в брокколі, стручкових і бобах, сирі, кунжуті).
підгорів їжі – нестача вуглеців (міститься в свіжих фруктах).
холодних напоїв – нестача марганцю (міститься у волоських горіхах, мигдалі, горіхах-Пеканов, голубиці).
газованих напоїв – нестача кальцію (міститься в брокколі, стручкових і бобах, сирі, кунжуті).
ввечері випити чаю з бубликами-печенюшками – вдень не добрали правильних вуглеводів (міститься в м'ясі, рибі, бобових і горіхах).
рідкої їжі – нестача води (пити 8-10 склянок води в день, з додаванням соку лимона або лайма).
твердої їжі – нестача води (організм настільки обезвозжен, що вже втратив здатність відчувати спрагу. Пити 8-10 стаканів води в день).
А ось якщо …
жор напередодні критичних днів – нестача цинку (міститься в червоному м'ясі (особливо, м'ясі внутрішніх органів), морепродуктах, листових овочах, коренеплодах).
загальний непереможний жор – нестача кремнію, амінокислот триптофану і тирозину (містяться в горіхах, насінні, сирі, печінці, ягнятини, родзинках, шпинаті, зелених і червоних овочах і фруктах).
апетит пропав начисто – нестача марганцю і вітамінів B1 і B2 (містяться у волоських горіхах, мигдалі, горіхах, насінні, бобових і стрічкових, м'ясі, рибі і птиці).
хочеться курити – нестача кремнію і амінокислоти тирозину (міститься в горіхах, насінні, в помаранчевих, зелених і червоних фруктах і овочах).
хочеться гризти лід – нестача заліза (міститься в м'ясі, рибі, птиці, морській капусті, зелені, черешні).
хочеться фарби, штукатурки, землі, крейди – нестача кальцію і вітаміну Д (містяться в яйцях, вершковому маслі і рибі),
Пристрасті навколо їжі …
Пристрасть шоколадно-солодка.
Частіше за інших «Шоколадоманія» страждають шанувальники кофеїну і ті, чий мозок особливо потребує глюкози. Це відноситься і до інших солодощів. Якщо ви незбалансовано харчуєтеся, ваш організм також буде відчувати потребу в глюкозі – як найшвидшому джерелі енергії. А саме шоколад відмінно справляється з таким завданням. Але врахуйте, що цей продукт містить багато жиру, надлишок якого небезпечний для ваших судин і фігури. Їжте більше овочів і круп – вони багаті складними вуглеводами. А в якості десерту вибирайте сухофрукти або мед з невеликою кількістю горіхів.
Пристрасть сирна.
Гострий, солоний, зі спеціями і без … Ви не можеш прожити без нього ні дня, його смак зводить вас з розуму – ви готові поглинати його кілограмами (у всякому разі, з'їдаєте не менше 100 г в день). Дієтологи запевняють, що сир обожнюють ті, хто відчуває гостру потребу в кальції і фосфорі. Звичайно, сир – найбільш багате джерело цих таких необхідних і надзвичайно корисних організму речовин, але жири … Спробуйте замінити сир капустою брокколі – в ній багато кальцію і фосфору, а калорій майже немає. Якщо ваш організм добре сприймає молоко – пийте 1-2 склянки в день, а сир їжте потроху (не більше 50 г в день) і разом з сирими овочами.
Пристрасть кисло-лимонна.
Можливо, у вашому раціоні переважають трудноусваіваемие продукти, і організм для полегшення своєї роботи намагається підвищити кислотність шлункового соку. При застуді вас теж може потягнути на кислі фрукти і ягоди – відмінне джерело вітаміну С. Вибирайте страви з помірним вмістом жиру і не змішуйте багато продуктів в один присід. Уникайте смаженої, пересоленої і надто гострої їжі, а також тієї, яка пройшла надмірну термічну обробку. Помітивши неполадки з травленням (особливо з боку печінки і жовчного міхура), обов'язково обстежтеся у гастроентеролога.
Пристрасть копчена.
Пристрасть до копченостям і їм подібним делікатесів зазвичай долає тих, хто сидить на занадто строгій дієті. Тривале обмеження в раціоні, що містять жири призводить до зниження рівня «хорошого» холестерину в крові, а в копченині достатня кількість насичених жирів. Не захоплюйтеся знежиреної їжею – вибирайте ту, в якій все ж є трохи жиру. Наприклад, купуйте йогурт, кефір або ряжанку одно- або двохвідсоткової жирності. Їжте не менше столової ложки рослинної і чайної ложки вершкового масла в день, навіть якщо ви сидите на строгій дієті. Вчені дослідним шляхом довели, що швидше худнуть саме ті, хто вживає достатню кількість жирів.
Харчові пристрасті і хвороби
Цибуля, часник, прянощі і приправи. Гостра потреба в цих продуктах і спеціях, як правило, вказує на проблеми з органами дихання.
Маслини і оливки. Така пристрасть можливо при розладі функцій щитовидної залози.
Морозиво. Особливу любов до нього відчувають люди з порушеннями обміну вуглеводів, які страждають гіпоглі-кеміей або хворі на цукровий діабет.
Банани. Якщо ти втрачаєш голову від запаху стиглих бананів, зверни увагу на стан свого серця.
Насіння соняшника. Бажання погризти насіння найчастіше виникає у тих, хто гостро потребує вітамінів-антиоксидантів. Це означає, що в твоєму організмі багато вільних радикалів – основних провокаторів перш-часового старіння.
Джерело: ukr.media