Корисні властивості клітковини.
Харчові волокна містить більшість рослинних продуктів. Вони входять до складу зерна, овочів, фруктів, ягід і горіхів. Дієтологи рекомендують вживати їх людям, які мають проблеми з травленням. Завдяки корисним властивостям клітковина покращує здоров'я, знижує ризики виникнення небезпечних захворювань, інформує Ukr.Media.
Допомагає схуднути
Рослинні волокна розбухають в кишечнику, уповільнюють процес травлення. Людина довше відчуває ситість, менше їсть і цим знижує споживання калорій. Для схуднення потрібно включити в раціон часник, цибулю, банани.
Підтримує мікрофлору кишечника
Харчові волокна — улюблена їжа корисних бактерій. Мікрофлора кишечника регулює рівень енергії в організмі, підтримує імунітет, активізує метаболізм. Для її нормальної діяльності корисно вживати цілозернові і бобові культури.
Регулює стрибки цукру
Продукти багаті клітковиною мають низький глікемічний індекс, що впливає на рівень глюкози в крові. Харчові волокна уповільнюють всмоктування цукру в кишечнику, попереджають його стрибки. Якщо додати в раціон клітковину, можна стабілізувати показники. Це запобіжить розвитку ожиріння і діабету.
Лікує запор
Харчові волокна збільшують об'єм калових мас, полегшують їх проходження по кишечнику. Якщо використовувати дієту з переважанням клітковини, можна вилікувати хронічний запор. Важливо при цьому збільшити вживання води, щоб не допустити зневоднення і погіршення ситуації.
Знижує ймовірність розвитку раку
Харчові волокна покращують роботу кишечника. Вони допомагають зменшити ризики появи раку товстої кишки та інших видів онкології, пов'язаних з травленням. Згідно з дослідженнями, у жінок, які в період постменопаузи вживали клітковину, рідше розвивалися пухлини грудей.
Покращує здоров'я серця
Клітковина, яка знаходиться в кишечнику, зв'язує і виводить з організму надлишки холестерину. Він не потрапляє в кров і не утворює відкладень на стінках артерій. Все це зменшує ризики виникнення хвороб серця і судин — інсульту, атеросклерозу, інфаркту, гіпертонії.
Джерело: ukr.media