Яблуко вважається одним з найбільш корисних продуктів, тому що воно багате вітамінами, клітковиною, залізом та іншими цінними елементами.
Соковиті, рум'яні і хрусткі фрукти є невід'ємною частиною здорового раціону. Яблуко вважається одним з найбільш корисних продуктів, тому що воно багате вітамінами, клітковиною, залізом та іншими цінними елементами. При індивідуальній непереносимості плодів доведеться заповнювати запаси цих речовин синтетичними добавками, інформує Ukr.Media.
На які яблука буває алергія?
Теоретично будь-який харчовий продукт може спровокувати неадекватну реакцію імунної системи. Деякі люди сумніваються, чи буває алергія на яблука, через виняткову рідкість описуваної проблеми. Доктора підтверджують її існування і підкреслюють, що ігнорувати патологію не можна, навіть якщо вона супроводжується слабкою симптоматикою або виникає тільки на певний сорт фрукту.
Алергія на зелені яблука
Більшість подразників гістамінових рецепторів міститься в кольорових пігментах. Цей факт змушує замислитися, чи буває алергія на зелені яблука, так як у них відсутні речовини, які надають продукту рум'яний колір. У розглянутих сортах фруктів менше хімічних сполук, що провокують імунну відповідь, але навіть у низькій концентрації вони здатні викликати негативні реакції.
У пошуках причин, чому алергія на яблука іноді проявляється сильніше, вчені виявили головного «винуватця» проблеми. Ним визнаний білок (протеїн) Mal d1, що міститься в будь-яких типах продуктів. Кількість цієї речовини в яблуках збільшується по мірі їх зберігання. Чим довше фрукти лежать у шухлядах після збору, тим вище у них буде концентрація протеїну Mal d1.
Алергія на червоні яблука
Насичені відтінки шкірки свідчать про велику кількість пігменту в плодах. Чи може бути алергія на яблука таких сортів, навіть не піддається сумнівам, відповідь позитивна. Крім реакції імунної системи на фарбувальні з'єднання, симптоматика посилюється підвищеною концентрацією білка Mal d1. Алергія на яблука в даному випадку характеризується більш вираженою клінічною картиною. Без своєчасної корекції імунної відповіді на червоні сорти фруктів захворювання почне прогресувати, і спектр подразників буде розширюватися.
Алергія на яблука – симптоми
Ознаки зазначеної патології ідентичні клініці неадекватних реакцій захисної системи організму на іншу їжу. Як проявляється алергія на яблука:
- нудота;
- блювання;
- кишкові розлади;
- набряки;
- шкірний висип;
- свербіж;
- сухий кашель;
- риніт;
- екзема;
- кольки в животі;
- напади астми;
- сльозотеча;
- головні болі;
- сонливість.
Через скільки проявляється харчова алергія?
Інтенсивність і швидкість виникнення імунної відповіді на представлені продукти залежить від сорту і кількості спожитих плодів. Приблизний показник, через скільки годин проявляється харчова алергія, становить 60-90 хвилин. Якщо у хворого є хронічні недуги дихальної системи, реакція відбувається набагато швидше. У деяких випадках симптоматика імунних порушень помітна через 10-15 хвилин після з'їдання фрукта.
Харчова алергія – що робити?
Тактика поведінки для купірування зазначеної патології повністю ідентична її лікування при реакціях на будь-які інші продукти.
Харчова алергія – що робити в першу чергу:
Алергія на яблука у дитини
Візуально визначити, що малюк зреагував на розглянутий продукт, не вийде. Алергія на яблука не має специфічних проявів, за якими можна запідозрити. При виникненні будь-яких симптомів, що свідчать про імунне порушення, слід діяти по стандартній терапевтичній схемі. У дитини харчова алергія – що робити:
Джерело: ukr.media