Сезонні продукти – найкраще рішення у кулінарії. І неважливо, чи йдеться про ресторанне меню або повсякденний домашній раціон. Пропонуємо тобі добірку з 20 рецептів найсмачніших зимових страв!
Зміст
1. Медові пряники
Саме з такого тесту робляться ті самі пряникові чоловічки, яких потім можна розписати глазур'ю.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 400 г пшеничного борошна, 150 г цукру, 100 г вершкового масла|мастила|, 80 г меду, 1 ч.л. сода, 1 щіпка солі.
Приготування: Змішай мед, яйця та цукор, додай олію та нагрівай на середньому вогні, постійно помішуючи. При появі бульбашок зніми суміш із вогню, додай соду, дай масі піднятися і охолоди її в мисці з крижаною водою.
Поступово втрути борошно з сіллю, замісити тісто і прибери його на 1-2 години в холодильник у плівці. Потім розкатай його пластом 5 мм і наріж пряники. Випікай їх у духовці 12-15 хвилин при 180 градусах і прикрась на власний розсуд.
2. Угорський гуляш
Класичний угорський гуляш виходить дуже ситним, тому ідеально підходить на зиму.
Тобі знадобиться: 500 г яловичини, 1 болгарський перець, 500 г картоплі, 2 цибулини, 2 моркви, 2 ст. томатного соусу, 2 зубчики часнику, 1 ст.л. паприки, 1 л води спеції.
Приготування: Дрібно наріж цибулю, обсмаж до рум'яності, додай паприку і всі спеції, і смажу ще 1 хвилину. Додай нарізане смужками м'ясо та смажу до його золотистості. Додай томатний соус, трохи води, та туші яловичину 2-2,5 години на слабкому вогні, підливаючи воду.
Виклади нарізану картоплю та моркву та протушкуй ще 10 хвилин. Додай болгарський перець та воду, доведи до кипіння, протушкуй ще 15 хвилин, додай часник і дай гуляшу настоятися під кришкою.
3. Салат з капустою та буряком по-корейськи
Доступні овочі та смачна пряна страва – саме для зимових вечорів.
Тобі знадобиться: 200 г капусти, 200 г буряка, 200 г моркви, 150 г цибулі, 50 мл рослинної олії, 2 зубчики часнику, 1,5 ст.л. оцту, 1 ч.л. коріандру, 1 ст.л. цукру, 0,5 ч. л. перцю чилі, сіль, спеції.
Приготування: Тонко нашаткуй всі овочі соломкою і подрібни часник. Обсмаж цибулю в маслі до золотистості і відправ його до решти овочів прямо з маслом. Додай всі інгредієнти, що залишилися, перемішай салат і дай йому настоятися.
4. Курячі ніжки з апельсинами та медом
З таким же маринадом можна приготувати будь-які інші частини курки.
Зараз читають:Огірки по-болгарськи на зиму: 20 легких рецептів
Тобі знадобиться: 700 г курячих ніжок, 1 апельсин, 2 зубчики часнику, 2 ст.л. меду, 1 цибулина, по 0,5 ч. л. орегано, базиліка, кмину та інших спецій за смаком, 2 ст.л. оливкової олії, 1 жменю оливок.
Приготування: Змішай цедру та сік апельсина, мед, подрібнений часник, олію та всі спеції. Замарин курячі ніжки в цій суміші мінімум на 1 годину. Виклади курку з маринадом у форму для запікання, зверху додай нарізану цибулю та оливки. Готуй страву 45-50 хвилин при 180 градусах у духовці.
5. Імбирне печиво
Тертий імбир можна замінити меленим порошком.
Тобі знадобиться: 200 г борошна, 1 яйце, 1 склянка цукру, 1 ч.л. розпушувача, 100 г вершкового масла|мастила|, 2,5 ч.л. тертого імбиру, 1 ч. л. кориці, 3 ч. л. меду, 0,5 ч. л. меленої гвоздики, 1 ч.л. меленого кардамону.
Приготування: Розітріть м'яке вершкове масло з цукром. Додай яйце та мед, а потім додай усі сухі інгредієнти та імбир. Вимішайте тісто, загорни його в плівку і відправь на 2 години в холодильник. Після чого тонко розкатай, наріж печиво і випікай 7-8 хвилин при 180 градусах у духовці.
6. Суп-пюре з гарбуза та сочевиці
Подавати готовий суп рекомендуємо з домашніми сухариками із темного хліба.
Тобі знадобиться: 1 склянка червоної сочевиці, 200 г гарбуза, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 л бульйону, 2 см імбиру, 2 ст.л. оливкової олії, спеції.
Приготування: Подрібни цибулю, часник та імбир. Обсмаж їх пару хвилин до прозорості, додай дрібно нарізаний гарбуз і промиту сочевицю, влий бульйон і доведи до кипіння. Вари суп до готовності сочевиці 15-20 хвилин, подрібни блендером і приправ.
7. Вітамінний салат з кольрабі та дайкону
Відмінний вітамінний салат, який підійде навіть для схуднення.
Тобі знадобиться: 2 штуки кольрабі, 1 зелене яблуко, 1 огірок, 1 морква, 1 дайкон, 1 болгарський перець, по 1 пучку кропу та петрушки, 2 ст.л. хрону, 300 мл сметани, спеції.
Приготування: Наріжте всі інгредієнти тонкою соломкою і подрібніть зелень. Заправ салат сумішшю сметани і хрону зі спеціями за смаком.
8. Пиріг з мандаринами на сметані
Для цього рецепту рекомендуємо вибирати жирнішу сметану – від 20%.
Тобі знадобиться: 250 г борошна, 150 г сметани, 150 г цукру, 50 г вершкового масла|мастила|, 30 г ванільного цукру, 4 мандарини, 2 яйця, 1 ст.л. розпушувача.
Збий яйця з цукром до пишності, додай сметану і знову збий. Додай просіяне борошно з розпушувачем та ванільний цукор. Перемішай тісто, вилий його у форму, зверху розклади часточки мандаринів, а на них – шматочки вершкового масла. Відправ пиріг на 30-40 хвилин у духовку при 180 градусах.
9. Зимовий овочевий салат
Дуже ситний салат із консервованою квасолею та кукурудзою на швидку руку.
Тобі знадобиться: 2 помідори, 1 фіолетова цибулина, 1 банка червоної квасолі, 1 банка кукурудзи, 1 болгарський перець, 1/2 пучка кінзи, спеції, оливкова олія, лимонний сік.
Приготування: Наріж овочі кубиком і додай квасолю з кукурудзою без рідини. Подрібни кінзу і заправ салат оливковою олією, лимонним соком і спеціями за смаком.
Зараз читають:10 відмінних рецептів мармеладу з вишні
10. Смажена ріпа
Чудова альтернатива звичайної смаженої картоплі – смачно та оригінально.
Тобі знадобиться: 300 г ріпи, 2 цибулини, 1 ст. олії, сіль.
Приготування: Наріж очищену ріпу скибочками, а цибуля – пір'ям. Обсмажити ріпу на олії до рум'яності, помішуючи. Додай цибулю і продовжуй смажити до її прозорості. Посолити за смаком.
11. Американський чаудер
Ситний та наваристий суп чаудер ідеально підходить саме на зиму.
Тобі знадобиться: 800 г курячих стегон, 3 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 150 г бекону, 70 г копченої курки, 150 мл вершків, 100 г сиру чеддер, 2-2,5 л води, спеції.
Залий курячі стегна водою, доведи до кипіння, проварити близько 40 хвилин і дістань курку. Відокремили м'ясо від шкіри та кісток, і подрібни. Відправ у киплячий бульйон нарізаний кубиком картопля. Наріж бекон і копчену курку і обсмаж їх до золотистості на сухій сковороді.
Додай подрібнену цибулю та моркву, та смаж до м'якості овочів. Додай до картоплі засмажку, тертий чеддер і готуй ще 5 хвилин. Додайте вершки і варену курку, доведіть чаудер до кипіння, приправте і проваріть ще 2-3 хвилини.
12. Пряний кекс із сухофруктами
Цей ароматний кекс можна приготувати просто так, і навіть на Різдво або Новий рік.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 150 г цукру, 100 г вершкового масла|мастила|, 120 г борошна, 1 ч.л. розпушувача, 2 г ванільного цукру, 100 г сухофруктів, 50 г волоських горіхів, 2 ч.л. коньяку, 1 ст.л. меду.
Приготування: Залий сухофрукти на 15 хвилин гарячою водою, злий воду та подрібни. Залий їх коньяком і залиш на пару годин. Розітріть м'яке масло з цукром і медом, додай яйця і зби міксером.
Додай ванільний цукор та борошно з розпушувачем. Перемішай тісто і додай сухофрукти з|із| подрібненими горіхами. Вилий тісто у форму та випікай кекс 40 хвилин у духовці при 170 градусах.
13. Салат із запечених коренеплодів
Виходить такий яскравий, що навіть дивитися на нього одне задоволення.
Тобі знадобиться: 200 г фіолетової цибулі, по 200 г буряків, гарбуза та моркви, по 1 ст.л. насіння гарбуза та соняшника, 2 гілочки розмарину, по 1 ст.л. оливкової олії та лимонного соку, спеції.
Приготування: Крупно наріж всі овочі, поли їх маслом і відправ на пергаменті в духовку приблизно на 40 хвилин при 180 градусах. Дай овочам охолонути, збризкати лимонним соком, приправ і посип насіннячком з рубаним розмарином.
14. Драники з топінамбуру
Заміна звичайним картопляним драникам, коли захочеться чогось новенького.
Тобі знадобиться: 400 г топінамбуру, 2 зубчики часнику, 1 пучок зелені, 1 яйце, спеції, 2 ст.л. борошна.
Приготування: Натрій топінамбур на тертці, подрібни часник і зелень, і змішай всі інгредієнти разом. Обсмажити драники з двох боків до рум'яності, викладаючи їх ложкою на сковороду.
15. Гратен з батату
Простий, але дуже ефектний овочевий гратен з вершками та пармезаном.
Тобі знадобиться: 800 г батату, 25 г вершкового масла, 30 мл олії, 2 зубчики часнику, 2 ч.л. прованських трав, спеції, 120 мл вершків, 25 г пармезану, 3 гілочки петрушки.
Зараз читають:Стейки кети в духовці: 12 простих рецептів на будь-який смак
Приготування: Змішай розтоплене вершкове та оливкове масло, подрібнений часник, прованські трави та спеції за смаком. Змасти форму для запікання цією сумішшю. Наріж батат тонкими кружальцями, змішай його з маслом, що залишилося і довільно виклади у форму.
Накрий все фольгою і запікайте 45-50 хвилин при 180 градусах в духовці. Після чого прибери фольгу, влий вершки та запікай ще 20-25 хвилин. Присип тертим пармезаном, відправ блюдо в духовку ще на 5 хвилин і в кінці приготування – посип рубаною петрушкою.
16. Морквяний пиріг
Найпростіший пиріг, на приготування тіста для якого йдуть лічені хвилини.
Тобі знадобиться: 250 г моркви, 2 яйця, 100 г цукру, 30 г олії, 10 г розпушувача, 80 г борошна, спеції.
Приготування: Натрій моркву на тертці і змішай її з яйцями, маслом і спеціями. Додай решту інгредієнтів і знову ретельно перемішай. Вилий тісто у форму і випікай 30-40 хвилин у духовці при 180 градусах.
17. Гарбузові мафіни
Зимова випічка може бути не тільки смачною, а й корисною.
Тобі знадобиться: 300 г гарбуза, 2 яйця, 150 г цукру, 100 г олії, 1 ч.л. розпушувача, 300 г борошна, 75 г волоських горіхів, кориця, спеції.
Приготування: Гарбуз відваріть до м'якості і подрібніть в пюре. Змішай з рештою рідких інгредієнтів і потім додай просіяні сухі інгредієнти. Наприкінці додай рубані горіхи. Виклади тісто у формочки і випікай мафіни в духовці при 180 градусах 20-25 хвилин.
18. Бігос із квашеної капусти з ковбасою
Польський варіант капустяної солянки з копченостями. Готовий бігос можна посипати зеленню.
Тобі знадобиться: 300 г свіжої капусти, 300 г квашеної капусти, 200 г копченої ковбаси, 1 цибулина, 1 морква, 1 ст.л. томатної пасти, спеції.
Приготування: Протушкуй квашену капусту в олії 15-20 хвилин, додай терту моркву, нашатковану свіжу капусту та подрібнену цибулю. Влий 80 мл води та туші всі 15 хвилин під кришкою на середньому вогні. Додай томатну пасту, спеції та нарізану ковбасу. Туши бігос ще 10 хвилин під кришкою.
19. Салат з картоплею та консервованим горошком
Ситний зимовий салат, коли потрібно щось швидке та простіше.
Тобі знадобиться: 3-4 картоплини, 3 мариновані огірки, 2 яйця, 1/2 фіолетової цибулини, 1 банка консервованого зеленого горошку, спеції, олія.
Приготування: Відвари картоплю та яйця до готовності. Наріж всі інгредієнти кубиком, додай консервований горошок, приправ салат і заправ його маслом.
20. Свинина з імбиром та соєвим соусом
Пряна гаряча вечеря для любителів азіатської кухні.
Тобі знадобиться: 300 г свинини, спеції, 1 корінь імбиру, 20 г зеленої цибулі, 2 ст. соєвого соусу, 2 ст.л. томатного соусу, олія.
Приготування: Натрій корінь імбиру і наріж зелену цибулю пір'ям по 2-3 см. Свинину наріж смужками і обсмаж в маслі 2-3 хвилини. Додай імбир, спеції за смаком та томатний соус. Готуй ще 5 хвилин. Додай соєвий соус, протушкуй все ще 3-4 хвилини і посип готову свинину зеленою цибулею.
Джерело: dietcenter.com.ua