Заготівля цибулі на зиму: прості та ефективні методи

Ось і починається пора золотої осені, коли сади й городи щедро діляться з нами своїми дарами. І що може бути кращим, ніж запах свіжої цибулі, яка чекає свого часу на кухонній полиці, готова підкреслити смак улюблених страв в холодну пору? Якщо ви теж не уявляєте своєї кухні без цього овоча, то дозвольте розповісти вам про те, як правильно заготовити і зберегти цибулю на зиму.

Зміст

  • Вибір і підготовка цибулі для заготівлі
  • Сушіння та приправи з цибулі
  • Заморожування цибулі
  • Засолювання та маринування цибулі
  • Засолювання цибулі
  • Маринування цибулі
  • Як зберігати цибулю в домашніх умовах
  • Вибір і підготовка цибулі для заготівлі

    Перше, з чого починається заготівля цибулі, – це його вибір. Щоб наша цибуля прекрасно зберігалася, потрібно обрати сухі, здорові, жорсткі на дотик головки. Вони не повинні мати слідів гнилі чи м’яких плям, а на зрізі шийки не має бути зеленої м’якоті, яка свідчить про те, що цибулина ще продовжує рости.

    • Відділяємо ламані та пошкоджені головки.
    • Обережно очищаємо від землі і зовнішніх сухих лусок.
    • Не варто обрізати корінці та шийку до самої цибулини – залишимо приблизно 1-2 см.
    • Ретельно просушуємо цибулю перед зберіганням, викладаючи його в один шар у сухому, добре вентильованому місці.

    Зараз читають:20 гарнірів із картоплі, які оцінить кожна господиня

    Сушіння та приправи з цибулі

    Якщо у вас немає можливості зберігати велику кількість цибулі, можна заготовити його у вигляді сушеної приправи. Сушіння дозволяє зберегти цінні речовини та аромат, і при цьому сушена цибуля займатиме небагато місця.

  • Подрібнюємо очищену цибулю на кільця або півкільця.
  • Викладаємо їх на деко, покрите паперовим рушником або спеціальною сушаркою для овочів.
  • Сушимо при температурі не вище 50°C до повної сухості.
  • Готову сушену цибулю можна зберігати в щільно закритому контейнері або скляній банці. До речі, такий сушений продукт – чудовий компонент для супів, соусів та маринадів.

    Заморожування цибулі

    Для тих, хто любить зручність і швидкість у кулінарії, ідеальним способом заготівлі цибулі буде заморожування.

  • Подрібнюємо очищену цибулю на кубики або півкільця.
  • Розкладаємо їх на деко в один шар і залишаємо в морозильній камері до повного заморожування.
  • Потім перекладаємо заморожену цибулю в мішечки або контейнери для подальшого зберігання.
  • Зараз читають:20 найкращих рецептів пастили з абрикосів

    Така цибуля не втрачає своїх смакових якостей і дуже добре підходить для приготування перших та других страв.

    Засолювання та маринування цибулі

    А тепер давайте поговоримо про такі способи заготівлі як засолювання та маринування. Ці методи дозволяють отримати готові до вживання закуски або додатки до страв.

    Засолювання цибулі

    Для засолювання підійде невелика цибуля або цибуля-шалот.

  • Очищаємо головки і заливаємо холодною водою на 2-3 години.
  • Потім міняємо воду на насичений солевий розчин (приблизно 100 г солі на 1 л води) і залишаємо на 12 годин.
  • Після цього цибулю дістаємо, даємо стекти рідині і укладаємо в чисті, сухі банки.
  • Зверху цибулю можна залити рослинним маслом, що додасть заготовці особливої ніжності та аромату.

    Маринування цибулі

    Маринований цибуля – це чудова прикраса для багатьох страв, а також самостійна закуска.

  • Подрібнюємо цибулю кільцями або півкільцями.
  • Готуємо маринад (на 1 л води беремо 100 г цукру, 70 г солі, 100 мл оцту 9%, кілька горошин чорного перцю і лавровий лист).
  • Заливаємо цибулю маринадом і стерилізуємо банки з закруткою протягом 10-15 хвилин.
  • Зараз читають:25 найсмачніших начинок для вареників

    Виходить неймовірно ароматна заготівля, яка буде прекрасно смакувати в зимові вечори.

    Як зберігати цибулю в домашніх умовах

    І нарешті, давайте підбиватимемо підсумки, як же зберегти смак літа в наших цибулинах під час холодів.

    Спосіб зберігання Умови Термін зберігання
    В ящиках, кішах, мішках Сухе приміщення, температура від 0° до +4°C, вологість 65-70% До весни
    На шпагаті, плетені кіски Приміщення без різких перепадів температури, добра вентиляція 3-6 місяців
    Виплетені у косички або мереживо Сухе, вентильоване, темне місце, захист від гризунів До нового врожаю

    Пам’ятаємо, що цибуля не любить сусідства з картоплею, оскільки це може прискорити процес його псування. Також важливо регулярно перевіряти запаси, відсортовуючи ті головки, що почали псуватися, для того, щоб уникнути поширення гнилі.

    Збережіть цю інформацію собі, і у вас завжди під рукою буде смачна і корисна цибулька, з якою ви зможете додати особливу нотку вашим зимовим стравам. Гарних вам заготовок та смачної зими!

    Джерело: dietcenter.com.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *