Яскравий і виразний смак винограду Ізабелла робить його не лише чудовими сезонними ласощами, але й чудовою основою для заготівель на зиму. Компоти, соуси, варення та мариновані закуски – ось те, що виходить із нього найкраще. А найцікавіші рецепти ти знайдеш далі у добірці!
Зміст
1. Компот із винограду Ізабелла на зиму
Найпростіша і найсмачніша заготовка, з якою легко впорається кожен.
Тобі знадобиться: 200 г винограду Ізабелла, 150 г цукру, 700 мл води.
Промий виноград, виклади його в чисту суху банку і зали окропом. Накрий кришкою, залиш на 5 хвилин і потім злий цю воду. Додай у неї цукор, знову доведи до кипіння, залий виноград і закатай на зиму.
2. Повидло із винограду Ізабелла
Готове повидло відмінно йде в начинку для млинців, пирогів та пиріжків.
Тобі знадобиться: 4 кг винограду Ізабелла, 500 г цукру.
Засип виноград цукром , залиш на кілька годин і доведи до кипіння. Проварити заготовку 1 годину на слабкому вогні, дай трохи охолонути і перетрій через сито. Увари в 2-3 рази на помірному вогні і закочуй повидло в стерилізовані банки.
3. Джем із винограду Ізабелла без кісточок
Густий та ароматний джем з мінімальною кількістю цукру.
Зараз читають:Пікулі з огірків: 5 простих та дуже смачних рецептів
Тобі знадобиться: 3 кг винограду Ізабелла, 900 г цукру, 30 г пектину.
Промий виноград, протушкуй його до м'якості, подрібни блендером і перетрій через сито. Змішай цукор із пектином, додай до винограду і доведи до кипіння. Проваріть джем 5 хвилин після кипіння і заходьте в стерилізовані банки.
4. Компот із яблук та винограду Ізабелла на зиму
Прекрасний компот, який усю зиму нагадуватиме про літо.
Тобі знадобиться: 250 г цукру, 2,5 л води, 300 г винограду Ізабелла, 300 г яблук.
Приготування: Наріж яблука часточками, обірви виноград з гілочок і виклади все в суху суху банку. Залий окропом на 10 хвилин, а потім злий цю воду, додай у неї цукор, знову закип'ятіть і залий назад у банку. Закатай компот на зиму.
5. Пряний соус із винограду Ізабелла на зиму
Рекомендуємо закочувати соус у невеликі баночки, щоб він потім не стояв відкритим.
Тобі знадобиться: 2,5 кг винограду Ізабелла, 200 мл оцту, 2 склянки цукру, 1 ч.л. коріандру, 2 ч.л. червоного меленого перцю, 3 ч. л. сушеного часнику, 0,5 ч. л. меленого білого перцю, 1 ч. л. меленого імбиру, 2 ст. крохмалю, 1 склянка води.
Блендером подрібни виноград у пюре і перетрій його через сито . Всип цукор, доведи масу до кипіння і проварити 40 хвилин на слабкому вогні. Додай оцет, всі спеції та провари ще півгодини. Розведи крохмаль у воді, влий його в соус, провари ще 5 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
6. Варення з винограду Ізабелла з кісточками
Ягоди все одно полопаються при варінні, але кісточки можна не видаляти.
Тобі знадобиться: 1 кг винограду Ізабелла, 1 кг цукру, 300 мл води, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Звари сироп з води та цукру, залий їм ягоди винограду і дай повністю охолонути. Доведи заготовку до кипіння, проварити 10 хвилин і знову дай охолонути. Повторіть попередній крок ще 1 раз. Втретє доведи варення до кипіння, додай лимонну кислоту і закатай його в стерилізовані банки.
Зараз читають:ПП котлети: 20 рецептів, які урізноманітнять звичний раціон
7. Маринований виноград Ізабелла на зиму
Маринований виноград – чудова закуска, що не поступається оливкам та маслинам.
Тобі знадобиться: 1 кг винограду Ізабелла, 1 л води, 1 ч.л. солі, 2 ст. цукру, 70 мл оцту, 3 лаврові листи, 1 ч.л. суміші перців горошком, 1,5 ч. л. кориці, 6 бутонів гвоздики.
Розклади ягоди винограду, перець горошком, гвоздику і лавровий лист по чистих сухих банках. За бажанням додай часник, зелень або інші спеції. Залий заготовки окропом і залиш на 10 хвилин під кришками. Після чого злий цю воду, додай до неї цукор, сіль і корицю, і знову доведи до кипіння. Влий оцет, залий виноград маринадом, що вийшов, і закатай на зиму.
8. Сік із винограду Ізабелла на зиму
Запастися про запас виноградним соком без зайвих добавок – простіше простого.
Тобі знадобиться: 2 кг винограду Ізабелла, цукор.
Приготування: Відіжми з винограду сік будь-яким зручним способом і додай цукор до смаку. Доведи заготовку до кипіння, проварити 2-3 хвилини і закатай у стерилізовані банки.
9. Гострий соус із винограду Ізабелла
Любителям соусів з перцем чилі варто звернути увагу на цей рецепт!
Тобі знадобиться: 2 кг винограду Ізабелла, 400 мл винного оцту, 400 г цукру, 1-2 перцю чилі, 1 головка часнику, сіль, спеції.
Блендером подрібни виноград у пюре і перетрій його через сито . Всип цукор, проварити 20 хвилин після кипіння, а потім додай оцет і спеції за смаком. Через 5 хвилин додай подрібнений чилі та часник, вари ще 20-30 хвилин до густоти і розклади соус по стерилізованих банках.
Зараз читають:20 рецептів вафельних трубочок, які готуються простіше простого
10. Варення з винограду Ізабелла у власному соку
Найсмачніше варення без додавання води та інших зайвих інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 кг винограду Ізабелла, 1 кг цукру, 100 мл виноградного соку.
Приготування: Засип ягоди винограду половиною цукру і залиш на ніч. Додай цукор, що залишився, і виноградний сік, доведи заготовку до кипіння і провари 15-20 хвилин на слабкому вогні. Закатай у стерилізовані банки.
11. Маринований виноград Ізабелла зі спеціями
Цікава особливість цієї закуски – яскравий набір прянощів.
Тобі знадобиться: 1,2 кг винограду Ізабелла, 700 мл води, 1 ч.л. зерен гірчиці, 5 коробочок кардамону, 100 мл виноградного оцту, 300 г цукру, 1 паличка кориці, 5 горошин рожевого перцю, 5 горошин запашного перцю, 3 бутони гвоздики, сіль.
Приготування: Промий, перебери та розклади виноград у стерилізовані банки. Закип'яти воду з оцтом та всіма добавками. Залий виноград цим маринадом і заходь на зиму.
12. Конфітюр із винограду Ізабелла з цибулею на зиму
Ідеальне доповнення до сиру, птиці, риби та різноманітних закусок.
Тобі знадобиться: 300 г винограду Ізабелла, 300 г фіолетової цибулі, 1 зубчик часнику, 10 мл лимонного соку, 4 гілочки чебрецю, 1,5 ч.л. цукру, 1 щіпка гострого червоного перцю, 20 мл бальзаміку, 1 перець чилі, 10 мл оливкової олії, сіль, спеції.
Приготування: Дрібно наріж і обсмаж цибулю 10-15 хвилин в оливковій олії на слабкому вогні. Після чого збризкати його бальзаміком і смажу ще 5 хвилин. Додай подрібнений чесок і чилі, а ще через 2 хвилини – ягоди винограду, цукор, сіль, спеції, лимонний сік та чебрець. Доведи все до кипіння і протушкуй 40 хвилин на слабкому вогні. Видали гілочки чебрецю і розклади конфітюр зі стерилізованих банків.
Джерело: dietcenter.com.ua