Насіння чиа дуже популярне серед українських ЗОЖ-ників. Їх цінують за великий вміст клітковини та корисних мікроелементів. Проте, навіть таке корисне насіння можна замінити українським продуктом, упевнений блогер і хімік, учасник шоу «Пара на мільйон» (Новий канал) Гліб Репіч.
Насіння чіа містить велику кількість клітковини, білка, омега-3 і багато інших мікроелементів. А ще з нього чавлять олію, яка коштує, щоправда, як автомобіль. Словом, дорого, стильно, популярно! Те, що треба для справжніх інстадієтологів, – сміється експерт.
Гліб Репіч, хімік, учасник шоу «Пара на мільйон» © пресслужба
Гліб не заперечує, що вживання чіа дуже корисне для організму. Та водночас вважає, що його «зірковість» не зовсім виправдана. Оскільки це насіння не унікальне.
Я розповім про вітчизняний аналог, який нічим не гірший за чіа, але при цьому коштує копійки. Наш український суперфуд – насіння льону звичайного. Клітковина, білок, омега-3, вітаміни та мікроелементи в ньому – в таких же кількостях. Його, як і чіа, можна додавати в хліб, мюслі, смузі, десерти. Щоправда, раджу насіння перед цим розмолоти, адже воно має досить жорстку оболонку. А ще подрібненим краще засвоюється. Також з льону чавлять лляну олію, яка містить до 57% поліненасичених омега-3. Додам, що така олія має приємніший смак, ніж із чіа, та значно приємнішу ціну. Та є нюанс: ці олії надзвичайно швидко окислюються та гіркнуть. Буває, ви навіть можете тільки-но купити олію, а вона вже гірчить. При цьому під час виробництва використовується лише холодне пресування, а зберігатися вона може лише в холодильнику й не більше трьох місяців, – ділиться хімік з «Пари на мільйон».
Раніше ми розповідали, як приготувати вертут за рецептом Ектора-Хіменеса Браво.
Джерело: lady.tochka.net