Віддай ворогові: що не можна їсти та пити на сніданок

Багато хто з нас чув приказку: сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогові. Адже саме перший прийом їжі дарує нам заряд бадьорості на цілий день. Крім того, всі видобуті калорії будуть витрачені протягом дня. Чого не скажеш про калорії, отримані на вечерю.

Проте є сніданки, які теж краще віддати ворогові. Вони не лише не дарують заряд енергії, а й стають винуватцями поганого самопочуття. Чому так відбувається? І які продукти та напої варто виключити зі свого ранкового меню? Про це розповів лікар-дієтолог, медичний блогер Борис Скачко

Чого не варто їсти на сніданок

  • Бутерброд з сиром

Такі бутерброди ми, звичайно, не їмо всухом’ятку. А запиваємо чаєм – чорним чи зеленим. На жаль, таке поєднання може негативно позначитися на здоров’ї. Річ у тім, що таніни, які є в чаї, пов’язують кальцій, на який багатий твердий сир, до нерозчинних сполук. Це може спричинити утворення каменів у жовчному міхурі.

  • Здоба

Чашка кави, ароматний круасан з хрусткою скоринкою – саме такий сніданок ми часто бачимо у французьких фільмах. І багато хто з нас переймає цю французьку естетику, незважаючи на те, що організм буквально кричить нам: «Мені це не підходить!». А сигналізувати він може почуттям втоми, розбитістю, дратівливістю буквально за півгодини після такого сніданку.

Це відбувається через те, що швидкі вуглеводи, отримані з будь-якої здоби вранці, викликають у короткий термін стрибок інсуліну. Потім так само швидко його рівень падає. Звідси млявість і стан під назвою «підніміть мені повіки». Крім того, у булочках та круасанах багато цукру. Через нього відбувається вироблення гормону радості дофаміну, на якийсь час нам стає добре. Але це триває дуже недовго. При надлишку дофаміну виробляється гормон стресу адреналін, і він б’є по нервовій системі. Підсумок – дратівливість із самого ранку.

Солодощі та фреші – не найкращий вибір на сніданок © freepik.com

  • Шоколад

Часто вранці ми обмежуємося чашкою кави та улюбленим шоколадом. Легко, смачно та головне дає енергію. Здавалося б, все чудово. Якби не одне але. Шоколад – один із найжирніших продуктів. І завдяки своїй жирності він провокує викид великої кількості ферментів. І вони «з’їдають» себе самі, тому що вранці перетравлювати їм практично нема чого. Такий стан справ може стати причиною набряків та запалення шлунково-кишкового тракту.

Чого не варто пити на сніданок

  • Рослинна олія

Ранок багатьох з нас починається з ложечки олії. Роблять це, як правило, для того, щоб не було проблем із стулом. Може, зі стулом їх і не буде, а ось інші проблеми при регулярному розпиванні олії можна отримати.

Річ у тім, що жир, випитий натщесерце, веде до великого викиду жовчі в дванадцятипалу кишку. Так, ми отримуємо жовчогінний ефект, завдяки якому кулею летимо до туалету. Але цей процес має і зворотний бік медалі. Викид великої кількості жовчі може призвести до того, що вона не встигне швидко пройти до кишечника, а потрапить у шлунок. Результат такого попадання – розвиток гастриту і навіть онкопереродження клітин шлунка, оскільки вони через таку ранкову звичку будуть постійно запалені.

На сніданок ідеально підійдуть овочі, каші та білок © freepik.com

  • Фреші

Склянка апельсинового фрешу натщесердце – так часто починають свій ранок герої американських фільмів. А ми переймаємо цю звичку. І дарма. Фреші – це джерело швидких вуглеводів. Як вони діють уранці, ми вже описали, розповідаючи про круасани на сніданок. До того ж, цитрусові фреші містять велику кількість органічних кислот. Вони стимулюють підвищене виробництво соляної кислоти, яка натщесерце може дратувати стінки шлунка. Це може призвести до гастриту, а він у свою чергу – до виразки.

 Нагадаємо, що раніше ми писали про те, які продукти допомогають завагітніти.

 

Джерело: lady.tochka.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *