Вона не підхоплюється вірусним шляхом, але від цього не менш небезпечна. На жаль, Україна посідає перше місце в Європі і друге у світі за смертністю від серцево-судинних захворювань. Таку статистику наводить Всесвітня організація охорони здоров’я.
Що ж провокує ці захворювання? Переважно – стреси, тривожність, малорухливий спосіб життя і незбалансоване харчування.
Деякі обставини життя змінити складно, але сьогодні ми поговоримо про доступні для виконання рекомендації, які допоможуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ).
Правильно “годуйте” своє серце
Дієтологи рекомендують розподіляти їжу невеликими порціями на 5 разів на день – це зменшує навантаження на серцево-судинну систему.
Перше, що потрібно виключити з дієти, – насичені жири, кухонну сіль і продукти з підвищеним вмістом холестерину, адже вони згубно впливають на роботу серця.
Щоб серце функціонувало правильно, потрібно частіше їсти рибу, овочі і фрукти, горіхи, сухофрукти і бобові. Ці продукти – головні джерела корисних жирів, клітковини і мікроелементів.
Для того, щоб виключити один з головних факторів ризику розвитку ССЗ – холестерин – дієтологи радять віддавати перевагу продуктам з його мінімальним вмістом. Завдяки своєму складу, суміші рослинно-вершкові послужать хорошим прикладом такого продукту.
Це абсолютно окрема категорія масложирових продуктів – суміші містять мінімум трансжирів і холестерину, також в їх складі є корисні ненасичені жири.
Суміші рослинно-вершкові поєднують в собі натуральне вершкове масло і олію – цей продукт чудово підходить для намащування бутербродів, випічки, а також смачних гарнірів і смаження.
Підтверджує ці факти і висновок Асоціації дієтологів України: “Використання сумішей рослинно-вершкових в їжі і готуванні дозволяє скоротити кількість насичених жирів і трансжирів в раціоні. Це знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань”.
Свідомо ставтеся до свого здоров’я
Крім збалансованого харчування, є ще кілька порад, які допоможуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань:
Джерело: lady.tochka.net