Свиняча шия відрізняється великою кількістю тонких жирових прошарків. Це робить її ніжнішими і соковитішими при приготуванні, і особливо – при запіканні в духовці. А як і з чим її краще запікати – ми розповімо далі у нашій добірці рецептів!
Зміст
1. Свиняча шия в соєвому соусі в духовці
Така запечена шия однаково гарна як у гарячому, і холодному вигляді.
Тобі знадобиться: 1,5 кг свинячої шийки, 100 мл соєвого соусу, 3 зубчики часнику, 3 ст. олії, 1 ст.л. паприки, 2 г перцю чилі, спеції.
Приготування: Змішай масло, соєвий соус, подрібнений часник та спеції. Замарин шию на ніч, щільно загорни її у фольгу і запікай 1 годину в духовці при 200 градусах. Після чого розгорни фольгу та запікай ще півгодини.
2. Запечена свиняча шия з коньяком у меді
Оригінальний та апетитний рецепт, особливо до святкового столу.
Тобі знадобиться: 2 кг свинячої шиї, 20 г солі, спеції, 120 г лимонів, 60 г меду, 40 г зернистої гірчиці, 100 мл коньяку, 200 г цибулі, 500 г моркви, 40 г часнику.
Приготування: Змішай лимонний сік, мед, гірчицю та спеції за смаком, і замаринуй свинячу шию на ніч у холодильнику. Подрібни цибулю і моркву, виклади їх у пакет, туди ж додай свинину і влий маринад з коньяком. Запікай м'ясо в рукаві 15 хвилин при 200 градусах, 40 хвилин при 160 градусах і потім розріж рукав і допеки шийку до рум'яності.
Зараз читають:15 простих рецептів повидла з яблук
3. Свиняча шия з журавлиною в духовці
Замість журавлини можна взяти брусницю або іншу ягоду до смаку.
Тобі знадобиться: 1,5 кг свинячої шийки, 250 г журавлини, 1 фіолетова цибулина, по 2 ст. рослинної олії та меду, спеції.
Зроби на свинині надрізи гармошкою. Подрібни в блендері журавлину, олію, мед та спеції, і натри шию цим маринадом. Вклади кільця цибулі у надрізи, виклади м'ясо у форму, накрий фольгою та запікай 1 годину при 190 градусах. Потім прибери фольгу і запікай ще півгодини, періодично поливаючи шию соком, що виділився.
4. Свиняча шия з копченою паприкою та розмарином у духовці
Такий приголомшливий запах, що просто неможливо пройти повз.
Тобі знадобиться: 800 г свинячої шийки, 3 ч.л. копченої паприки, 4 гілочки розмарину, 5 зубчиків часнику, сіль, мелений чорний перець.
Зроби в шийці надрізи і нашпигуй їх пластинками часнику. Натрі сіллю, перцем і паприкою, і присип листочками розмарину. Загорни свинячу шию у фольгу та запікай 1,5 години у духовці при 180 градусах.
5. Свиняча шия з цибулею в духовці
Якщо хочеш, щоб текстура м'яса була щільнішою – перев'яжи його кулінарною ниткою.
Тобі знадобиться: 1,2 кг свинячої шиї, 4 цибулини, 4 зубчики часнику, паприка, мелений червоний перець, спеції, 1/2 склянки води, 5 ст.л. рослинного масла.
Приготування: Зроби надрізи на свинячій шиї, нашпигуй пластинками часнику і обмасти маслом із сумішшю всіх спецій. Виклади її у форму, зверху додай нарізану кільцями цибулю і залиш на 3-4 години під плівкою. Після чого прибери цибулю, обсмаж її до золотистості і виклади назад до м'яса. Влий воду, накрий фольгою і запікай свинину приблизно 1,5 години при 180 градусах.
6. Запечена свиняча шия у медово-гірчичному маринаді
Залежно від того, яку гірчицю ти візьмеш і смак буде різним.
Зараз читають:20 швидких та смачних рецептів киселю
Тобі знадобиться: 1,5 кг свинячої шиї, по 2 ст. меду та бальзаміку, по 2 ч.л. гострої та зернистої гірчиці, сіль та спеції.
Приготування: Змішай мед, бальзамік, гірчицю та спеції за смаком. Обмасти свинину маринадом, що вийшов, і залиш на ніч у холодильнику. Запікайте шию в рукаві 2 години при 200 градусах.
7. Свиняча шия з картоплею в духовці
Просте та зрозуміле блюдо з доступних продуктів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг свинячої шиї, 1 кг картоплі, 3 ст. олії, спеції.
Приготування: Натрій свинину половиною олії та спеціями. Наріж картоплю часточками і змішай її з маслом і спеціями, що залишилися. Виклади картоплю у форму, зверху додай свинячу шию і запікайте все в духовці приблизно 1 годину при 200 градусах. Пару разів перемішай картоплю в процесі приготування.
8. Свиняча шия з помідорами та сиром у духовці
Шийка, приготовлена таким чином, виходить ще соковитішою.
Тобі знадобиться: 1,5 кг свинячої шийки, 4 зубчики часнику, 200 г твердого сиру, 2 помідори, по 1 ст.л. лимонного соку та гірчиці, спеції, по 4 ст.л. оливкової олії та соєвого соусу.
Приготування: Змішай соєвий соус, оливкову олію, гірчицю, лимонний сік та спеції. Натрій свинячу шию цим маринадом і залиш на ніч у холодильнику. Після чого зроби на ній надрізи гармошкою і вклади в них кружечки помідорів та скибочки сиру. Загорни свинину у фольгу і запікайте 1-1,5 години в духовці при 190 градусах.
9. Свиняча шия з ананасами у духовці
Та найкрасивіша святкова страва, від якої всі будуть у захваті.
Тобі знадобиться: 700 г свинячої шийки, 70 г твердого сиру, 300 г кілець ананаса, 1 жменя маслин, 1-2 помідори, 1 фіолетова цибулина, майонез, спеції.
Наріж шийку на стейки, злегка відбий і приправ. Виклади у форму і зверху додай кільця цибулі. Змасти майонезом, виклади кружечки помідорів та кільця ананасів. У центр поклади по маслині, присип тертим сиром і запікайте 35 хвилин у духовці при 180 градусах.
Зараз читають:20 легких рецептів тарталеток із крабовими паличками
10. Запечена свиняча шия у сметані
У цьому рецепті дуже смачним виходить не тільки саме м'ясо, а й соус.
Тобі знадобиться: 1 кг свинячої шиї, 3-4 цибулини, 4 яйця, по 4 ст. сметани та майонезу, спеції, 4 помідори, 100 г твердого сиру.
Приготування: Наріж свинячу шию порційними шматками і довільно наріж усі овочі. Шарами виклади у форму цибулю, м'ясо, цибулю та помідори. Змішай сметану, майонез, спеції та яйця. Залий свинину цією сумішшю і запікайте 50 хвилин при 180 градусах під фольгою. За 5-10 хвилин до кінця – прибери фольгу та засип блюдо тертим сиром.
11. Свиняча шия з овочами у духовці
Можна використовувати і будь-які інші овочі на власний розсуд.
Тобі знадобиться: 1,2 кг свинячої шийки, 300 г баклажанів, 300 г помідорів, 250 г болгарського перцю, 250 г цибулі, 1 головка часнику, 150 мл олії, по 1 пучку кінзи та петрушки, спеції.
Приготування: Змішай масло, спеції, подрібнений часник та зелень. Зроби на свинині поперечні надрізи і замарин її в половині маринаду. Наріж овочі слайсами і замаринуй їх в маслі, що залишилося. Залиш все на пару годин і вклади овочі в розрізи. Загорни свинячу шию у фольгу та запікай 1 годину в духовці при 200 градусах.
12. Свиняча шия в кетчупі в духовці
Якщо потрібний швидкий маринад із найпростіших інгредієнтів – це він!
Тобі знадобиться: 1,2 кг свинячої шийки, 100 мл соєвого соусу, 4 ст. кетчупу чилі, 1 ст.л. гірчиці, 1 ч.л. цукру, 1 ст. італійських трав, сіль, спеції.
Змішай всі інгредієнти для маринаду і замаринуй в них свинячу шию на 3 години. Після чого виклади її у форму, накрий фольгою та запікай 1,5 години при 180 градусах. Останні 20 хвилин – запікайте без фольги.
Джерело: dietcenter.com.ua