Жовта злива відрізняється своїм трохи більш кислуватим смаком, через що вона зовсім інакше розкривається у заготовках та інших стравах. А ще вона дуже корисна, багата на вітаміни і неймовірно універсальна. Ділимося 15 найкращими рецептами, як приготувати жовту сливу на зиму!
Зміст
1. Жовта злива у власному соку
Додай трохи ваніліну або ванільного цукру для цікавішого смаку.
Тобі знадобиться: 5 кг жовтої сливи, 2 кг цукру, 30 г лимонної кислоти.
Приготування: Видали зі сливи кісточки, і третину плодів подрібни в м'ясорубці. Змішай це пюре з цукром і доведи до кипіння. Додай цілі половинки та лимонну кислоту, знову доведи до кипіння і закатай у стерилізовані банки.
2. Компот із жовтої сливи на зиму
Сюди краще брати більш тверді та пружні плоди.
Тобі знадобиться: 1 кг жовтої сливи, 600 г цукру, 3 л води.
Приготування: Промийте жовту сливу і розкладіть її по чистих банках. Зали окропом і залиш на 15 хвилин під кришками. Злий цю воду, додай у неї цукор і знову закип'яти. Залий назад і закатай компот.
3. Варення-п'ятихвилинка з жовтої сливи
Улюблена та перевірена роками класика, перед якою неможливо встояти.
Тобі знадобиться: 2 кг жовтої сливи, 2 кг цукру.
Приготування: Видали зі сливи кісточки і наріж м'якоть часточками. Засип цукром і залиш на пару годин. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і дай заготівлі охолонути. І так ще раз. Втретє провари варення 5 хвилин і розклади його по чистих банках.
Зараз читають:15 рецептів варення з чорноплідної горобини на будь-який смак
4. Желе із жовтої сливи з пектином на зиму
Желе з надзвичайно красивим сонячним відтінком.
Тобі знадобиться: 800 г жовтої сливи, 100 мл води, 700 г цукру, 1 ст. пектину.
Приготування: Залийте жовту зливу водою, проваріть до м'якості і перетріть через сито. Змішай пектин із цукром, а потім змішай його зі сливовим пюре. Доведи заготовку до кипіння, проваріть желе 7 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
5. Джем із жовтої сливи з апельсином на зиму
Для більш яскравого та насиченого смаку пропонуємо взяти саме апельсинові кірки.
Тобі знадобиться: 5 кг жовтої сливи, 250 г апельсинової кірки, 5 кг цукру, 500 мл води.
Приготування: Видали зі сливи кісточки і пропусти плоди через м'ясорубку. Закип'ятіть воду з цукром, додай сливу і знову доведи до кипіння. Додай подрібнені апельсинові кірки та проваріть джем близько 20 хвилин на слабкому вогні. Закатай у стерилізовані банки.
6. Кетчуп із жовтих слив на зиму
Не лише смачний, а й дуже незвичайний за кольором.
Тобі знадобиться: 5 кг жовтої сливи, 2 ст. каррі, 2 головки часнику, 2 ст. цукру, 2 ч. л. солі, 2 ч. л. паприки, 1 ч. л. гострого червоного перцю, 2 склянки води, 2 ст. оцту.
Приготування: Видали зі сливи кісточки, зали половинки водою і провар до м'якості. Перетрій через сито, додай подрібнений часник і всі спеції, і провари кетчуп на слабкому вогні до загусання. Влий оцет і закатай кетчуп у підготовлені банки.
7. Ткемалі із жовтої сливи
Якщо хочеш зробити ткемалі ще гостріше, тоді додай більше чилі та часнику.
Тобі знадобиться: 5 кг жовтої сливи, 2 склянки води, 2 голівки часнику, 2 ст.л. солі, 4 ст. цукру, 2 ст. хмелі-сунелі, 1 перець чилі.
Приготування: Видали зі сливи кісточки, залий м'якоть водою і проварити до м'якості. У блендері подрібни сливу з перцем та часником. Додай всі спеції, провари соус 5-7 хвилин і розлий ткемали чистими банками.
Зараз читають:Варення з кавунових кірок: 20 найкращих рецептів
8. Аджика із жовтої сливи на зиму
Пряна та пікантна аджика – це і закуска, і соус одночасно.
Тобі знадобиться: 500 г жовтої сливи, 3 зубчики часнику, по 30 г кінзи та базиліка, 10 г м'яти, по 0,5 ч.л. солі, коріандру та сушеного перцю чилі, 50 мл рослинної олії, 100 мл води.
Приготування: Видалити з жовтої сливи кісточки, додай воду і провари плоди до м'якості. Подрібніть все блендером або пропустіть через м'ясорубку. Додай подрібнену блендером зелень, часник, спеції та олію. Доведи до кипіння, проваріть аджику 15-20 хвилин на слабкому вогні і закатай у стерилізовані банки.
9. Варення з жовтої сливи з абрикосами
Ідеальне поєднання інгредієнтів!
Тобі знадобиться: 1 кг жовтої сливи, 300 г абрикосів, 600 г цукру, 400 мл води.
Приготування: Видалити з фруктів кісточки і наріж половинки часточками. Звари сироп з води та цукру, залий їм фрукти і дай охолонути. Доведи до кипіння, проваріть варення близько 20 хвилин і розкладіть по стерилізованим банкам.
10. Варення із жовтої сливи половинками
Для тих, хто воліє варення з явною текстурою фруктів.
Тобі знадобиться: 1,5 кг жовтої сливи, 1 кг цукру.
Приготування: Видалити з жовтої сливи кісточки, засип половинки цукром і залиш їх на ніч. Доведи до кипіння, проварити 20 хвилин і дай охолонути. Провари варення ще 20 хвилин і закатай у стерилізовані банки.
11. Настойка із жовтої сливи на горілці
Ще один незвичайний спосіб використати сезонні запаси жовтої сливи!
Тобі знадобиться: 1 кг жовтої сливи, 300 г цукру, 500 мл горілки.
Приготування: Видали зі сливи кісточки, дрібно наріж плоди і засип у банку або сулію. Залий горілкою, щільно закрий і наполягай 1 місяць у темному місці. Проціди настоянку, а в фруктову масу, що залишилася, засип цукор.
Закрийте кришкою, перемішайте і залиште в темному місці ще на тиждень. Відіжми сироп за допомогою марлі, змішай з настоянкою, перелий напій у сулію і витримуй його в льоху або холодильнику ще близько місяця.
Зараз читають:20 закусок з оселедця, які припадуть до смаку кожному
12. Соус із жовтої сливи з помідорами на зиму
Цей соус ідеально підходить до будь-яких м'ясних страв.
Тобі знадобиться: 1 кг жовтих помідорів, 1 кг жовтої сливи, 50 г часнику, 1 гострий перець, 5 ст. цукру, 2 ч. л. солі, 1 ст. спецій, 2 ст. оцту.
Приготування: Очисти помідори від шкірки та подрібни їх у блендері з гострим перцем та часником. Доведи до кипіння і додай цукор та сіль. Видали зі сливи кісточки, подрібни плоди тим же блендером або дрібно наріж. Відправте заготовку до помідорів і варіть соус на слабкому вогні до бажаної густоти. Влий оцет і розлий соус по стерилізованих банках.
13. Сушена жовта злива на зиму
Бережи готову зливу в чистій сухій банці з герметичною кришкою або в тканинному мішечку.
Тобі знадобиться: 3 кг жовтої сливи.
Приготування: Видали зі кістки і виклади половинки в один шар на застелений пергаментом лист або на піддони сушарки. Суші жовті сливи близько 5-8 годин. У сушарці – за температури 50 градусів, періодично змінюючи піддони місцями. У духовці – при мінімальній температурі з відкритими дверцятами.
14. Варення з жовтої сливи з кісточками
Вибирай цей рецепт для дрібної сливи, яку надто довго розбирати.
Тобі знадобиться: 1 кг жовтої сливи, 1 кг цукру, 200 мл води.
Приготування: Промий та обсуши сливу. Звари однорідний сироп з води та цукру, провари його 3 хвилини і виклади туди сливи. Знову доведи до кипіння, проваріть заготовку 15-20 хвилин на слабкому вогні і закатай у чисті сухі банки.
15. Компот із жовтої сливи та яблук
Дуже доступне, просте і водночас смачне поєднання.
Тобі знадобиться: 3 яблука, 400 г жовтої сливи, 1 паличка кориці, 120 г цукру, 2,5 л води.
Приготування: Наріж яблука часточками та засип їх у підготовлену банку. Додай жовті сливи і залий окропом. Залишити на 15 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай у неї цукор і корицю, і знову доведи до кипіння. Залий назад у банку і закочуй компот на зиму.
Джерело: dietcenter.com.ua