Класичний штрудель має багато варіацій виконання. І ще більше – не зовсім класичних, але не менш смачних рецептів. На цей раз докладніше зупинимося на варіантах з вишнею. Ділимося секретами, як приготувати такий штрудель із різного тіста. Для начинки підійде свіжа чи заморожена вишня без кісточок!
Зміст
1. Штрудель із листкового тіста з вишнею
Рекомендуємо використовувати бездрожжеве листкове тісто – воно краще підходить сюди.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г листкового тіста, 50 г вершкового масла|мастила|.
Для начинки: 700 г вишні, 125 г цукру, 2 ст. крохмалю, 4 ст.л. панірувальних сухарів.
Очисти вишню від кісточок, дай їй стекти і змішай вишневий сік з цукром. Доведи сироп до кипіння, додай крохмаль і проварити його до густини. Дай сиропу охолонути, залий їм ягоди і туди втрути сухарі. Тонко розкатай тісто, до 3 мм, змасти його розтопленим маслом і рівномірно розклади вишню в сиропі. Підверни краї, зверни тугий штрудель і випікай його в духовці півгодини при 200 градусах.
2. Віденський штрудель з вишнею
Тісто для класичного віденського штруделю готується із найпростіших інгредієнтів.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 220 г борошна, 120 мл води, 2 ст. олії, 1 яйце, 1 щіпка солі.
Для начинки: 500 г вишні, 120 г цукру, 80 г меленого мигдалю, 50 г панірувальних сухарів, 3 ст.л. рослинного масла.
Збий віночком яйце і залиш половину для змащування. Другу половину змішай з теплою водою та олією, додай сіль та борошно, заміси тісто та залиш його на 2 години під плівкою в теплі. Відкинь вишню без кісточок на друшляк. Змішай цукор, мигдаль та сухарі.
Тонко розкатай тісто, виклади його на рушник і якнайтонше розтягніть його руками в прямокутник. Змасти маслом, присип мигдальної сумішшю і рівномірно розклади вишню. Підверни краї заготовки, зверни тугий рулет, змасти яйцем, що залишився, і випікай штрудель 40 хвилин у духовці при 180 градусах.
3. Штрудель з вишнею та волоськими горіхами
Неймовірно простий та смачний рецепт. Готовий штрудель рекомендуємо посипати цукровою пудрою.
Зараз читають:20 рецептів пісних пиріжків, яких ти будеш у захваті
Тобі знадобиться:
Для тіста: 250 г дріжджового листкового тіста.
Для начинки: 350 г вишні, 100 г волоських горіхів, 1 ст.л. крохмалю, 100 г цукру.
Приготування: Залиш вишню без кісточок на пару годин у друшляку, щоб з неї стек сік. Розкатай тісто шаром у 2-3 мм і посип подрібненими горіхами. Вишню змішай із цукром та крохмалем, і виклади зверху. Згорни гарний тугий штрудель і випікай його в духовці 20-25 хвилин при 190 градусах.
4. Штрудель з вишнею та корицею
Ідеально поєднується з кулькою підталого ванільного морозива.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 300 г борошна, 90 г вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру, 1 щіпка солі, 70 мл води.
Для начинки: 800 г вишні, 4-5 ст. цукру, 1,5 ч. л. кориці, 40 г панірувальних сухарів, 1 ст.л. крохмалю, 30 г вершкового масла|мастила|.
Приготування: Змішай сухі інгредієнти для тесту та додай теплу воду та розтоплену олію. Вимішайте тісто і дай йому 20 хвилин відпочити під плівкою. Вишню змішай із крохмалем, цукром, сухарями та корицею.
Розділи тісто на кілька частин, дуже тонко розтягни його в пласт і змасти кожен розтопленим маслом. Виклади начинку, зверни тугі штруделі і за бажанням змасти їх збитим яйцем. Випікай штруделі з вишнею у духовці 40-45 хвилин при 190 градусах.
5. Штрудель з вишнею з тіста філо
Тісто філо можна взяти вже готовим, що суттєво полегшує готування.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 12 аркушів тіста філа, 100 г вершкового масла|мастила|.
Для начинки: 3/4 склянки цукру, 2 ст. крохмалю, 1/2 склянки волоських горіхів, 2 склянки вишні.
Змішай вишню з цукром і крохмалем, і трохи протушкуй на плиті до загусання. Промаж листи тіста розтопленим вершковим маслом і склади в три стоси по чотири штуки. Посип кожну заготівлю меленими горіхами та розподіли вишневу начинку. Згорни тугі штруделі, змасти тим самим маслом зверху і випікай їх близько 20 хвилин у духовці при 180 градусах.
6. Штрудель з вишнею, яблуками та родзинками
Цей рецепт сподобається тим, хто віддає перевагу більш складній начинці в штруделях.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г листкового тіста, 50 г вершкового масла|мастила|.
Для начинки: 4 яблука, 600 г вишні, 200 г цукрової пудри, 100 г волоських горіхів, 50 г ізюму, 3 ст. кокосової стружки, по 2 ст. кориці та лимонного соку.
Замочи родзинки в гарячій воді на 10 хвилин і обсуши. Очисти і дрібно наріж яблука, і полів їх лимонним соком. Змішай яблука, вишню, цукрову пудру та корицю. Тонко розкатай тісто і змасти розтопленим вершковим маслом.
Зараз читають:12 способів смачно приготувати паприкаш
Посип заготівлю рубаними горіхами, родзинками та кокосовою стружкою. Відступаючи від краю, виклади начинку. Згорни тугий рулет і випікай штрудель 30-35 хвилин у духовці на пергаменті при 200 градусах.
7. Штрудель з вишнею та яблуками
Схожа, але простіша варіація начинки, і цього разу – з домашнім тестом.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 320 г борошна, 100 г вершкового масла|мастила|, 5 ч.л. олії, 80 мл води.
Для начинки: 800 г яблук, 800 г вишні, 75 г цукру, 15 г ванільного цукру, 4 ст. панірувальних сухарів.
Приготування: Змішай розтоплене вершкове масло, гарячу воду та 200 г борошна. Додай рослинне масло і борошно, що залишилося. Замісити тісто і залиш його під плівкою на півгодини. Очисти і дрібно наріж яблука, і змішай їх з рештою інгредієнтів для начинки.
Розділи тісто навпіл, тонко розкочуй і на кожен пласт виклади начинку. Згорни рулети, повертаючи краї, і змасти ще маслом за бажанням. Випікай штруделі у духовці при 200-220 градусах близько 20 хвилин.
8. Штрудель з вишнею та маком
Такий смачний та ефектний штрудель, що буде доречним навіть на святковому столі.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 500 г борошна, 200 г вершкового масла|мастила|, 150 мл води, 1 щіпка солі.
Для начинки: 200 мл молока, 200 г маку, 150 г цукрової пудри, 200 г вишні, 100 г печива.
Приготування: Розітріть у крихту борошно, сіль і 150 г вершкового масла. Поступово додай воду, заміси тісто і залиш його під плівкою на півгодини. Закип'яти молоко, додати мак і проварити до загусання. Дай заготівлі трохи охолонути, додай туди цукрову пудру та подрібнене в крихту печиво.
Розділи тісто навпіл і дуже тонко розкочуй два пласти. Змасти їх розтопленим маслом, що залишилося, і зверху виклади макову начинку. Поступово розподіли вишню, зверни тугі штруделі, знову змасти маслом і випікай у духовці 10 хвилин при 230 і 30 хвилин при 200 градусах.
9. Штрудель з вишнею та шоколадом
Залежно від обраного виду шоколаду завжди буде трохи різний смак.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 320 г борошна, 1 яйце, 100 мл води, 100 мл олії, 1 щіпка солі.
Для начинки: 500 г вишні, 100 г шоколаду, 1 ст. крохмалю.
Приготування: Відділи білок і віночком змішай його з водою, олією та сіллю. Поступово додай муку|борошно|, заміси тісто і залиш його на півгодини під плівкою. Дуже тонко розтягни тісто в прямокутник і ще трохи змасти маслом.
Поступово розклади вишню і посип її крохмалем і тертим шоколадом. Підверни краї, зверни тугий рулет і теж змасти маслом. Випікай штрудель у духовці близько 40 хвилин при 180 градусах.
Зараз читають:20 простих рецептів компоту з вишні з кісточками на зиму
10. Штрудель з вишнею та сиром
Такий штрудель виходить не тільки смачним, а й досить ситним.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 250 г листкового тіста, 30 г вершкового масла|мастила|, 1 жовток, 2 ст.л. молока.
Для начинки: 500 г сиру, 1 яйце, 2 жовтки, 1 склянка цукру, 300 г вишні, 1 ч.л. кориці, 1 ст. крохмалю.
Приготування: Збий сир, 1/2 склянки цукру, яйця та жовтки до однорідності. Вишню змішай з цукром, що залишився, крохмалем і корицею. Тонко розкатай тісто і змасти його розтопленим вершковим маслом. Виклади сирну начинку, а потім вишню. Підверни краї, зверни тугий штрудель і змасти його жовтком, збитим з молоком. Випікай у духовці 35 хвилин|мінути| при 190 градусах.
11. Штрудель з вишнею та чорницею
За таким же принципом можеш змішати будь-які інші ягоди на свій смак.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 250 г муки|борошна|, 1 ст.л. цукру, 4 ст. води, 2,5 ст. оливкової олії, 70 г вершкового масла|мастила|, 1 яйце.
Для начинки: 100 г цукру, 100 г сухарів, по 300 г вишні та чорниці, 25 г цукрової пудри, 1 ст.л. крохмалю.
Приготування: Змішай яйце, теплу воду та олію. Окремо змішай муку|борошно| з|із| цукром і з'єднай обидві суміші. Вимішати туге тісто і залиш його на півгодини під кришкою. Змішай ягоди з крохмалем, подрібни сухарі та розтопи вершкове масло.
Тонко розкатай тісто, змасти розтопленим маслом і посип сухарями та цукром. Поступово виклади ягідну начинку і посип цукровою пудрою. Згорни тугий штрудель, полів маслом, що залишилося і випікай його в духовці 45 мнуть при 180 градусах. У процесі кілька разів ще змасти його шаром розтопленого вершкового масла.
12. Штрудель з вишнею та вівсяними пластівцями
Потрібні звичайні повсякденні пластівці швидкого приготування.
Тобі знадобиться:
Для тіста: 450 г листкового тіста, 2 ст. вершкового масла.
Для начинки: 700 г вишні, 200 г цукру, 2 ст. вершкового масла|мастила|, 60 г вівсяних пластівців, 50 г волоських горіхів, 2 ст.л. крохмалю, 1 ч.л. кориці.
Змішай вишню, 150 г цукру , крохмаль і корицю, і увари все на слабкому вогні до загусання. Обсмаж на вершковому маслі рубані горіхи з вівсяними пластівцями і цукром, що залишився. Дай заготівлям трохи охолонути. Тонко розкатай тісто, розтягни його в прямокутник і змасти маслом. Зверху виклади горіхову суміш, але в неї – вишню. Підверни краї, скрути тугий рулет і випікай штрудель у духовці 40 хвилин при 190 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua