Біла смородина не така популярна у нас, як червона чи чорна. І зовсім дарма, тому що вона не менш смачна та корисна. Причина тут лише одна – вона рідше трапляється. І через це багатьом просто не зрозуміло, а що можна з білої смородини приготувати. Зібрали 20 найкращих рецептів в одній добірці!
Зміст
1. Желе з білої смородини без желатину
Те саме улюблене желейне варення на зиму – без загусників та інших добавок.
Тобі знадобиться: 2 кг білої смородини, 2 кг цукру.
Промий білу смородину, обірві гілочки і дай ягоді обсохнути. Додати 50 мл води, довести до кипіння і проварити 3-4 хвилини. Перетріть заготовку через сито, додай цукор, знову доведи масу до кипіння і проварити близько 7 хвилин. Розлийте желе в стерильні банки.
2. Біла смородина у сиропі
Таке частування можна одразу подавати до чаю або теж закатати у стерильні банки.
Тобі знадобиться: 1 кг білої смородини, 1 кг цукру, 200 мл води, 1 щіпка ваніліну.
Приготування: Закип'яти воду з цукром і проварити сироп до розчинення. Відправ у нього ягоди білої смородини і додай ванілін. Проварити заготовку 5 хвилин після повторного кипіння і зніміть з вогню.
3. Варення-п'ятихвилинка з білої смородини
Класична технологія приготування варення, якою користувалися наші бабусі.
Тобі знадобиться: 1 кг білої смородини, 1 кг цукру, 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Засип ягоди білої смородини цукром і залиш на пару годин. Доведи до кипіння, проварити 5 хвилин і зніміть з вогню. Дай заготовці повністю охолонути і проварити ще 5 хвилин. І так ще раз. При останньому варінні додай лимонну кислоту і розлий гаряче варення по стерильним банкам.
4. Компот із білої смородини з гілочками
Головна перевага цього компоту у тому, що він готується за лічені хвилини.
Тобі знадобиться: 500 г білої смородини, 200 г цукру, 2,5 л води.
Приготування: Промий смородину прямо з гілочками, виклади в банку і залий окропом. Залиш на 5 хвилин під кришкою, злий цю воду, додай у неї цукор і знову доведи до кипіння. Залий смородину киплячим сиропом і закатай на зиму.
5. Настойка з білої та червоної смородини на горілці
Можна взяти самогон або спирт, але тоді розбавте готову настоянку водою до смаку.
Зараз читають:15 кращих рецептів тарталеток з куркою та грибами
Тобі знадобиться: 400 г білої смородини, 400 г порічки, 200 г цукру, 500 мл горілки.
Промий смородину, обірви з гілочок, виклади в чисту банку і засип цукром. Залий горілкою та залиш настойку під кришкою настоюватися близько 1,5 місяців у темному місці. Періодично струшуйте банку. Готову настоянку профільтруй і розлий на зберігання.
6. Вино з білої смородини
Таке домашнє вино аналогічно можна приготувати із будь-якої ягоди.
Тобі знадобиться: 2 кг білої смородини, 3 л води, 1 кг цукру.
Перебери ягоди білої смородини, обірві гілочки, але не мій їх. Акуратно розімни їх качалкою і додай 400 г цукру і 1 літр води. Перемішай все разом, вили в банку, зав'яжи шийку марлею і відправте заготівлю в темне тепле місце приблизно на дві доби. Перемішуйте масу 2-3 рази на день.
Відіжми переброди заготовку через марлю, а макуху змішай з гарячою водою, що залишилася. Дай цій суміші охолонути, процідити і змішати з отриманим раніше соком. Перелий все в банку та закрий кришкою з гідрозатвором або рукавичкою з отвором.
Забери заготовку в тепле темне місце. Через 3 дні злий 500 мл сусла, змішай його з 300 г цукру, влий назад і закрий. Ще через 4 дні повтори цю ж процедуру з цукром, що залишився. Витримуй вино 1-2 місяці до кінця бродіння – поки не перестане виділятися газ.
Злий вино в чисту ємність без осаду і відправ його наполягати в темне прохолодне місце ще на 2-6 місяців. Раз на 3-4 тижні проціджуй його при появі осаду. Розлий готове вино по чистих пляшках і відправ на постійне зберігання.
7. Повидло з білої смородини
Смачне густе повидло, яке можеш їсти просто так ложкою.
Тобі знадобиться: 1 кг білої смородини, 1 кг цукру.
Приготування: Засип смородину цукром і проварити 5 хвилин до м'якості. Перетріть її через сито і знову доведи до кипіння. Варі повидло на слабкому вогні до загусання, помішуючи близько 30-40 хвилин. Розлей по стерильним банкам.
8. Сирний тарт з білою смородиною та сметанним кремом
Готувати тарт – одне задоволення. Він дуже простий, але водночас ефектний!
Тобі знадобиться: 125 г борошна, 100 г сиру, 100 г вершкового масла, 50 г мигдального борошна, 1 яйце, 1 щіпка солі, 200 г сметани жирністю 20%, 70 г цукру, 3 жовтки, 1 ст.л. какао, 250 г білої смородини.
Приготування: Збий у блендері холодну олію, сир, борошно, мигдаль та сіль. Додай у крихту яйце, швидко вимішай тісто і розкачай його у форму з бортиками.
Наколи виделкою і відправь на 20 хвилин у морозилку. Збий до однорідності сметану, цукор, жовтки та какао, вилий крем на основу тарта і зверху рівномірно розклади білу смородину. Випікай тарт у духовці 50 хвилин|мінути| при 180 градусах.
9. Шоколадний пудинг із білою смородиною
Смачний та солодкий, але дуже легкий і навіть освіжаючий десерт.
Тобі знадобиться: 200 г білої смородини, 80 г цукрової пудри, 3 ч.л. кукурудзяного крохмалю, 40 г какао, 500 мл молока, 40 г темного шоколаду, 250 г маскарпоне.
Зараз читають:20 найкращих закусок з креветками на святковий стіл
Змішай цукрову пудру, крохмаль і какао , залий молоком і доведи все до кипіння, помішуючи. Зменш вогонь, додай подрібнений шоколад і вари до його розчинення. Дай заготівлі охолонути. Зби міксером маскарпоне і половину цієї суміші, і виклади в келихи. Зверху виклади шоколадну суміш, що залишилася, і посип ягодами білої смородини.
10. Компот із червоної та білої смородини без стерилізації
За бажанням можеш навіть не обривати гілочки – просто добре все промий.
Тобі знадобиться: 300 г смородини, 300 г білої смородини, 300 г цукру, 2,5 л води.
Приготування: Вимий банку содою і виклади туди смородину. Зали окропом і залиш на 5 хвилин під кришкою. Злий цю воду, додай у неї цукор і знову закип'яти. Знову залий смородину і заходьте на зиму.
11. Салат із ріпи з білою смородиною
Неймовірно вітамінний літній салат ще й дуже дієтичний.
Тобі знадобиться: 80 г білої смородини, 200 г ріпи, 2 ст. сметани, 2 ст. лимонного соку, 1 ст. меду, 1 щіпка солі, 2 гілочки м'яти.
Приготування: Натріть ріпу або наріж соломкою, і злегка розімні з сіллю. Додай ягоди смородини. Змішай сметану, мед і лимонний сік, заправ салат і посип листи м'яти.
12. Літній компот із білою смородиною
Прекрасний компот-асорті для спекотних літніх днів.
Тобі знадобиться: 3 л води, 250 г цукру, по 200 г білої смородини, малини, агрусу, абрикосів та сливи.
Приготування: Наріж фрукти та перебери ягоди. Закип'ятити воду з цукром і проварити до розчинення. Виклади в каструлю фрукти та ягоди, проваріть компот ще 5-7 хвилин після повторного кипіння і зніми з вогню.
13. Сирний пиріг з білою смородиною без випічки
Легка імпровізація на тему Чізкейка з підручних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 500 г сиру, 200 мл йогурту, 5 ст. вершкового масла|мастила|, 280 г пісочного печива, цедра 1 апельсина, 3 ст.л. цукрової пудри, 450 г білої смородини.
Приготування: Збий до однорідності сир з йогуртом та цукровою пудрою. Якщо суміш надто рідка – додай ложку желатину. Подрібніть печиво в крихту, змішай з вершковим маслом і щільно утрамбуй у форму. Додай у сирну масу цедру та вилий на основу. Зверху виклади білу смородину і відправ пиріг на пару годин у холодильник.
14. Пастила з білої смородини
Таку пастилу можна навіть заготувати про запас. Бережи її в скляних та герметично закритих контейнерах.
Тобі знадобиться: 400 г білої смородини, 100 г цукру.
Приготування: Обірві ягоди смородини з гілочок, додай цукор і провари 5 хвилин. Перетріть через сито і провари ще 10 хвилин до загусання. Виклади масу на пергамент тонким шаром і суші в сушарці або відправь на 4-6 годин у відкриту духовку при 50-70 градусах. Наріж готову пастилу.
15. Салат з куркою та білою смородиною
Салат буде доречним навіть на святковому столі, бо він дуже оригінальний.
Тобі знадобиться: 100 г курячого філе, по 30 г білої та червоної смородини, 1 яблуко, 50 г салатного міксу, 60 мл йогурту, 1 ст.л. лимонного соку, 1 щіпка пластівців чилі.
Зараз читають:15 найкращих способів приготувати пастилу з гарбуза
Приготування: Відварити або запікати курку і наріж її середніми шматочками. Яблука наріж тонкими часточками, збризкайте лимонним соком і змішайте все з салатним міксом. Полей салат сметаною зі спеціями, виклади зверху смородину і посипи всі пластівцями чилі.
16. Джем із червоної та білої смородини
Через те, що біла смородина солодша, можна скоротити кількість цукру.
Тобі знадобиться: 300 г білої смородини, 300 г порічки, 300 г цукру.
Приготування: Подрібніть обидва види смородини блендером і доведіть до кипіння. Додай цукор, проваріть до його розчинення і потім ще 20-25 хвилин. Розклади джем у стерильні банки.
17. Соус із білої смородини з мигдалем
Вишуканий соус, який добрий до м'яса або овочевих салатів.
Тобі знадобиться: 250 г білої смородини, 30 г цукру, 50 мл білого сухого вина, 100 мл води, 30 г мигдалю.
Засип білу смородину цукром, влий воду, проварити 10 хвилин і перетрій через сито. Додай вино і подрібнений у крихту мигдаль, доведи до кипіння і потім зби соус блендером. Знову доведи його до кипіння і трохи проваріть до бажаної густоти.
18. Пиріг із білою смородиною на кефірі
Цей простий та швидкий пиріг так і проситься до чаю!
Тобі знадобиться: 100 мл кефіру, 110 г вершкового масла, 10 г розпушувача, 10 г ванільного цукру, 2 яйця, 85 мл олії, 250 г борошна, 190 г цукру, 200 г білої смородини.
Приготування: Збий яйця та обидва види цукру міксером. Додай обидва види олії і знову збий. Потім додай кефір, а за ним просіяне борошно з розпушувачем. В останню чергу втрути в тісто ягоди білої смородини, вилити все у форму і випікай пиріг близько 45-50 хвилин у духовці при 180 градусах.
19. Крамбл із білою смородиною
Своєрідний порційний пиріг із крихти, який особливо гарний зі склянкою молока.
Тобі знадобиться: 20 г кокосової стружки, 1 ст. цукрової пудри, 50 г вершкового масла|мастила|, 100 г борошна, 3 ст.л. згущеного молока, 150 г білої смородини, 2 ст.л. шоколадних крапель.
Натрі холодну олію і розітри її в крихту з борошном і цукровою пудрою. Туди ж додай кокосову стружку. Виклади трохи крихти у формочки. Посип шоколадними краплями, потім виклади ягоди смородини і полів згущеним молоком. Знову засип крихтою і відправ крамбл в духовку на 30-40 хвилин при 190 градусах.
20. Сирні кекси з білою смородиною
Можеш додати в тісто ванілін, корицю чи інші спеції до смаку.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 100 г сиру, 90 г цукру, 120 г борошна, 50 г кукурудзяного борошна, 50 г вершкового масла|мастила|, 60 г білої смородини, 1 ст.л. рубаних горіхів, 15 г розпушувача.
Приготування: Збийте яйця з цукром до піни. Додай м'яку олію і сир, і знову збий. Додай обидва види борошна з розпушувачем, вимішай тісто і наприкінці втрути туди білу смородину та горіхи. Виклади тісто у формочки і випікай кекси 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.
Джерело: dietcenter.com.ua