Корисність селери – основна причина, чому все більше і більше людей прагнуть додати його до повсякденного раціону. Він дуже багатий на вітаміни і мікроелементи. До того ж, у справу йдуть усі його частини – корінь, стебла, листя. Але селера – сезонний овоч, тому не дивно, що виникає питання щодо його заготівлі на зиму. Бери на замітку наші рецепти!
Зміст
1. Мариновані стебла селери на зиму
Класична заготівля з оцтом та стерилізацією.
Тобі знадобиться: 350 г стебел селери, 5 зубчиків часнику, 2 лаврові листи, 1 л води, по 1 ст.л. солі та цукру, 1 ч.л. оцтової есенції.
Приготування: Закип'яти воду з сіллю та цукром, дай їй охолонути і влий оцет. Наріж селера шматочками і розклади по чистих сухих банках з лавровим листом і часником. Залий маринадом, простерилізуй півгодини і заходи на зиму.
2. Варення з селери з яблуком та корицею
Таке варення, напевно, сподобається всім любителям незвичайних смаків.
Тобі знадобиться: 150 г стебел селери, 1-2 яблука, 150 г цукру, 1 паличка кориці, 1 зірочка бадьяна, 0,25 ч.л. лимонної кислоти.
Приготування: Наріж яблука кубиком, додай до них половину цукру, корицю та бадьян. Трохи протушкуй до м'якості. Очисти селеру від жорсткого верхнього шару, наріж його кубиком, додай до яблук і засип цукром, що залишився. Доведи варення до повторного кипіння і проварити 10-15 хвилин на слабкому вогні. Всип лимонну кислоту, прибери спеції і закатай варення в стерилізовану банку.
3. Салат з огірків та селери на зиму
Приємна закуска, яка відмінно урізноманітнить повсякденне меню.
Зараз читають:12 швидких рецептів варення з малини без варіння
Тобі знадобиться: 1 кг огірків, 5 стебел селери, 2 склянки води, 1 склянка олії, 1 склянка оцтової есенції, по 2 ст.л. солі та цукру, 1 ч.л. перцю горошком.
Приготування: Наріж огірки кружальцями, а селера – невеликими шматочками. Щільно поклади все це в стерилізовані банки зі спеціями до смаку. Закип'яти воду з олією, цукром, сіллю та перцем. Додай оцтову есенцію, залий салат цим маринадом і закатай на зиму.
4. Мариноване листя селери на зиму
Потім це листя відмінно піде в супи, рагу та інші страви.
Тобі знадобиться: 4 склянки води, 1 склянка оцту, 4 зубчики часнику, 60 г цукру, 40 г солі, 2 лаврові листи, листя селери.
Приготування: Щільно поклади промите листя селери в дві банки з часником і лавровим листом. Закип'яти воду з оцтом, сіллю та цукром, залий селера і простерилізуй заготовки 20 хвилин у киплячій воді. Захід на зиму.
5. Сік із селери на зиму
Готовий сік краще зберігати в морозилці в замороженому вигляді.
Тобі знадобиться: 1 кг селери, оливкова олія.
Приготування: Очисти і дрібно наріж корінь селери. Подрібни стебла із зеленню. Блендер подрібни всі разом до однорідності або пропусти через м'ясорубку. За допомогою марлі відіжми сік і додай до нього оливкову олію (з розрахунку 1 ст.л. на 1 склянку соку). Перемішай, розлий по формах і відправ сік в морозилку.
6. Мариновані огірки з селера на зиму
Можна взяти навіть дрібні корнішони – теж буде дуже смачно.
Тобі знадобиться: 500 г огірків, 500 г стебел селери, 1 пучок кропу, 1/2 головки часнику, по 1 ст.л. солі та цукру, 1/2 перцю чилі, 50 мл лимонного соку, 1 ст.л. олії, 25 мл яблучного оцту.
Приготування: Наріж селера брусочками приблизно за розміром огірків. Огірки замочіть на кілька годин у холодній воді і зріж кінчики. Довільно подрібни чилі, часник та кріп, і розклади все це по чистих сухих банках. Засип цукром і сіллю, додай олію, лимонний сік та яблучний оцет. Залий заготовки окропом, простерилізуйте 20 хвилин і заходьте на зиму.
7. Листя селери з сіллю на зиму
Мінімалістична заготівля всього із двох основних інгредієнтів.
Тобі знадобиться: 1 кг листової селери, 200 г солі.
Зараз читають:20 рецептів вафельних трубочок, які готуються простіше простого
Промий і обсуши селера , пропусти його через м'ясорубку і змішай з сіллю. Залиш заготівлю на пару годин, і за цей час ще кілька разів перемішай її. Щільно поклади все в стерилізовані банки, закрий і прибери на зберігання в холодне місце.
8. Аджика з яблук та селери
Для цієї закуски обов'язково потрібні кислуваті яблука зелених сортів.
Тобі знадобиться: 200 г стебел селери із зеленню, 1 кг яблук, 1/2 пучка петрушки, 10 г перцю чилі, 80 г часнику, 40 г цукру, 25 г солі, 0,5 ч.л. хмелі-сунелі, 0,5 ч.л. коріандру.
Приготування: Очисти та наріж яблука часточками, додай 150 мл води та проварити 15-20 хвилин до м'якості. Блендер подрібни селеру з петрушкою, часником і чилі. Розімні яблука в пюре, змішай усі інгредієнти та провари аджику ще 15 хвилин. Закатай її до стерилізованих банків.
9. Овочевий салат із селерою на зиму
Дуже смачний і ситний салат із великою кількістю різних овочів.
Тобі знадобиться: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 500 г моркви, 3 цибулини, 3 болгарських перцю, 300-400 г стебел селери, 4 зубчики часнику, 1-2 гострі перці, 1 л води, 2 ст.л. цукру, 3 ст. олії, 3 ст.л. оцту, 1 ст. солі.
Приготування: Дрібно наріж всі овочі і додай решту інгредієнтів, крім оцту. Протушкуй салат півгодини на слабкому вогні після кипіння, розклади в чисті банки і влий оцет. Простерилізуйте 15-20 хвилин і заходьте.
10. Джем із селери з апельсиновим соком
Можеш також взяти сік грейпфрута, лимона чи будь-який змішаний цитрусовий сік.
Тобі знадобиться: 400 г стеблового селери, 750 мл апельсинового соку, 2-3 склянки цукру.
Приготування: Селера пропусти через м'ясорубку або дуже дрібно порубай. Звари сироп з апельсинового соку та цукру. Додай селера, знову доведи до кипіння і уварюй джем на слабкому вогні до густини. Закатай його до стерилізованих банків.
11. Салат з кабачками та селера на зиму
За бажання, в такий салат можна додати й інші овочі до смаку.
Тобі знадобиться: 500 г моркви, 1 кг кабачків, 300 г селери, 1 кг помідорів, 100 г олії, 50 г цукру, 40 г солі, 3 г лимонної кислоти.
Через м'ясорубку пропусти половину помідорів, а всі інші овочі – довільно наріж. Змішай разом всі інгредієнти, залиш заготівлю на півгодини, а потім проварити ще 15-20 хвилин. Закатай салат у стерилізовані банки.
Зараз читають:Пісна вечеря – 20 рецептів простих страв на будь-який смак
12. Овочева ікра з гарбуза та кореня селери на зиму
Рецепт, який захочеться готувати знову та знову.
Тобі знадобиться: 500 г гарбуза, 300 г кореня селери, 300 г помідорів, 1 цибулина, 50 г часнику, 1 ч.л. солі.
Приготування: Гарбуз відваріть до м'якості і розімні товкачем. Подрібни селеру, цибулю та часник, і окремо обсмаж їх до м'якості. За допомогою блендера подрібни помідори. Змішай все разом, посоліть, розклади ікру по банках і простерилізуй ще 20 хвилин. Захід на зиму.
13. Корінь селери з лимоном на зиму
Солодке та злегка пікантне варення з виразними цитрусовими нотками.
Тобі знадобиться: 800 г кореня селери, 800 г цукру, 1 лимон, 1,2 л води, 3 г солі.
Приготування: Відварити цілий лимон у окропі до м'якості, наріж, видали кісточки і подрібни його блендером. Дрібно наріж очищений корінь селери. Закип'ятіть воду з цукром, проваріть цей сироп до розчинення і додай в нього лимонне пюре і селеру. Проварити заготівлю приблизно півгодини на слабкому вогні, помішуючи. Додай сіль і заходи в стерилізовані банки.
14. Зелена аджика з хріном та селерою
Оригінальний зелений соус до м'яса, риби чи птиці.
Тобі знадобиться: 500 г зелені селери, 150 г кропу, 150 г петрушки, 250 г листя хрону, 300 г зеленого гострого перцю, 80 г часнику, 10 г солі, 5 мл оцтової есенції.
Приготування: Промий та обсуши всю зелень. Пропусти її через м'ясорубку з перцем і часником, додай сіль та оцтову есенцію, і ретельно перемішай. Залишити заготовку на 1 годину, знову перемішати, закатай у стерилізовані банки і зберігати в холодному місці.
15. Сире варення з кореня селери на зиму
Безцінна криниця вітамінів для імунітету і хорошого самопочуття в холодну пору року.
Тобі знадобиться: 1 корінь селери, 3 лимони, 1 склянка меду.
Приготування: Очисти та наріж корінь селери. Ошпарь лимон окропом, наріж його разом із шкіркою і видали кісточки. Пропусти селеру та лимон через м'ясорубку або подрібни блендером. Додай мед, ретельно перемішай масу, закатай у стерилізовані банки і зберігай у холодильнику чи льоху.
Джерело: dietcenter.com.ua